TRISSIE: počkej rok dva, ono k tomu možná dojde. Zatím jsem zaznamenal dost případů, v minulosti očkovaných jedinců, kteří měli nedostatek protilátek a museli být přeočkováni. To jsou většinou lékařští pracovníci, protože v době lokální epidemie si to ta nemocnice raději ověří. Nikdo mi zatím neřekl kolik protilátek je dostatek. Ve srovnávací studii (sorry nemám čas jí moc dohledávat, ale někde tu bude) byla jako spodní hranice určena IgG 400, ale to bylo jen stanoveno, jako nějaká spodní mez pro srovnání. Nikdo neřekl, že 200 je ještě OK. A bohužel nikdo, komu řekli, že nemá dostatek protilátek mi nebyl schopen říct, jestli měl 0 nebo 50.
Z laického pohledu mi z toho vychází, že za rozmach spalniček rozhodně nemůžou nenaočkované děti. Většinou to přišlo z Ukrainy nebo blízkého východu a většina nemocných byla dospělá.
Další věcí je buněčná pamět (
https://www.unob.cz/fvz/studium/Documents/auto_sosovickova.pdf), ale k tomu jsem toho také víc nedohledal. Zajímalo by mě, jak to funguje a jestli na toto téma byly dělány nějaké srovnávací studie.