KOTENCE: hele, ja te naprosto chapu. Spolecnost je rozdelena ve sve podstate na cernou a bilou. Jsou tu extremni provax, kteri by te nejradeji ukrizovali, kdyz se opovazis zminit, ze mas pochyby. Urazi, ponizuji, jsou sprosti a maji pocit nadrazenosti. Nemaji potrebu pomoct, vysvetlit nebo presvedcit vhodnymi argumenty. Maji potrebu si jen pocechrat svoje ego a vozit se po komkoli, kdo s nimi nesouhlasi.
Druha skupina je extremi antivax. Lidi nesoudni, podlehajici manipulaci a lzim o celosvetove konspiraci, cipovani, zidozednarkem spiknuti a dalsim hovadinam. Lidi sdilejici Volneho, Peterkovou a podobna individua. Kdyz s nimi nesouhlasis, jsou utocni, vulgarni, vysmivaji se a maji pocit, ze "oni vi vic".
Obe skupiny si jsou ve svych reakcich na nesouhlasny nazor velmi podobne, obe maji, samozrejme, pocit, ze prave oni maji ten jediny spravny postoj a pohled na celou problematiku.
Ty se nachazis nekde mezi tim. Jsi ve stredu, stejne jako mnoho dalsich, akorat ze ti uz ztratili chut nejak diskutovat, protoze je na ne utoceno z obou skupin, neb nezapadaji ani do jedne. Neveri konspiracim a zaroven se nehrnou hlava nehlava do ockovani. Pro obe extremni skupiny jsou tudiz neprijatelni a nepochopitelni.
Obe skupiny se shodne ohani tim, ze lidi z te druhe strany barikady jsou sobci. Obe skupiny se citi byt nadrazeny ostatnim. A obe ti budou do roztrhani tela tvrdit, ze oni to "delaji pro spolecnost, protoze to nejsou sobci a nejde jim jen o sebe". Je to bohapusta lez. Kazdy jsme sobec. A je to prirozeny. Kazdy mysli primarne sam na sebe a na svoje blizke lidi. Nejaka neznama Maruska z prdelakova je jim uplne stejne sumak jako tobe. Vsem provax i antivax jde primarne jen o sebe a jejich nejblizsi. Obe strany barikady se boji predevsim o svou vlastni zadnici. Jedni se boji, ze zakali bez ockovani, druzi se boji, ze zakali s ockovanim. A svou frustraci a strach si ventiluji utocenim na lidi jako jsi ty, protoze se zoufale snazi verit tomu, ze kdyz na tebe budou sprosti a budou te urazet, dodaji svym slovum vahu a sve osobe respekt.
Ja proti ockovani nic nemam. Jsem rada, ze moji rodice se nakonec rozhodli do toho jit, byt to jistou dobu vypadalo, ze nepujdou. Ja kvuli jiste anomalii v krevnich destickach muzu pouze modernu nebo pfizer, coz jsem teda puvodne nechtela, ale s tim nic nenadelam. Ve sve podstate rodice jsou pro nas jedinou motivaci, proc do toho jit. Protoze zbytek planety je nam fakt u prdele. A ne, deti rozhodne ockovat nenechame, i kdyby to bylo mozny.