• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    Tento klub je určen k diskusi o očkování a také jako rozcestník důležitých informací.
    Diskuse by měla být podložena fakty, evidence based.
    Silné názory musí být odzdrojovány.

V současné době by měl také pomoci zorientovat se v problematice očkování proti covid-19.

Za šíření dezinformací a osobní útoky následuje RO, po recidivě banán.

rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    ORIKA: tahleta postmoderní teze, že má každej pravdu, mě nepřestává fascinovat. Nemá, má názor. O faktech se hlasovat nedá.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: neumíš rozlišit mezi názorem a fakty. kotence je antivax. zjevně. pokusy vysvětlit zde jsou, zjevně. snaha prezentovat ověřitelné informace taky.
    tedy nejde o můj názor, jen rekapitulaci tvých tvrzení., názor a údaj je prostě diametrální rozdíl. dokud se neshodnem na tom, co je to pravdivý údaj, tak nemá smysl sahat k různým interpretacím faktů a nakládání s nimi teprve ne.
    proto se mají odborníci poslouchat a držet hubu, protože názor je jen díra do řiti.
    je to emocionální, protože prostě debilitu a la čr odsralo spousta lidí různými formami a odsírat ještě bude.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ORIKA: začínám mít silný pocit, že by neměla být. Pokud se rozhodování o naší budoucnosti přesune do války názorů, jsme v koncích. Které nebudou pěkné.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    PALEONTOLOG: ja ti tvuj nazor vyvracet nebudu, znam Kotence dele a lepe nez ty, ale nemam potrebu se s tebou hadat. Ze maji "overitelna fakta" si mysli i konspiratori a bleskove ti nahodi tunu pro ne duveryhodnych zdroju. Uplne stejne, jako nahodis ty tunu duveryhodnych zdroju pro tebe. Ty mas overene ty svoje, oni zas ty svoje. Je to ciste o tom, cemu kdo je ochoten verit. Je to kazdeho volba.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    ORIKA: Je poněkud podivné, že zde ve skupině, kde se vesměs apeluje na ohleduplnnost vůči ostatním a lidé jsou si vědomi rizik i toho, že si oni, či jejich nejbližší mohou vytáhnout černého petra v podobě nějakých neblahých následků na očkování, taháš věci jako Vsem provax i antivax jde primarne jen o sebe a jejich nejblizsi. které jsou zjevně nepravdivé.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    ORIKA: za prvé ona není ve středu ani omyelm, za druhé pokusy vysvětlit byly, vč. racionálních argumentů. za třetí, jedna z těch skupin má skutečně oveřitelná fakta a vyhází z nich, druhá ne.
    ORIKA
    ORIKA --- ---
    KOTENCE: hele, ja te naprosto chapu. Spolecnost je rozdelena ve sve podstate na cernou a bilou. Jsou tu extremni provax, kteri by te nejradeji ukrizovali, kdyz se opovazis zminit, ze mas pochyby. Urazi, ponizuji, jsou sprosti a maji pocit nadrazenosti. Nemaji potrebu pomoct, vysvetlit nebo presvedcit vhodnymi argumenty. Maji potrebu si jen pocechrat svoje ego a vozit se po komkoli, kdo s nimi nesouhlasi.
    Druha skupina je extremi antivax. Lidi nesoudni, podlehajici manipulaci a lzim o celosvetove konspiraci, cipovani, zidozednarkem spiknuti a dalsim hovadinam. Lidi sdilejici Volneho, Peterkovou a podobna individua. Kdyz s nimi nesouhlasis, jsou utocni, vulgarni, vysmivaji se a maji pocit, ze "oni vi vic".
    Obe skupiny si jsou ve svych reakcich na nesouhlasny nazor velmi podobne, obe maji, samozrejme, pocit, ze prave oni maji ten jediny spravny postoj a pohled na celou problematiku.
    Ty se nachazis nekde mezi tim. Jsi ve stredu, stejne jako mnoho dalsich, akorat ze ti uz ztratili chut nejak diskutovat, protoze je na ne utoceno z obou skupin, neb nezapadaji ani do jedne. Neveri konspiracim a zaroven se nehrnou hlava nehlava do ockovani. Pro obe extremni skupiny jsou tudiz neprijatelni a nepochopitelni.
    Obe skupiny se shodne ohani tim, ze lidi z te druhe strany barikady jsou sobci. Obe skupiny se citi byt nadrazeny ostatnim. A obe ti budou do roztrhani tela tvrdit, ze oni to "delaji pro spolecnost, protoze to nejsou sobci a nejde jim jen o sebe". Je to bohapusta lez. Kazdy jsme sobec. A je to prirozeny. Kazdy mysli primarne sam na sebe a na svoje blizke lidi. Nejaka neznama Maruska z prdelakova je jim uplne stejne sumak jako tobe. Vsem provax i antivax jde primarne jen o sebe a jejich nejblizsi. Obe strany barikady se boji predevsim o svou vlastni zadnici. Jedni se boji, ze zakali bez ockovani, druzi se boji, ze zakali s ockovanim. A svou frustraci a strach si ventiluji utocenim na lidi jako jsi ty, protoze se zoufale snazi verit tomu, ze kdyz na tebe budou sprosti a budou te urazet, dodaji svym slovum vahu a sve osobe respekt.
    Ja proti ockovani nic nemam. Jsem rada, ze moji rodice se nakonec rozhodli do toho jit, byt to jistou dobu vypadalo, ze nepujdou. Ja kvuli jiste anomalii v krevnich destickach muzu pouze modernu nebo pfizer, coz jsem teda puvodne nechtela, ale s tim nic nenadelam. Ve sve podstate rodice jsou pro nas jedinou motivaci, proc do toho jit. Protoze zbytek planety je nam fakt u prdele. A ne, deti rozhodne ockovat nenechame, i kdyby to bylo mozny.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    CORNELA: naopak, vysvětli to id kotence, prosím
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DREDKKA: víš co, potřebuješ nějaké docela dost vysoké procento proočkovanosti v populaci, a část z toho zbytku ti vždycky udělají ti, které očkovat opravdu nejde (děti pod minimální věk, lidi s imunodeficiencemi/některými chronickými nemocemi atd). Takže "kapacita" na ty opravdové přesvědčené antivax je docela malá, než to poklesne pod to kritické procento.

Koneckonců, měli jsme to tu se spalničkami pár let zpátky, že (a to jsem sakra trnula, protože jedno z dětí mělo v té době absolutní kontraindikaci očkování a bazální problém, pro který by u něj byly spalničky extrémně nebezpečné).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DREDKKA: tak jo, ale začni svýma blízkýma lidma a já se pak rozmyslím, jestli se přidám
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    TRISSIE:Jsem optimista -myslím , že na děti a ostatní se brzo dostane a jelikož bude očkovaných většina neměli by být ty neočkovaný zase takový problém? Možná se dost pletu , přeci jen nejsem z oboru
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DREDKKA: trošku blbé je, že v populaci je spousta lidí, kteří, ač by chtěli, se očkovat nemohou, protože buď to nedovoluje jejich zdravotní stav, nebo pro jejich věkovou skupinu ještě vakcína není schválená.
    Já teda jako svým dětem smrt nebo trvalé následky ani moc nepřeju, a stejně tak bych byla docela ráda, kdyby odmítači nevytvářeli Petriho misku pro mutace, proti nimž třeba očkování bude fungovat hůř.
    DREDKKA
    DREDKKA --- ---
    Tak co se na to podívat z trochu “hnusnější” stránky, ja nás 7mld tak když se to číslo zmenší tak to globálně nebude na škodu
    , ti co se nenaočkují pravděpodobně umřou nebo budou mrzáci , já bych jim tu zkušenost dopřála, ti ostatní se pak naočkují ještě rádi.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KOTENCE: Takovej vzdor, abych jezdila v autě nepřipoutaná, protože oni mi to nařizujou a dokonce hrozí pokutama, a přitom tím ohrožuju jen sama sebe a nikomu po tom nic není, tak takový vzdor v sobě fakt nemám. Když u něčeho chápu, proč s to dělá, tak je mi úplně jedno, jakým způsobem je to nařizováno nebo vymáháno, prostě to dělám, protože to chápu. Nevím, jak ideálně pracovat s lidmi, kteří to nechápou, nařizování se jim nelíbí, pozitivní motivaci vnímají jako diskriminaci, práva chtějí mít stejná jako všichni, nárok na ošetření v nemocnici taky, ale zase aby neskončili na chodníku se zlomenou nohou kvůli tomu, že bude plná nemocnice jen covidu... představovala bych si, že tohle uvažování vymizí tak s desátým rokem života a nikdo jiný než rodiče malých dětí takhle absurdní situace už neřeší.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    KOTENCE: Tak já zkusím pojmenovat frustraci a zlost ještě trochu také.

Prezentuješ se jako sebestředný, bezohledný, rozmazlený fracek. Divíš se, že ti lidé mají za zlé, že se projevuješ jako sebestředný, bezohledný, rozmazlený fracek a jsou proto na tebe zlí. V podstatě zvládáš předvést ještě menší schopnost ohleduplnosti a spolupráce s okolím nežli průměrně zvládá můj pětiletý potomek. Snažíš se dát svůj pohled na svět k dobru, aby tě okolí lépe pochopilo - což se střetává často s nezájmem, protože niterný pohled sebestředného, bezohledného, rozmazleného fracka vlastně lidi moc nezajímá, štve a nechtějí se tím zaobírat.
    Podstrkáváš zde už poněkolikáté, že pokud vás takových je víc, mělo by s tím okolí něco dělat, třeba dát úplateček aby jste spolupracovali, protože jinak budeme mít všichni problémy.... což, jak jistě chápeš, z úst sebestředného, bezohledného, rozmazleného fracka moc sympatií nevzbuzuje.

A ano, společnost se patrně bude muset vypořádat nějak s těmi, kteří jsou na tom podobně jako ty. I za pomocí toho cukru v metodě "cukru a biče", ale s jásotem, s jásotem to nebude.
    SITH
    SITH --- ---
    SHEALA: protože továrnu nevypneš z hodiny na hodinu jako televizi. Ve výrobách byl také lockdown, ale ve smyslu omezení a restrikcí na počet lidí na směně, odstupy, oddělené jídelny atd. Ale ten výrobní řetězec prostě nevypneš, to reálně nejde. Možná, kdybys dala zprávu půl roku dopředu, tak se to nějak naplánuje, ale celkově se dá říct, že celá světová ekonomika jede na principu nezastavitelného výrobního řetězce a peněz na to navázaných
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Nam tu umrel kolega jachtar na covid.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    Hm tak dobry zdravotni stav, rikas..

Byl jsem zdravý, covid mě překvapil, říká muž, který kvůli nemoci odešel po 25 letech od hasičů | iROZHLAS - spolehlivé zprávy
    https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/koronavirus-cesko-pribehy-hasic-pavel-antos-jesenik_2103131557_ako
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    KOTENCE: Sama nejsi. Okolnosti mám podobné jako ty, a rámcově se ztotožňuju s tím co píšeš. Zatím se mi daří fungovat tak, abych v sobě tu zlost nevířila. Je to hodně dané tím, že jsem na RD a tudíž hodně z věcí, o které bych běžná stála, nevyužívám. Můj táta (70) má přesně tyto pocity iracionální zlosti co popisuješ.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    Zkusim tu svojí frustraci a zlost ještě trochu pojmenovat.

Jsem zatím dost zdravá na to, abych doktory krom prevence nepotřebovala. Práci mám v pohodě, jde dělat i z domova. Celý covid se mě teda týká jen skrze požadavky společnosti. Nebejt toho, neřešim nic.
    A tak jsem se kvůli lidem, kteří mají podlomený zdraví, celý rok omezovala. Jasně, chápu, spadlý zdravotnictví nechceme. Byla jsem například hodně omezená v péči o svoje vlastní zdraví. Sportoviště, masáže, sjezdovky, všechno zavřený. Dokonce si člověk ani nemohl vzít běžky a odjet sám na stopu, protože jiný okres. Nějaký idiot vymyslel, že bychom měli nosit v parku na puse hadr. To všechno pod pohrůžkou velkých pokut. Na netu videa, jak poliši pruděj lidi na prázdný ulici, a výkřiky některých místních expertů, že dát si na ulici cígo je stejný, jako dusit babičku polštářem.
    Říkám si ok, připadá mi to přehnaný a padlý na hlavu, ale chápu lidi, co mají strach, a do toho očkování to nebudu nijak výrazně sabotovat. Pro tu společnost se teda frustrovaná, ale přemůžu.
    A pak se dozvím, že je to málo. Že se nemůžu svobodně rozhodnout, jak naložit se svým tělem. Že když se nerozhodnu teď a ve sprospěch mně neznámých lidí, tak budu potrestaná. Že moje potřeby jsou irelevantní a je na místě použít metodu cukru a biče, na lidi, jako jsem já.

Takže mám dělat vstřícný krok pro někoho, kdo na mě neváhá použít bič?? Jakože fakt? Vy tam nemáte ani trochu vzdoru? Tak teda ukaž ten bič, ty sráči?

Už toho mám fakt po krk. Jsem víc nasraná, než ochotná se dál angažovat. Možná jsem opravdu exot a ostatní to tak nemají. Pak asi v pohodě, můžete mě ignorovat, protože jeden rebel vám to nezkazí. A nebo ne a je nás takových víc, co máme zdánlivě iracionální pocit zlosti a nepřijetí. A pak by to mohl být problém, podzimní vlna a takový ty věci...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: jo, imho si vlada měla najmout reklamní nebo komunikační nebo kýho čerta tým. Protože to komunikovala strašně. A protože nebyli schopní sdělit zásadní věci jako potřebujeme abyste dodržovali ty pomilováníhodná opatření, tak to odneslo zdravotnictví. To jak jsou děti psychicky v háji se propírá v médiích, kolik to odneslo doktorek ... už moc ne no...

A protože se báli kapitánů průmyslu, tak byl lockdown všude... za plnýho běhu výrobních provozů.

Schopnost komunikace na nule. Doufám že to dává smysl, taky mám schopnost komunikace na nule.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: Stejně to nchápu. Jako že většina lidí nepřesvědčuje, protože nepřesvědčuje? Nebo že si vláda měla najmout reklamku na očkovací kampaň?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam