• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    IORETHOčkování - pro a proti
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QZUZKA: protože shitstormy ze všech stran interenetu. oblíbenej fór je, jak mohli vakcínu vyrobit tak rychle, když to trvá desítky let. odpověď, že sars-cov1-2004 ale stejně moc nezabírá a postupuješ do dalšího kola streetfightu, ale hp máš stále stejně, soupeřů přibývá expoenciálně s každým argumentem :D
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    Jak se vlastně stalo, že se očkování proti covidu vnímá jako tak moc jinak, než ostatní očkování? Jako něco tak moc speciálního, tak moc kontroverzního...

Předpokládám, že všichni jsme nějak očkovaní. Jako děti jsme toho dostali hromadu, a mnozí rodiče byli rádi, když nám mohli připlatit za klíšťovku, na nové vakcíny jsme se dívali jako na pokrok a byli jsme rádi, že dostaneme už je, ať už šlo o kombinace místo jednotlivých, nebo když jsem se dostala i k Silgardu (HPV), který byl tehdy dost novinka a který ta rizika na sraženiny má/měl možná i větší než Astra, ale první očkování proti rakovině (jednomu typu, ale..).

Souvisí to s tím, že velká část populace v dvaceti vlastně vypadne z kontaktu se zdravotnickým systémem? Že očkování máme spojené vlastně jen s dětmi? Pak se tam občas zjeví nějaká tetanovka nebo taky ne. A když jsem v mém okolí řekla, že mi doktor ještě "uznal" propadlou klíšťovku, že to jen přeočkujeme, najednou se zvedlo celkem dost lidí, že se báli, že už to mají dávno zahrané, ale pokud projde jedna dávka, tak to tedy chtějí taky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Jinak musím konstatovat, že ano. Moje tolerance vůči antivax jde rapidně dolů. Zvlášť, když začnou používat nesmyslné argumenty a ignorují fakta.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GRANTORINO: to by člověk do doby covidu ani netušil, kam všude potřebuje vakcíny, dokud je kvůli covidu nezačne odmítat )
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Stejne jako na tabory je nutný mit ockovaci průkaz s prodelanym ockovanim. Uplne bezna praxe , dal...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GRANTORINO: nebo zdravotní průkaz pro práci s potravinami... diškiminacééé
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KOTENCE: jeste sem neslysela, ze by nekdo si připadal jako druhorady obcan, protoze musi mit nekam bezinfekcnost. Bezna praxe na tabory.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    KOTENCE: pivo si muzou dat venku v kelimku, to neni zadnej natlak. Je hezky, tak jejich problem.
    Ockovani snižuje sanci to chytit, ale je tam pet procent, ze muzu? Tak proc by me meli ohrozovat silne nakazlivym virem.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    GRANTORINO: mě rozseklo těch 180 dní, tam někde něco ujíždí a vlak na peróně to není
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Souhlas se vsema. A taky zacinam mit pocit, že je to plytvani energii.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GRANTORINO: vůbec. Já sama si klidně do těla naperu i totální prasárny. Ale znám lidi, co s tím mají problém, očkování nevěří, a přesto si nechtějí připadat jako nějaký druhořadý občan, co musí ke každýmu pivu nosit bezinfekčnost, že se jako nechystá někoho zabít. Takže pevně doufám, že to zůstane dobrovolný a až se to celý přežene (klesnou čísla, uvolní se nemocnice nebo co je vlastně to kritérium), budeme si zase rovni.
    GOR
    GOR --- ---
    KOTENCE:

Statisticky, na velkých číslech:

Jsem neočkovaný, jdu mezi lidi, mohu být nakažený, můžu šířit nemoc, která je pro 0,3 % nakažených smrtelná a pro další má trvalé následky.
    Jsem očkovaný, jdu mezi lidi, je málo pravděpodobné že budu nakažený, je málo pravděpodobné, že budu šířit nemoc.

Nemám řidičák, řídím, mohu být pro své okolí nebezpečný.
    Mám řidičák, jsem pro své okolí méně nebezpečný.

Společnost nějakým procesem prostě došla k závěru, že pro prodloužení doby dožití, pro dobrý chod ekonomiky státu atp. je dobře, být pro řízení strojů kvalifikovaný a je dobře být pro nešíření nakažlivých chorob očkovaný.

Příroda nám dala inteligenci a tak asi chtěla, abychom vymysleli velké, težké, rychlé a nebezpečné stroje, které nám nějak unadňují život.

Ale dám ti palec nahoru, když ke všemu budeš přistupovat stejně jako k očkování a nenecháš na sebe dělat legislativou a normama nátlak a ten hnědej nebo černej drátek si dáš u všech zásuvek na kolík a ty ošklivý krabičky s nápisem "FI" v rozvaděči ještě před tím proklemuješ, aby neomezovaly tvo svobodu rozhodovat o přiřazení barviček :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Spíš chceš žít v naší společnosti a například chodit na místa, kde se vyskytují skupiny osob.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    KOTENCE: příroda nic nezamýšlela, jsi náhodný organismus, jehož předkům se zrovna podařilo ustát vír evoluce.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Navíc to není "chceš využívat svoje tělo atd atd", ale "chceš ohrozit život lidí, kteří se očkovat nemohou".
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KOTENCE: Celý ten argument "využít tělo a imunitu přesně tak, jak příroda chtěla" je úplně zcestný. Příroda chtěla, aby měly ženský odhadem 8 dětí a tak 2-3 z nich se dožily dospělosti. To jsme nechali za sebou už docela dávno.
    KOTENCE
    KOTENCE --- ---
    GOR:
    Nechápu příměr, který se tu opakuje:
    Řidičák = chceš jezdit strojem a rychlosti, na kterou lidský tělo vůbec není stavěný.
    Neočkování = chceš využívat svoje tělo a imunitu přesně tak, jak příroda zamýšlela.

V čem je to podobný, prosím vás? Já to tam nevidím.
    GOR
    GOR --- ---
    KOTENCE: Jakej proboha nátlak? Nemáš řidičák, nebudeš řídit auto, je nátlak? Chlastals, nebudeš řídit auto, je nátlak? Nemáš odpovídající psychologický profil a znalosti reaktorové fyziky, nebudeš sedět ve velíně jaderné elektrárny, je nátlak?

Navíc, narozdíl od výše uvedeného, to očkování se platí z eráru. To ti společnost dává tak málo, že je pro tebe takovej problém si nechat dát dvě blbý pigára?
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    HELLENKA
    HELLENKA --- ---
    IOM_NUKSO: no tak to neni zas tak uplne pravda... mne samotnou to vyradilo na 3-4 dny uplne (horecka, postel) a par dni asi jeste zustanu doma... a o ruznych vetsich reakcich slycham casteji....na 2. davku se fakt netesim, ale porad vidim lepe ochotu to vydrzet, nez chytnout znovu covid :)

KOTENCE: nevnimala bych to jako natlak, vzdyt to povinne neni,... napr. ja to vnimam jako nabidku k ochrane
    mozna za tim mas schovanej nakej svuj vnitrni problem s jinym natlakem ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam