• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAZUO_KIRIYAMANesmrtelnost
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    e, já ho uvedl čistě jako vtip - kvůli jeho posmrtnému "životu" a naději na "reinkarnaci" nebo spíš znovuvtělení.
    to že měl evidentní problém s lsd je mi vcelku jedno :) disponoval dost prostředky, aby v den své vlastní smrti se smrtí bojoval. jednoduše byl dostatečně vyšinutý a bez morálních zábran, aby se nechal zmrazit (kus sebe).

    SHEALA: to je právě to. podle mě dost záleží na míře invazivnosti toho zásahu... řekněme, že existuje krom klasické paměti i paměť buněčná, genetická (tu dobře známe). čistě hypoteticky - pokud by člověk najednou ztratil 98% veškeré hmoty, nepřišel by i o část téhle "paměti"? respektivě o něco, co se paměti rovná?
    na druhou stranu tělo funguje jako perfektní diskové pole (pro příklad) - veškerá data se neustále zálohují do okolních segmentů, takže pokud jeden segment vypadne, nedojde k žádné větší ztrátě.
    odpověď na tvojí otázku: bude to ten samej člověk :) proč by nebyl.
    organizmus je natolik promakaná mašinka, že se s tím během pár týdnů rekonvalescence v pohodě srovná, a to bez jakýchkoliv následku (samozřejmě pokud náhradu příjme).
    pokud by si ale míru amputace stupňovala, bylo by to jenom horší, a to nejenom po stránce tělesný (taková amputace člověku dovede pokazit den...), ale i po stránce duševní - ve smyslu narušení osobnostní integrity, těžko říct kam až by se dalo zajít.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VESNACH: predesilam ze se vetsinou s psychedelikama neshodnu, ackoliv mam za sebou pomerne intenzivni zkusenost. Hlavne proto ze cetli jen Learyho, a ne Lema.
    Takle, pokud hypoteticky clovek prijde o nohu, a my vynaleznem zpusob, jak mu vypestovat novou nohu, a pridelame k telu, bude to ten samej clovek ?
    Podotykam ze i v te noze je nervovej system. A ze soucasti nase dejmetomu "ja". je i nase telove schema.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    kdyby mel teda koncetiny.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    SHEALA: tak to já taky ne, ale jednoduše si nemyslim, že by jenom stačilo "vycucnout" hipokampus, aby se přesunulo kompletní vědomí - teda vědomí jak ho chápeme :) dokonce sem přesvědčený o tom, že by bylo zapotřebí přesunout víc, než jenom mozek, ale to je debata nadlouho a chudák timothy leary by se z toho obracel v sudu.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VESNACH: ja v ki nejedu vic nez ze je to metafora :D
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    SHEALA: Hele kdo ví, jestli k tomu „nakopnutí“ mrtvý hmoty nebudeš nakonec potřebovat přece jenom oněch 21g životní esence, ki, pranu, manu, šém wtf to je a jestli nad tím lidstvo neprolamentuje dalších 200 let - jak nad „kanadským žertíkem“ v podobě finálního klíče, který se prostě ani relativně vyspělou technologií nepodaří v dohlednu rozšifrovat…

    a víš ty co, ani bych se nedivil a přijde mi to jako docela logický deadend. technologie de výhradně směrem ven, i když současná fyzika se začíná pomalu (od půlky minulého století) vracet zpátky k filozofii a člověku. každopádně do oněch pár gramů můžeš vtěsnat tolik informací, jak už dneska víme, že to může obsáhnout v jiný sféře vnímání, prostoru, čase, klidně třeba celý vesmír omg a jelikož to je pro nás pole zcela neorané, nikdo v podstatě neví, co na nás v kvantové sféře, potažmo v jiné dimenzi nebo úrovni vnímání čeká :) prostě už jenom selsky, těch procesů, který v organizmu autonomně probíhá je tolik, že si zatím nedovedeme představit uměle vytvořený algoritmus, který by to spolehlivě dokázal řídit - i když v roce 2111…

    Na druhou stranu proč věci dělat složitě. moje nové tělo by bylo jednoduše vypěstované bez jakýchkoliv vzpomínek a udržované v umělém spánku. To co nás tvoří jsou právě z velké části vzpomínky a přenést vzpomínky by neměl být takový problém. otázka smrti ovšem zůstává a právě tohle je ten problém, který si zmínila: duše, nevědomí, naše druhé já, ego, to co z nás v podstatě dělá to, kým sme, bude muset umřít, dokud se nezačneme zajímat stejně jako o vedu taky o spiritualitu (myslím zajímat vědecky :). no zní to trochu divně, ale snad je pointa k pochopení.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VESNACH: ale jinak sakra dobrej pristup :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    VESNACH: jakmile vytvoris kopii mozku, uz to neni ten samy clovek, alespon pro me ne. Nekde to popsal Stanislav Lem myslim. Je to proste kopie. Takle, kdyz bys presadil mozek do noveho tela (zjednodusene receno)
    tak mas zachovani sebe sama.
    VESNACH
    VESNACH --- ---
    Tak ne úplně vzdálené od reality by mělo být pěstování složitějších orgánů, a to v dohledné budoucnosti - řekněme do roku 2020. Celkově méně hippokratických problémů s klonováním bude v Asii, takže pro víceméně movité občany nebude problém, nechat si tou dobou zaletět vypěstovat cokoliv (nedávno došlo k transplantaci ruky a třeba „vlastní“ chrupavky z kmenových buněk se pěstují a transplantují pomalu běžně).
    Co se týče zdravotnictví, v rámci desetiletí uvidíme naprostou diferencializaci poskytovaných služeb. Kdo bude mít dostatek financí a zaplatí si specialistu v oboru, získá přístup k posledním, klinicky testovaným postupům - narozdíl od běžného ovčana, což už konec konců můžeme pozorovat.

    Díky tomu se zvedne radikálně průměrný věk, ovšem pouze u horních 100 000 a věřím tomu, že současný člověk se za pomocí nových postupů může bez problémů dožít roku 2111.
    V roce 2111 (a možná podstatně dřív) dojde k masivnímu rozšíření nanotechnologií a k praktické aplikaci ve zdravotnictví. Začnou se vytvářet pokročilé bio-syntetické neuronové sítě, běžně se budou programovat DNA procesory, fungující nízkoenergetické jednotky s obrovským výpočetním výkonem, kvantová, holografická úložiště schopná pojmout pro nás zatím nepředstavitelné množství dat – v té době pravděpodobně nic nebude bránit naprosté singularitě člověka s technologií.

    V praxi to znamená nakrájet mozek, stáhnout ho na médium, a to pak vložit do prdele mého nového, mladého, krásného a naprosto naklonovaného já (pochopitelně s řadou genetických modifikací na zakázku).
    To bude umět dýchat pod vodou, bude mít přísavky na konečcích prstů, UV záření odolávající pokožku s posílenou svalovou strukturou, hyper regeneraci, dokonalý zrak s nočním viděním, dokonalý sluch, čich etc. a možná mu taky nechám vypěstovat metr a půl dlouhý ocas, to jenom abych vylepšil řízení letu za pomoci mých nových, úžasných křídel :) možná přidáme i odolnější plíce, protože pokud se do toho pořádně neopřou ekoteroristi, nebude se moc dát bez přístrojů mimo budovy normálně nadechnout.

    a nebo se taky spláchnem, vyhladíme virama, spálíme atomem případně potkáme vetřelce.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    TRAVIX:jasny, ono taky nekonvenci reseni neni vzdy optimalni :D budeme nesmrtelny ale budem mrtvi:-)
    TRAVIX
    TRAVIX --- ---
    SHEALA: Zajímavé, ale já osobně bych tady cestu neviděl. Některé jeho cesty jsou dost drastické. Tak třeba (cituji z časopisu Respekt):

    Právě vyřešení problému rakoviny je největší kámen úrazu, na němž si Aubrey de Gray rozbíjí ústa. S urputností a talentem pro nekonvenční myšlení i tady navrhl řešení, bohužel ale brutální. Vědec navrhuje zbavit buňky úplně jejich schopnosti dělení (cestou by mělo být genetické odstranění již zmíněného enzymu k obnově telomerů). To je naprosté šílenství, většina tkání v těle včetně kůže nebo výstelky střev se neustále obnovuje, de Gray tedy v podstatě navrhuje smrt. Té by zabránily implantace kmenových buněk s omezenou životností do potřebných tkání. Kmenové buňky by měly omezenou životnost a nemohly by se vymknout kontrole. Procedura by byla nesmírně náročná, bolestivá a nepředstavitelně riskantní. Zahrnovala by silné chemoterapie, neplodnost, samotné implantace by nebyly zrovna nejpříjemnější a musely by se pravidelně opakovat. Celá procedura se nápadně blíží známému rčení „operace se podařila, pacient zemřel“.

    Spíšbych hledal cestu, jak stimulovat přirozené prcesy v těle na takovou úroveň, aby si s těmito problémy poradilo samo.
    ALTERNATIWNI
    ALTERNATIWNI --- ---
    THE_SECOND_GUY: no myslím si, že většina lidí co se žene za ziskem je postupně svým majetkem zničena. když se tady zmiňuješ o genetice a jiných vědách tak proč ti nejbohatší lidi nedaj polovinu svýho majetku na výzkum?? mou odpovědí je to, že postupem času maj potřebu jen schraňovat a kupit svůj majetek bez nějákého hlubšího významu. mají potřebu jen vlastnit a mít víc něž někdo jiný. Nesmrtelnosti se určitě nedosáhne pomocí majetku ten je na to až moc pomíjející.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    me zajima tahle silenost
    Strategies for Engineered Negligible Senescence - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Strategies_for_Engineered_Negligible_Senescence
    on ten pan Aubrey de Grey bude sice lehce maagor, ale co kdyz z jeho vyzkumu vypadne lek na artrozu, parkinsna nebo dystrofii?
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    THE_SECOND_GUY: jaká forma tě zajímá? terminátorská?
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    MINERWA: a jo, ty myslíš krystalový vědomí, indigovou dvanáctivláknovou DNA a přechod do pátý dimenze....
    tak tahle forma mě taky nezajímá
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    THE_SECOND_GUY: to je sláva ne? já myslim normální nesmrtelnost....že budeš ve vesmíru lítat jako světlo
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    MINERWA: assburgrama netrpim....

    a můžeš mi vysvětlit proč ne? jako jestli si nesmrtelnost představuješ tak, že si tě někdo bude pamatovat a učit se o tobě ve škole v budoucnosti, o takovou teda fakt nestojim...
    nebuď tak přízemní a rozviň fantazii.... spoj dnešní úspěchy v genovym inženýrství, ve farmacii a kvantový fyzice a možná budeš mít vzdálenou představu o čem mluvim já....

    nikdo tady v tomhle klubu nedefinoval o jakou "nesmrtelnost" jde, jestli o tu metafyzickou nebo tu skutečně fyzickou....
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    THE_SECOND_GUY: tamto byl jenom příklad, metafora, všimla sem si, že s tím máš problém, zřejmě trpíš http://cs.wikipedia.org/wiki/Asperger%C5%AFv_syndrom
    THE_SECOND_GUY: nesmrtelnost bohužel nemůžeš chytit za vlasy, stejně jako nemůžeš demenci omlátit hlavu o zeď .))
    THE_SECOND_GUY
    THE_SECOND_GUY --- ---
    MINERWA: ty chlastáš nebo co? nauč se laskavě rozumět čtenýmu textu.... já žádnej svět od nemocí a hladu zachránit nechci....
    a že nesmrtelnost neni materiální, to tvrdí jako kdo?
    MINERWA
    MINERWA --- ---
    THE_SECOND_GUY: mrkni na miss world, připadáš mi jako jedna z těch nanynek, co by chtěli zachránit svět od nemocí a hladu, sou jenom k smíchu
    stejně tak k smíchu si ty, protože nesmrtelnost není materiální, tak jí ani ty jako materialista nikdy nedosáhneš
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam