• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    PECA: s tim se muzu bez uzaradeni ztoznit... ale je tomu tak opravdu? a na kazde ctecce? to je opravdu otazka .. ja to nevim...
    PECA
    PECA --- ---
    FERRYH: Jenze zrovna "do bloku" či "na praporek" je věc, která by měla jít nastavit na čtečce. Tohle je místo, kde "umělecký" záměr sazeče naráží na preference uživatele, stejně jako u typu a velikosti písma.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KAERO: to teda nemas pravdu s tim "do bloku"... fakt ne...
    podle realnejch statistik treba od Kosmasu to vadi vetsine ctenaru... ne nejak masivni ale vetsina to je... a vadi to hlavne tem co jsou mene "ITaci" ... lide od IT si na to proste zvykli z webu ...ale ty normalni ctenari papirovek na kere je zcela jiste trh ebooku zameren tak tem to vadi fakt hodne (zas zvyk z papirovek)... (to je zas muj vlastni pruzkum v mem okoli u vsech koho znam a ma ctecku)
    PECA
    PECA --- ---
    Měl jsem dojem, že se tu řešily tabulky v mobi vs ePub. Mám jeden ePub, u kterého je relativně velká tabulka. Kromě toho, že ji asi budu muset "restrukturalizovat", tak by mě zajímaly jemné finesy každého z formátu.
    Nemáte někdo nějaké odkazy?
    KAERO
    KAERO --- ---
    PISHPUNTA: dnes se bezne prodavaji ctecky s uhloprickou displeje 5", 6", 7", 9.7" (fuj palce! proc se to zase rozsirilo? fuj USA!). opravdu chces vyrabet nekolik verzi pdf pro nekolik uhlopricek? a uvedom si, ze ctecka se jako pristroj libi i starsim lidem - ti vetsi pismo potrebuji, ale mladi maji radeji mensi pismo. naopak zarovnani do bloku je vetsine lidi ukradene, a nevidi v tom problem.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    U6 jsem to porůznu házel, jak jsem to psal, ale třeba někdo přišel později a některé z těch článků by se mu hodily:

    http://www.pepak.net/e-books/html-jako-e-bookovy-format/
    - Proč má smysl používat pro tvorbu e-knih formát HTML a ne ostatní. Základní myšlenka mého přístupu je, že všechno připravím v HTML určitého tvaru a následně mám připravené skripty, kterým knihu převedu do cílového formátu toho kterého zařízení. Ten formát přitom může být celkem libovolný, podle toho, co mám za zařízení a jaké formáty mu "chutnají". (Proč nepoužít třeba DOC: Protože HTML je textový formát, pro jehož úpravu jde použít stovky aplikací, kterými se dá řešit skoro každá myslitelná situace; nestane se, jako u Wordu, že budu vázán tím, co umí nebo neumí Word.)

    http://www.pepak.net/e-books/h2lrf-hromadna-konverze-html/
    - Tu hromadnou konverzi dělám tímhle svým nástrojem.

    http://www.pepak.net/e-books/z-papiru-do-ctecky-5-technicka-korektura/
    - Několik doporučení a üžitečných regulárních výrazů pro základní úpravu knih.

    http://www.pepak.net/e-books/sablona-pro-e-knihu-v-html/
    - Základní HTML kostra, do které upravuji svoje knihy, aby se s nimi potom snadno pracovalo.

    http://www.pepak.net/e-books/vycisteni-html-knihy/
    - Postupy (a spousty regulárních výrazů), kterými se z OCR FineReaderu dostanu do "mého" HTML. Ale je to použitelné i pro jiné vstupy než jen OCR z FineReaderu.

    http://www.pepak.net/e-books/uvozovky-v-html/
    - Speciálně jsem se zabýval problematikou uvozovek.

    http://www.pepak.net/e-books/prevod-z-txtpdb-do-html/
    - Pokud má někdo na vstupu čistý text a chce na výstupu dostat HTML...

    http://www.pepak.net/programovani/regularni-vyrazy-1-uvod/
    - Pro úpravu knih jsou regulární výrazy velmi užitečné. Bohužel většina tutorialů se zabývá jen úplně základními použitími regexpů a opomíjí spousty pokročilých (ale velmi užitečných) možností. Tady jsem se snažil popsat regexpy co nejúplněji.

    http://www.pepak.net/e-books/tags-nastroj-pro-cisteni-html-knih/
    - Nic mi nepije krev víc, než když mám v knize spousty zbytečných tagů. Tímhle nástrojem je kontroluji.

    http://www.pepak.net/e-books/quotes-nastroj-pro-kontrolu-uvozovek/
    - A tímhle kontroluji, že jsou v pořádku (správně ukončené, správně zanořené) uvozovky.

    Pravda, má to celé jednu nevýhodu, že se člověk musí "hrabat v kódu". Ale zase tak složité to není, podařilo se mi to celkem uspokojivě naučit i moji matku - klíčem je využít nějaký programátorský editor, který dokáže zvýrazňovat syntaxi (takže jsou vidět chyby) a volat externí nástroje (takže se mu dá do menu vrazit volání Tags, Quotes a samozřejmě Xmllint).
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GIF_242: Dalo by se říct, že e-knihu tady děláme komplet mnozí. S tou konverzí se to má tak: Pokud neskenuješ a neděláš OCR, začínáš s textem, následuje typografie a prepres, kde ty stránky zkulturníš, na to jsou i na nyxu jiné diskuse. A tady začne ta specifika e-knih. Tam, kde se u papíru řeší tisk, my to musíme dostat do čtečky, ne všechno ti čtečka umožní zobrazit, něco neumí ten který formát, sazba se mění podle nastavení uživatele a něco prostě neumíme. A tohle tady často řešíme. Tedy, aby text, kterému jsme dali nějakou úpravu, ji měl i ve čtečce. Pokud by nám nezáleželo na vzhledu, stačilo by alespoň v epub zmáčknout tlačítko pluginu.

    ADD sázecí programy: Pro výstup do PDF, PS, tisk, SVG, používám kde je třeba Scribus. Formáty pro čtečky však nedokáží ani plně využít to, co nabízejí textové editory.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PISHPUNTA: Podle meho je to podstatne. Navic tady nejsou jen Kindlisti s kvalitnim zrakem.
    Proste PDF v teto podobe neplanujeme, sorry.
    PISHPUNTA
    PISHPUNTA --- ---
    K tvorbě PDF pro čtečky - osvědčil se mi rozměr 89 x 116 mm a kvůli Kindlu, protože centruje stránky i vertikálně, dát do záklaví a zápatí téměř neviditelné značky označující začátek a konec stránky.
    PISHPUNTA
    PISHPUNTA --- ---
    JYRKA: A myslíš, že změna velikosti písma je tak podstatná? Když je velikost písma v PDF pro čtečku vhodně zvolena a koreponduje s velikostí písma u tištěné knihy? Naopak získáváš kvalitní formátování. Podle mě by nebylo na škodu nabízet i PDF pro čtečky, vedle ePUB a MOBI.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MR_MITCH: Ony ty knihy v tom InDesignu už jsou. Takže přes to nejede vlak.
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    JYRKA: no jasně, místo InDesignu bych použil LaTeX :) Ale uznávám, že sehnat grafika, co umí InDesign je asi řádově snazší, než sehnat TeXistu.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    GIF_242: Protože existuje několik vzájemně neslučitelných požadavků na to, jak se má s knihou pracovat, a každý formát akcentuje jiný pohled. EPUB například jde cestou maximální kompatibility, ale předpokládá, že vykreslovací zařízení je dostatečně výkonné, aby dokázalo celou knihu v reálném čase přepočítat podle aktuálních nastavení (velikost písma apod.). MOBI naproti tomu zavádí určitá opatření, která likvidují tu plnou kompatibilitu, ale zase zmenšují nároky na zařízení.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MR_MITCH: Až to bude, tak se strašně rád kouknu. Ještě malý podotek: ebook je v současnosti jen sekundární produkt, tak mysli i na vstup dat - není ekonomické celou knihu sázet z nuly, ale ideální je vyjít z toho proklínaného indesignu
    MR_MITCH
    MR_MITCH --- ---
    JYRKA: co TeX? minimálně pro odbornou literaturu.
    GIF_242: já teďka dělám nějaký makra a skripty v LaTeXu a lua, z jednoho zdroje mám PDF, html, odt, epub a mobi. teda budu mít až to bude fungovat.
    je to určený hlavně pro odbornou literaturu - grafika a matematika v svg nebo png, poznámky pod čarou, real page numbers apod.
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    GALENIUS: to vím, ale je to přesně o tom, jak píše JYRKA:


    no zatím je to pěkně začarovaný kruh :D
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GALENIUS: protože se ztrácí výhoda elektronických knih - například možnost změny velikosti písma podle očí uživatele.
    Nebo například to, co uvedeme pro Kindle: možnost číst knihu současně na mobilu i čtečce.
    Pro distributory je prostě PDF vyrobený pro čtečky v podobě, v jaké píšeš, neuskutečnitelný.
    GALENIUS
    GALENIUS --- ---
    GIF_242: Pak máš ještě třetí formát, o kterém ale 99,9% lidí nechce ani slyšet. PDF vyrobené přímo pro displej čtečky.
    Doma mám pro sebe PRS-505 a pro manželku Kindle 3. A i u koupených knih obvykle řeším jak je převést do editovatelného formátu, abych je mohl následně vložit do Wordu a upravit do PDF, které přechroustají obě zařízení bez problémů (včetně všeho formátování, dělení slov atd.)

    Tak, a teď jdu do těch třeskutých mrazů do lesa na dřevo a jdu si udělat hranici. 8-)
    GIF_242
    GIF_242 --- ---
    JYRKA: no to je právě to, dva formáty, proč? proč se nedohodnou a není jenom jeden?? (to je řečnická otázka, odpověď v podstatě znám) :(

    díky, jdu to omrknout
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    GIF_242: O takovém řešení nevím. Už jen proto, že musí vznikat minimálně dva formáty: Mobi a ePUB a každý má svá specifika.
    Nicméně se nejvíce Tvému požadavku blíží Sigil - do toho jde nalít čistý text a ten opracovat do podoby validního ePubu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam