• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    RINVIT: Slušný epub vyrobí i Atlantis, ale někdy má problém s češtinou (dělá kolem znaků s diakritikou nesmyslné tagy a ty se celkem těžko odstraňují). Výsledek je ale potřeba ještě trochu upravit.
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    JYRKA: Díky, zkusím se tím proklikat sám, protože mě to zajímá, a pokud by se zájem ukázal větší než schopnosti, obrátil bych se na tebe znovu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RINVIT: Sigil. A nebo ti pomuzeme my na Palmknihach, kdyz dodas word
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    Díky za rady. Ano, chtěl bych dát do prodeje knihu v kompletní podobě, ideálně včetně obálky a ilustrací. Žádné DRM, ať si s tím pak každý naloží dle svého svědomí. S Calibre jsem si už trochu pohrával, nicméně když JYRKA píše, že jde o nutné zlo, v čem jiném bych to měl zkusit?
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    Kvalitní ePub není jen kvalitní HTML, ale i kvalitní OPF atd.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    To je fuk, čím to zkonvertuje, tak jako tak bude všechno umět na vstupu HTML. Mě Calibre vyhovuje, protože ho mám vyladěné pro svou čtečku a jeho výstupy beru zásadně jen jako výstupní formát, do kterého nikdy nepolezu; chápu, že pokud některá z těchto podmínek není splněna, tak to nemusí být zrovna dvakrát vyhovující program.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    Calibre je zlo a děá hnusné výstupy. Sigil je jeho kamarád :-)
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Jo, ale EPUB beru stejně jako MOBI jako sekundární - že si připraví HTML a z něj to pak už zkonvertuje do libovolného z těchto formátů, klidně do obou. Ten jeden příkaz pro Calibre mu můžeme poradit, když to bude potřeba :-)
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    PEPAK: Jo, souhlas. Na druhou stranu pokud chce RINVIT kompletní knihu, kterou bude prodávat, tak dodá ePUB a má jistotu, že mu to někdo nebude prodávat jinak, než chce on. A také nebude platit za konverzi.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Osobně považuju za ideální HTML, ten pak jde snadno převést do všeho (např. Calibre dělá všechny konverze tak, že vstupní soubor převede do HTML a pak HTML převede do výstupního formátu). Dalo by se argumentovat, že EPUB je jen zazipovaný HTML, takže je stejně dobrý, ale přece jenom v něm konverzní nástroje nadělají změny, které nemusí být snadné zase vrátit zpátky (např. rozdělí příliš dlouhé kapitoly na menší části).
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    RINVIT: Mobi je spíše sekundární formát. Postačí ePUB, ten berou všichni distributoři ebooků jako primární.
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    Vážení přátelé, jako mikronakladatel bych si rád zaexperimentoval s elektronickým vydáním jedné knihy. Mám k dispozici kompletní text ve Wordu, autor s vydáním souhlasí, vše je legální. Moje původní idea (nesmějte se) byla udělat z textu HTML a to pak převést do formátu .mobi. Je to takhle reálné? Stačí tenhle formát? Byl byste mi někdo ochoten pomoci? Za obecné rady a upozornění budu vděčný, konkrétní nabídky kdyžtak do pošty, díky!
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    ERGOSUM: Právě že jsem tam vůbec nic divného nenašel. Nevím, usoudil jsem, že by bylo ideální dělat e-knihy v InDesignu, ale z principu ho nechci kupovat, dokud mi na něj e-knihy nevydělají, což teda jen tak nebude (a "půjčovat" si ho nechci).
    RINVIT
    RINVIT --- ---
    KRAMERIUS: Dolní uvozovku přidat do iniciály. Vypadá to divně, ale je to tak.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    DZAMLING: Tak tohle teď řeším také. Původní zdroj v DOC. Podezírám nějaké formátování. Uložení v TXT a epub z něj to řeší, ale budu pátrat dál. Prohlídni zdroják HTML a dej vědět, jestli tam nenajdeš něco divného.
    DZAMLING
    DZAMLING --- ---
    Řeším takový technický problém. Vytvořil jsem epub. Html soubory, CSS i OPF se zdají být v pořádku, v ADE se všechno zobrazuje správně, na iPadu taky, ale PocketBook dělá to, že text - přestože má pokračovat - občas končí pár centimetrů od dolního okraje a po přelistování na další stránku nenavazuje. Netuší někdo, v čem by mohl být problém?
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTIC: Není, jen se to musí umět udělat. Převod trvá 40 minut. Tak nějak to děláme :-)
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    JYRKA: ano dostanes to do epubu snadno, ale absolutne nesedi formatovani nadpisu, textu, popisku u obrazku, obrazku samotnych... v podstate je to temer na novou sazbu
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MARTIC: Nemusí zaplatit celou sazbu nové knihy, protože z InDesignu to dostaneš snadno do ePUBu. Nicméně pořád to nebude plnit to, co od toho chtějí. Takže specifukuj pořádně potřeby a tady Ti určitě rádi poradíme.
    MARTIC
    MARTIC --- ---
    ERGOSUM: ok jj k tomuhle jsme dospeli taky, takze ted je na nich pokud chteji zaplatit v podstate novou sazbu cele te knihy, kde by tohle bylo zohledneno, a nebo jim bude stacit pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam