• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Teď převádím 400 dílů Jasona Darka a nechávám to v html - to je na jedno přečtení, ale na dovču paráda. Jinak zatím jsem do formátování nepronikl. Na to používám Calibre, který je už v základním nastavení použitelný - měním jenom některé položky. Takže pro mne asi ne, ale ostatní, praví ebookáři, ti urvou ruce.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Btw., když už děláš konverzi DOC -> HTML -> EPUB: mám připravenou velmi ranou apha verzi nástroje pro čištění HTML knih. Víceméně to funguje tak, že to zobrazí seznam HTML tagů a dovolí to s nimi dělat opičárny, třeba je nahrazovat jinými tagy (takže můžeš všechny ty [p style="..."], které MS Word miluje, převést jedním kliknutím na obyčejné [p]) nebo je smazat - včetně obsahu, nebo tak, že obsah zůstane (to se zase hodí proti také Wordem velmi preferovaným [span style="..."]). Plus rychlé vyhledávání výskytů tagů (abych se mohl podívat, jestli je to případ "nahradit", případ "smazat" nebo případ "smazat, ale obsah nechat"), nějaké základní přeformátování HTML a tak. Možná bych to také mohl zvážit k uvolnění?
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    No, já jsem se stal šťastným majitelem PB 614 Basic2 a přicházím na to, že opravdu na 6" displeji PDF není to pravé. A navíc ta čtečka epub i Html zobrazuje naprosto korektně i když na PC to vypadá hrozně. Zajímavé. Takže moje averze vůči epubu skončila - pokud se bude používat na čtečce.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    MARTY63: Ne, jen líný programátor. Takže než abych někde hodinu ručně klikal, tak si radši na dva dny sednu a napíšu si na to program, který to udělá za mě :-)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    PEPAK:
    Pepaku to je ono, co jsem hledal. Moc díky, že jsi se podělil. Jseš bůh. :-)
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    MARTY63: Napsal jsem si na to nástroj, který to dělá. Potřebuje ale MS Office, protože to běží přes Word Automation. Není to nijak user-friendly, ale mělo by to fungovat.
    http://tmp.pepak.net/doc2html.exe.zip
    Stáhni, rozbal do nějakého adresáře, přikopíruj k tomu knížky a spusť. Případně můžeš z příkazové řádky říct, ve kterém adresáři má hledat knížky: doc2html.exe c:\knihy\todo
    Pracuje s .doc a .docx a taky dělá nějaké jednoduché úpravy výsledného html.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTY63: No a? Oboji jsou zdarma dostupne nastroje, neni povinny kvuli tomu je zacit pouzivat i interaktivne ;)
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Díky moc, ale používám Office 2013.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    MARTY63: Libreoffice + Tidy lze pouzit v neinteraktivnim, davkovem modu, cili dokaze fungovat bez uzivatelskeho vstupu; teoreticky by to melo fungovat i pod Windows, ale to jsem nezkousel. http://www.techrepublic.com/...-open-source/how-to-convert-doc-and-odf-files-to-clean-and-lean-html/
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj, měl bych dotaz. Existuje nějaká možnost hromadné konverze souborů s příponou "doc" do htm(l)? Jedná se o přípravu pro převod do epubu. Pokud člověk má v tomto formátu nějakou celou sérii, tak je dost opruz každý soubor otevřít ve Wordu a ukládat jako htm(l).
    Předem dík za rady.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: V praxi také neřeším, ale dalo by se zvětšit u   o +1 nebo +2 velikost písma, neb je to technicky jen písmeno a mezera by byla nepatrně větší a v bloku vypadala líp, na praporek doleva ovšem zase hůř.
    Povězme si to ovšem upřímně: Zarovnání do bloku s velkým písmem a malým počtem slov na řádku, nikdy hezky vypadat nebude. S hroznědlouhýmapokudmožnoúpnězbytečnýmslovem v řádku je sazba v bloku také pěkný hnus. jeden řádek samá mezera a druhý nahuštěný. U relativně střízlivého textu v bloku, kde by pružná mezera mezi slovy neměla přesáhnout šířku dvou M, nemá moc smysl šířku pevné mezery řešit. Případně to bude řešit čtečka, při zapnuté volbě do bloku.
    CIP
    CIP --- ---
    Asi ne. V mobi/azw a asi stejně tak v ePubu lze jednopísmenkové předložky ošetřik jako v html pomocí   ale to nebudeš mít „pružné‟. xD
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    za mne: v epubu a cteckach (pokud neumi alespon .doc) neresim
    v doc(x) na to mame makro co detekuje na konci radku jednopismenkovove bazmeky a ty odsadi tvrdou mezerou...
    jinak se musis smirit asi s tim, ze bud a nebo... bud mas nepravidelne mezery a nebo mas na konci jednopismenkovej bazmek...
    me osobne vadi mene ta druha varianta, nez ty nepravidelne mezery... ty mi vadej uuuuuuuuuuukruuuuutneeeeeeeeee :o))

    mozna nekdo ale vi a zna vic ... sem sam zvedav a pockam si - a ty radej taky... :)) tyhle veci jsou stale i figlech a fintach a nikdy nebudou uplne probadane do mrte... :))
    NVT
    NVT --- ---
    Zeptám se jako úplná lama, ale nenašel jsem to tady ani jinde:
    Existuje v epub / kindle formátu něco jako pružná nedělitelná mezera? Tj. mezera, která mi pevně připne předložku ke slovu, ale při zarovnávání do bloku bude mít šířku stejnou jako ostatní mezery v řádku?
    Pokud ne, jak řešíte jednopísmenné předložky a podobné případy? Zarovnáváním na praporek doleva? Nebo to prostě neřešíte?
    CIP
    CIP --- ---
    VIM je už hodně dlouho nejlepší editor pro práci s html a css a html a základem perfektního ebooku je parádní html.
    Ebook je jenom html (samotná kniha a toc + css + ncx (toc v ebookovém formátu) a opf (metadata o knize v xml formátu). Když máš vše toto vymazlené. tak už stačí jen vše zabalit do ebooku právě přes ten Kindlegen (což je ofiko nástroj od Amazonu).
    Možná bych ještě zmínil Adobe Illustrator pro tvorbu případných vektorových ilustrací v svg a google fonts.


    Zatím jsem toho zkoušel hodně ale všechny ty WYSIWYG byly pomalé a s horší kontrolou nad kódem proti „ruční‟ práci.
    JINX
    JINX --- ---
    CIP: dekuji tobe a vsem ostatnim za pomoc, nicmene takhle jsem to resil uz predtim a moc mi to nevyhovovalo, proto jsem predpokladal ze existuje nejaky sofistikovany komercni soft ktery mi ulehci praci :) asi jsem nasel diru na trhu :D
    CIP
    CIP --- ---
    JINX: doporučuji kombinaci:
    Calibre (přes příkazovou řádku)
    VIM
    Kindlegen
    a z azw pak převést do toho ePubu
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    JINX: Solidní jsme nenašli. Hledáme ho ale teprve 4 roky
    JINX
    JINX --- ---
    No a treba nejaky komercni soft neexistuje?
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Sigil je bezva. Výsledky z Calibre mě moc nepřesvědčily...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam