FERRYH: Jen to tak letmo pročítám a coby profesionální sazeč bych ta makra v žádném případě nepoužil. Je tam sice spousta užitečných věcí, ale také je tam spousta typografických nesmyslů, vnáší to chyby, některé záměny jsou nedomyšlené (existuje více variant použití) atd. Vidím za tím spoustu práce, ale bohužel tomu citelně chybějí systematické znalosti z typografie a sazby.
Nicméně sám se dost vymykám typickému průměru sazeče či détépáka. Já jsem si vytvořil skripty vlastní (pro InDesign, nikoli pro Word) a průběžně si je upravuji na základě reálné sazby. A vím moc dobře, kolik jsem zpočátku před těmi deseti lety nasekal kravin, kdy jsem si chtěl ušetřit práci a neuvědomil jsem si, že připravená záměna ve skriptu mi ve specifických situacích nadělá pěknou paseku (která se navíc několikrát objevila až v tisku). Navíc je velmi velký rozdíl v přípravě textu pro papírovou sazbu a pro elektronické publikování. Nelze vypustit klasickou sazbu do epubu bez úprav. Převodní skripty ladím doteď a spokojen ani zdaleka nejsem.
Ovšem bohužel, ten výše zmíněný průměr sazečů nepoužívá většinou nic, maximálně občas použijí doplněk pro jednoznakovky od Amsoftu. Jinak to matlají ručně a velmi pracně (dámy prominou, ale dámy to matlají růčo ještě častěji než ta línější polovina populace, která si aspoň ten doplněk najde) a spoléhají na to, že to v korektuře někdo najde a vyznačí. Nemluvě o tom, že už jen naučit se základy GREPu, což je na podobné záměny geniální nástroj šetřící spoustu práce, je pro většinu grafiků nadlidský úkol (a tady pánové prominou, ale dámy se aspoň přijdou zeptat a napíšou si některé věci do notýsku, ale pánové svou neznalost raději nepřiznají). Takže použití makra do Wordu je prostě z jejich pohledu hardcore programování a jímá je hrůza něco takového použít (já vím, že to tak není, ale zkuste to někdo vysvětlit sazeči/sazečce, kteří si matlají své knížky 15 let a více, aniž by použili byť i jen desetinu možností, které jim program nabízí).
A navíc... Jsou to makra do Wordu,
ó svaté ligatury! Wordu se přece pravověrný sazeč dotýká jedině dlouhým klackem, aby přetáhl text od autora do svého jediného správného sázecího programu (a tedy upřímně řečeno, já Word nenávidím taky, protože jeho způsob práce s textem by se rozhodně nedal nazvat systematickým a vždy korektním, nicméně je-li to potřeba nebo má-li někde lepší nástroje, nemám problém s ním pracovat).