• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Díky moc za reakci...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Když jsme u skenerů. Tohle mi připadá inspirativní. Už proto, že foťák mi fotí tisk velmi dobře.
    非破壊 自炊 (Non-destructive Book Scanner)
    https://www.youtube.com/watch?v=Atn5EcSPoLw
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MARTY63: 4800 je rychlejší, má LED místo CCFL(dřív nastartuje a šance, že déle vydrží) a novější soft.
    K 3600 jsem našel
    Skener Plustek OpticBook 3600 - knižní specialista?
    https://pctuning.tyden.cz/...6-ostatni/9257-skener_plustek_opticbook_3600-knizni_specialista?start=1
    MARTY63
    MARTY63 --- ---
    Ahoj, dal jsem to na ebookforum, zkusím to i sem:
    Zvažuju koupi knižního skeneru. Rozhoduju se mezi těmito následujícími. Který byste mi doporučili?

    https://www.alza.cz/plustek-opticbook-3900-d2665804.htm
    https://www.alza.cz/plustek-opticbook-4800-d254065.htm

    Vylatí se si připlatit? Připadá mi rozdíl akorát v rychlosti.
    Předem díky.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Málem bych zapomněl. Opět jsem prošlapal jednu slepou cestu. Nechal jsem "vytisknout" itinerář z Googlu na 6xprodlouženou A4(obsah na 1.5stránky). Kdo by si řekl(stejně jako já), že na prázdném místě nezáleží, ten by se pletl. Ač na data malé, ve čtečce se to zobrazuje nesnesitelně dlouho.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SYKES: Zjednodušeně: Pokud je publikace veřejná, povinné výtisky. Když máš ISBN, máš vydání v účetnictví, nějaké zprávě o činnosti, nebo veřejně prodáváš, tak se práskáš sám. U nákladných publikací v malých nákladech je počet povinných výtisků omezen.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    FERRYH: Zákon 37/1995 se odkazuje na pojmy "vydané" a "literární dílo" a to je obojí asi nejlépe definované v autorském zákoně (§2, §4).
    §2
    (1) Předmětem práva autorského je dílo literární a jiné dílo umělecké a dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě včetně podoby elektronické, trvale nebo dočasně, bez ohledu na jeho rozsah, účel nebo význam (dále jen "dílo"). Dílem je zejména dílo slovesné vyjádřené řečí nebo písmem, dílo hudební, dílo dramatické a dílo hudebně dramatické, dílo choreografické a dílo pantomimické, dílo fotografické a dílo vyjádřené postupem podobným fotografii, dílo audiovizuální, jako je dílo kinematografické, dílo výtvarné, jako je dílo malířské, grafické a sochařské, dílo architektonické včetně díla urbanistického, dílo užitého umění a dílo kartografické.
    §4
    (2) Zahájením oprávněného veřejného rozšiřování rozmnoženin je dílo vydáno.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SYKES: u tech papirovych knih a povinnosti dat vytisky knihovnam - to asi nema zadnou souvislost s ISBN - bych rekl... a na definici, co je kniha podlehajici zakonu o povinnem vytisku, to se priznam - na to si netroufnu... bude to asi pekne siroka skala a mozna vse cos uvedl tam skutecne patri - kazdopadne nekde jsem videl dotaz na Narodni knihovnu ve spojitosti z Self-publish knihama (papir!) a tam Knihovna odpovida, ze ano, ze i u techto knih vydanych "svepomoci - tzv. vydanim vlastnim" je povinnost jim dodat vytisky...
    Kdo to sleduje netusim - obavam se, ze jen samotne knihovny, nikdo jiny...
    Vim sam osobne, ze jsem v jednom dvou pripadech u knihovny "bonzacky" a ze sobeckych duvodu urgoval, ze nemaji tu a tu knihu ac jsou tzv. instituci povinneho vytisku a opravdu - oni to pak u nakladatele urgovali a skutecne za par tejdnu jsem si mohl tu knizku uz zapujcit... i kdyz nikde jinde uz nebyla k sehnani... :))) jak rikam, bylo to ze sobeckych duvodu... ;o) takze asi to kontroluji jen "bonzaci" z rad ctenaru... :)))
    SYKES
    SYKES --- ---
    Díky přátelé za osvětlení jak to tak trochu chodí. Nic jsem o tom nevěděl, teď jsem o kousek dál. A fakt to není tak zlé, jak se mi dříve zdálo :)
    ERGOSUM: dík za rozbor, máš naprostou pravdu, není to žádné velké drama. U toho odkazu mě tvůj vhled překvapil, protože třeba u Kosmasu je mezi názvem a doménou jakési číslo, ale funguje to i bez něj. Zajímavé.
    FERRYH: jen upřesnění: kdy vzniká povinnost odevzdávat povinné výtisky - s vydanou knihou s ISBN? Samodomo příručky netřeba odevzdávat, že :) Mimochodem kdo sleduje/vymáhá tuto aktivitu, tušíš?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SYKES: nerad bych opakoval neco co uz tu nekdo napsal, ale letmo jsem zaregistroval, ze k tomu povinnemu vytisku u e-knih tu nebylo tak docela vse recene (a jasne), takze:
    ZATIM NENI v nasich zakonech o knihovnach (a zakonech s tim spojenych) JASNE recene, ze je nutne u e-knih davat knihovnam tzv. "povinne vytisky" - pokud jsem spravne informovan, tak by se to melo objevit az pri pristi novelizaci autorskeho a knihovniho zakona a zakonech s timto spojenych...
    a co do tech poctu vytisku ( u papirovych knih), tak je to takto:

    2 ks Národní knihovně České republiky,
    1 ks Moravské zemské knihovně v Brně,
    1 ks Vědecké knihovně v Olomouci,
    1 ks místně příslušné krajské knihovně podle sídla vydavatele.
    + je tu jeste povinnost nabidnout ke koupi asi cca 30 nejvetsim knihovnam u nas - seznam je tady:
    Příjemci povinného výtisku neperiodických publikací — Národní knihovna České republiky
    https://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/doplnovani-fondu/adresy-odberatelu-pv
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    BALAENA: Díky.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ERGOSUM: na periodickou publikaci žádáš o ISSN, ne o ISBN
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SYKES: A teď se na to podívej prakticky.
    1) formáty- DRM buď bude, nebo nebude. Když kniha funguje v mobi, vydáš mobi+epub [+pdf]. Když ne, AZW+epub [+pdf] a máš pokryté Kindly i ostatní čtečky.
    Když je struktura natolik složitá, že jde pouze v pdf, bude pdf jediný formát (možná pro tisk a pro čtečky). V html publikuješ na webu, ale nevydáváš v něm knihy.
    Ilustrace dáváš barevné, pokud barevné jsou a pokud je to třeba/možné takové, aby byly srozumitelné i černobíle. Barevné varianty tedy neděláš. Tři ISBN bohatě stačí.

    2) URL- Máš web? typicky to bude něco jako
    https://www. sykes.cz/knihy/blabol
    https://www. sykes.cz/knihy/dalsiblabol
    https://www. sykes.cz/knihy/pecka
    nebo varianta s doménou nižší úrovně. Případně https://www.kamos.cz/sykes.cz/knihy/pecka když tě hostuje kamarád.
    Takže ano. URL znám dopředu. Ale stačí URL "vydavatelství" tedy www. sykes.cz. Pro další url se jiné ISBN nepřiděluje. Jde o to, kam se obrátit s reklamací, s právy, nebo kde stáhnout zakoupenou knihu.
    Prodává tě někdo jiný? ISBN řeší on. Konec konců má podíl z kšeftu. Ty služby se nabízí.Nebudu propagovat, ale Google ví.
    Chceš sám, ale tohle je na tebe moc složité? URL bude sykes@email.cz.

    3)registrace- Chceš se živit vydáváním? Zařiď si živnosťák a registraci. Stejně tak musíš mít připravený prodejní model. Uděláš registraci a máš svoje ISBN. Vzhledem k tomu, že musíš řešit marketing, propagaci, tok knih a tok peněz je tohle trivialita.
    Máš něco v šuplíku, ale nikdo tě nezná? Jak dlouho trvá udělat kvalitní knížku. Tři nastřádané tituly vyřídíš na jedno sezení.
    Příští rok tě s dalším titulem také jistě nevyhodí.
    ISBN můžeš získat i jako organizace pro své periodikum/občasník. "Spolek grafomanů" tedy může vydávat svůj časopis "Blábol" a dostane až tři ISBN na periodickou publikaci.
    Jsi odporný grafoman, který chrlí jednu sračku za druhou? Spřáhni se s někým komu to nevadí a bude tě nabízet, piš blog(nebo si zlámej ruce).
    Pokud budeš dobrý, budeš zajímavý pro nějakého vydavatele. Když nebudeš, i tak máš možnost.

    4)drobné podnikání- Jestli ti připadá vydávání grafomanů jako dobrý kšeft, postav se do dlooooouuuuhéééé řady.

    Na druhou stranu jistě není třeba, aby každá sračka, blábol a nadávka měla ISBN, takže úplně snadné to být nemůže.

    Mě takto nastavené ISBN omezující nepřipadá.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    SYKES: To asi nemá se státní byrokracií moc společného. ISBN je mezinárodní služba a pochybuji že by si na.národní úrovni mohou moc vymýšlet. Vydávání knih je u nás naopak otřesně snadné.
    SYKES
    SYKES --- ---
    ERGOSUM: díky za úvod do problematiky! Velice zajímavé čtení. Nějak mi přijde, že tento stát se snaží - jako obvykle - ubíjet drobné podnikání a všemožně házet klacky pod nohy. Jen vypíchnu pár nalezených zajímavostí:

    Přidělování čísel ISBN online publikacím:
    Samostatné číslo ISBN se přidělí každému samostatně dostupnému formátu (např. pdf, ePub, Mobipocket, html) i jeho verzi (např. s DRM či bez něj, s obrázky či bez nich, s barevnými či černobílými ilustracemi). [link]

    Od července 2010 se přidělují čísla ISBN i online publikacím. U online publikací je třeba uvést místo druhu vazby elektroickýh formát (pdf, ePub, Mobipocket apod.) a URL adresu.
    Ano, mají to psané i s výše uvedenými překlepy :)
    Spíše mě zaráží nutnost uvést URL adresu. Předpokládám, že mají na mysli URL kde se kniha prodává? Jako všech e-shopů? Při žádosti o ISBN jako mám vědět, na jaké přesné adrese v eshopu bude kniha publikována? [link]

    Bez živnosťáku ISBN nebude (není plně pravda, viz níže):
    Účast vydavatelů v systému ISBN je v České republice dobrovolná. Ke vstupu do systému je nutná kopie výpisu z živnostenského rejstříku vydaného na vydavatelské činnosti. [link]

    ....mno.

    Tak jsem tam raději zavolal (do sídla Národní agentura ISBN, Praha-Hostivař). Jedna paní byla otravná jak noc, ale odkázala mě na druhou a ta byla velmi fajn. Takže se podělím o výsledky rozhovoru:

    - ano, každý formát knihy musí mít vlastní ISBN,
    - samovydavatelům bez registrace nedají více než 3 ISBN na publikaci - takže máte-li 4 formáty, máte smůlu,
    - máte-li v plánu více publikací, silně doporučují registraci, neb opakovaně vás tam obsluhovat nebudou,
    - registrace je možná pouze s živnostenským oprávněním na vydavatelskou činnost,
    - vydávání ISBN je služba bez poplatku, jen za splnění nějakých vstupních podmínek (online test! :)),
    - a opravdu musíte znát předem prodejní URL publikace.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    SYKES: Začneme tím, že z pohledu č zákona "není" e-book kniha. E-knihu neprodáváš, ale poskytuješ licenci.
    V obsahu hraje roli, zda jde o autorské dílo(ke kterému máš práva). Například strojně generovaný text zkonvertovaný na knihu není autorské dílo.
    E-vydavatelství na e-booky ISBN dávají (jiné než na papírové) a do NK je posílají. Stejně tak různé self-publishingy. Ověř si to, ale zákon o povinném e-výtisku už IMHO nějakou dobu platí.
    edit.Tak ještě ne.
    Když z nějakého svého textu uděláš epub, nebo mobi a zveřejníš ho zdarma na netu, nikdo tě stíhat nebude. I když. Opravdu tě zruinuje e-mail do NK? On je to zároveň doklad, žes to napsal ty a kdy.
    ISBN se přiděluje na samostatná díla, periodika a nakladavatelstvím. Schválně se podívej jaká je procedura a co to stojí :-).
    https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn/isbn-7
    http://jakvydatknihu.wikina.cz/isbn/
    http://www.tiskovyexpress.cz/isbn-kdy-ho-potrebujete-a-kdy-ne.html
    https://www.nkp.cz/sluzby/sluzby-pro/isbn-ismn-issn/isbn/isbn-8
    http://www.ptejteseknihovny.cz/dotazy/povinny-vytisk-online-publikaci
    http://www.ceskenoviny.cz/...ydavatele-asi-budou-muset-do-nk-odevzdavat-i-elektronicke-knihy/1438484
    SYKES
    SYKES --- ---
    ad "Udělat si e-knihu zakázané není. Když bude mít všechny náležitosti, jako licenci a ISBN a odevzdáš povinné kopie, můžeš prodávat."

    Toto mě docela zarazilo. Ptám se jako úplný amatér, ale jak je to s korektností vydávání, bavíme-li se o self-publishingu? Kdy už je třeba mít ISBN a podobné náležitosti?

    Člověk dnes a denně vidí různé PDFkové ebooky výměnou za email, anebo za za nějaký ten dolar... a rozhodně nic z toho nemá ISBN. A jak to není na papíře, nemá to jistě ani povinnou kopii v Národní knihovně. Když tedy vytvořím nějaký manuálový blábol a budu to na webu nabízet, předpokládám že v tom problém není? Když za to budu chtít peníze, už jo (i když mám živnost na nějakou blízkou činnost a platím daně, případně EET apod.)? Je nějaká hranice mezi knihou co se tváří jako beletrie a nějakým návodem, promo textem, zápisky z cest - obsah by snad neměl hrát roli?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    na druhou stranu je v podvedomi verejnosti tak nejak zapsane, ze profesionalne vysazene e-booky MUSI byt nezbytne lepsi nez ty "amaterske"... vetsinou ztrati iluze az kdyz si par tech "profi" ebooku koupi a prectou...
    V zacatcich, kdyz jeste u nas byl prodej ebooku v plenkach, jsem to omlouval ... ale po tech rocich kdyz vidim neco jako je ebook "Temnota z Pressburgu - Janko Iša" se nestacim divit...
    Misty naprosto nesmyslne uvozovky, i tam kde byt nemaji, o uzavreni uvozovek ani nemluve ... misty to zas pusobi skoro dojmem jako by kniha byla OCR z papiru bez vycisteni OCR artefaktu: casto se vyskytuje znak > uprostred odstavcu, slova rozdelene uprostred mezerou, oddelene posledni pismenko kdyz slovo konci "i" atd. atd... smutny pohled... ;O(
    Kdyz jsem to pranyroval na jednom foru o e-knihach ozvali se jini e-ctenari a vyvedli me z omylu ze to je nejak vyjimecne.... opak je pravdou! pry je to naprosto bezne... a je jen malo nakladatelu kteri si to FAKT pohlidaji a nepusti takovej zmetek ven... a kdyz pusti tak alespon pozdeji vyjedou opraveny novy ebook... (tohle nechapu!! vzdyt v tom systemu distribuce ebooku je tak snadne nahodit fix a upozornit ctenare, co si ti jiz koupili, ze si mohou stahnou opravenou verzi!!)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Tuhle nemám, ale nejspíš stojí zato.
    Dotyk.cz - Návod, jak udělat vlastní e-knihu
    http://www.dotyk.cz/publicistika/navod-jak-udelat-vlastni-e-knihu.html
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    ZPC: Udělat si e-knihu zakázané není. Když bude mít všechny náležitosti, jako licenci a ISBN a odevzdáš povinné kopie, můžeš prodávat. Pokud se kniha skládá jen z jednoduchého textu, je to i celkem snadné. No a pak začnou radosti.
    E-kniha nemá pevnou sazbu. Jak jsou dva sloupce, nebo tabulka, začnou se dít věci. Poznámka pod čarou nebude na konci stránky. Očekávat automaticky, že se obrázek zobrazí předpovězeným způsobem vzhledem k textu, který jej popisuje, není šťastný nápad. To že vložíš písmo, které obsahuje potřebné znaky ještě neznamená, že čtenář si nenastaví jiné, jinou velikost a formátování. Značnou část toho, co umí formáty epub a AZW, neumí mobi. Bohužel v tomto formátu se prodá zhruba polovina e-knih. Vnitřní strukturu textu je vhodné rozdělit na části, aby se stránky rychleji načítaly. To jen tak úvodem.

    Samozřejmě, že to jde naučit. Nastuduješ typografii(rozsahem alespoň o trochu víc než na diplomku), obstaráš manuály k formátům, zkoušíš, prohlížíš kódy, jak to udělali jiní a jak to dělají programy z jiných zdrojů. A po pár letech si troufneš něco takového nabídnout lidem.
    Má to ovšem výhodu. Zkusit to tě stojí jen čas a práci a posoudíš jak ti to jde a jaký je výsledek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam