• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JYRKAElektronické knihy - tvorba a příprava
    Jak vytvořit elektronickou knihu, tipy / triky. Předávání zkušeností za účelem zlepšení kvality knih Ideální zdroj informací zde: http://www.digitalbookworld.com/resources-going-from-indesign-to-ebook/
    rozbalit záhlaví
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEMNON666: Tak jsem vyzkoušel všechny tři uvedené čtečky a nejen že se na všech zobrazil ten ebook úplně bez problémů, ale zobrazil se na prvních dvou přesně jak měl, tedy včetně zarovnání na střed, tučného písma a prázdných řádků. Jen ten poslední cool reader ignoroval prázdné řádky. Takže kde je chyba nevím, ale asi ne v dokumentu ani těch čtečkách. A pro mě poučení, že nejspíš záleží na naprogramování čtečky, do jaké míry akceptuje HTML, nejspíš si to každý řeší po svém a z toho vzniká ten nesourodý binec.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    MICKEY_MOUSE: myslim ze jsem zkousel pocketbook, fbreader, coolreader
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEMNON666: Můžeš prosím napsat, které konkrétní mobilní čtečky to neotevřou? Sigil nabízí nějaké možnosti nastavení vlastností výsledného EPUBu, tak že bych to otestoval. Díky.
    screenshot.jpg
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEMNON666: Jako že ten dokument nedokázaly mobilní čtečky vůbec načíst? Já používám na mobilu čtečku ReadEra (android) a ta otevřela zatím úplně vše, co jsem kdy otevřít zkusil i sám vyrobil. To je teda zajímavá informace, to bych vůbec nečekal. Ten EPUB bude asi dost zajímavý formát.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    ja bych doplnil, ze v calibre se mi prazdne radky zobrazi, na mobilu u me ani jedna aplikace tento epub nedokazala otevrit
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    MICKEY_MOUSE: Přes styly to samozřejmě zařídit lze, ale je to daleko nad rámec běžného příspěvku. Navíc jhak se to dělá v Sigilu netuším, já si knížky dělám ručně.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    PEPAK: Je to přesně jak píšeš, mám pocit, že čtečka má své definice stylů H1 až H6 a ty aplikuje při zobrazování. A vše, co je formátováno lokálně (kurzíva, tučné, ale i to centrované zarovnání, které je přece u odstavců Bob Hurikán i Příbeh z dovokého západu nadefinováno, je to prostý text s přidaným vycentrováním).
    Napadá mě ale (laicky), jestli třeba nejde o to, že Sigil vlevo ukazuje vlevo v panelu "Prohlížeč knihy" složky, kde kromě Text je i složka Styles. A jelikož zde nic nemám nadefinováno, čtečka používá své vlastní definice pro tyhle případy. A kdybych tu tudíž nadefinoval vlastní styly, čtečka by mohla potom adekvátně zobrazovat ebook.
    Nicméně i kdyby to tak bylo, netuším, jestli bych těmi styly dokázal ošetřit to, co řeším, tedy zarovnání na střed, tučné písmo a prázdné řádky, mám pocit, že nejspíš ne. Ale nejsem v tom vůbec kovaný, tak třeba právě toto může být cesta. Tušíš?
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    MICKEY_MOUSE: Je to kombinace: Prázdné řádky by se zobrazit měly, protože v textu skutečně jsou. Totéž tučné písmo. Pokud se nezobrazují, tak je zřejmě tato čtečka ignoruje. Zarovnání na střed v textu uvedeno není a nevidím ani žádný alternativní důvod, jak by čtečka měla rozpoznat, že to je požadováno (např. u titulku "Pobožný střelec" by mohla mít výchozí nastavení, že tag H1 se zarovnává na střed, ale "Bob Hurikán" je úplně normální odstavec jako všechny ostatní).
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    MEMNON666: Tady je odkaz na ten epub: https://drive.google.com/open?id=16IbfcZHza2S7XNfmIMwV195JzC2lmg8v
    A tady je screenshot Sigil versus čtečka (aplikace ReadEra na tabletu). Červeně jsem označil, co jsem nastavil příslušnými tlačítky Sigilu (zarovnání na střed, tučné písmo) + dva prázdné řádky. Vpravo na screenshotu čtečky je vidět, že to čtečka ignoruje:
    01.jpg
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    MICKEY_MOUSE: a je mozne nekam nahodit vzorek, ktery demonstruje tebou popsané chovani?
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím,
    zkouším vytvářet ebooky programem Sigil (jednoduchá beletrie). V podstatě mi to i jde, pochopil jsem základní funkce a dokážu nastavit obálku, nadpisy i text a vygenerovat obsah, čili vše, co potřebuji. Děje se ale jedna věc, se kterou bych potřeboval poradit — pokud cokoli v textu naformátuji stylem tučné, kurzíva, zarovnání na střed..., v mé čtečce na mobilu to je ignorováno, stejně jako když je někde vložený prázdný řádek mezi odstavci, aby se tam vytvořila větší mezera, i ta se ve čtečce "ztratí". Mám to brát tak, že to je holt vlastnost čteček, anebo něco dělám špatně já? Díky.
    PEPAK
    PEPAK --- ---
    Ano a ano, pomocí CSS. Podívej se na jednotlivé list-style parametry.
    List-style
    https://www.jakpsatweb.cz/css/list-style.html
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    JYRKA: Super, díky za info. Ještě by mě aktuálně zajímala jedna věc - formátování odrážek a číslovaných seznamů. Je vůbec technicky možné nadefinovat typ víceúrovňových odrážek/seznamů? A jde i nastavit velikost odsazení? Např. 3mm, 6mm, 9mm? Standardně to odsazuje zbytečně moc, hlavně pak na mobilu.
    JYRKA
    JYRKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: Sigil je fajn, jen má problémy s tabulkami.
    Jinak co se týká rozdělení: jde o to, že konvencí by měl mít jeden HTML soubor max 180 kB (z hlavy, ale něco takového). Čtečky nepatří mezi nejvýkonnější zařízení s hodně pamětí a proto se vyplatí i povídky rozdělit.
    Jinak ještě k Wordu jako zdroji: pokud to nebudeš prodávat, tak je to ok. Jinak ale hrozí nebezpečí, že si do výsledného epubu můžeš zanést spoustu HTML balastu a některé problémy - například špatně nadefinované styly, natvrdo daná barva písma a podobně.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Požíváte někdo Sigil? Jaké máte zkušenosti? Mně jde o jednoduchou beletrii, případně převod wordových dokumentů do epub formátu, na to se mi to zdá na první pohled dobré, ale jsem v oblasti eknih nový, tak nedokážu posoudit.

    A mám jednu otázku rovnou - má nějaký význam, jestli je epub dokument tvořený jedním "dlouhým" html dokumentem, anebo jej rozsekám na menší? Např. knihu povídek na jednotlivé povídky? Sigil tohle "rozsekání nabízí a rád bych tušil proč. Cucám z palce, že možná beletrii to je fuk a u složitějších knih se šikovněji pracuje s kratšími úseky. Uvažuji správně?

    Díky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MA747: ABBYY FR12 (novejsi 14 - pokud vim ma jen pridanej modul na konverzi PDF teda slouceni abbyy pdf tranformeru s finereaderem) tohle resi docela slusne ... ne uplne 100% ale slusne, alespon tak ze to pak jde bez problemu OCR s mensima chybama...
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Narazil jsem na
    Softwarová sklizeň (21. 2. 2018) - Root.cz
    https://www.root.cz/...softwarova-sklizen-21-2-2018/?utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss
    arminstraub.com - krop: Screenshots
    http://arminstraub.com/software/krop-screenshots
    Zatím jsem nezkoušel. Používám něco jiného. Ale podle voleb to umí i ruční rozdělení stránek.
    MA747
    MA747 --- ---
    K tomu focení co tu proběhlo: našel jsem jednu stránku, kde se autor věnuje "rektifikaci" (dewarping) nafocených stránek. Jen to má nevýhodu, že zpracování jedné stránky trvá několik desítek sekund a výstup není úplně ideální. Kdyby si s tím chtěl někdo hrát: vyžaduje to python a moduly Pillow (pil), opencv-python (cv2), scipy (pip3 install ...). A pod python3 upravit page_dewarp.py (ozávorkovat printy a na ř. 560 v range přetypovat start na int). PS: druhá, méně komplexní, řešící jen rotaci pomocí cv2.
    TOM
    TOM --- ---
    Zkoušel jste někdo upravovat pdfka z nakladatelství Academia? (filtr mlčí) Koupil jsem teď dvě knihy, a prosté ořezání okrajů v Acrobatu nezabralo, pořád jsou na můj Pocketbook mini moc velké. Calibre bez šance, tak asi nezbyde než převod do docx, a úpravy ve Wordu (jsou tam často dva sloupce na stránce, a podobné legrácky).
    Až nebudou hájené, tak se pak podělím, jestli bude zájem.
    eknihy - Zamrzlá evoluce aneb je to jinak, pane Darwin
    http://eknihy.academia.cz/zamrzla-evoluce.html
    eknihy - Evoluční tání aneb O původu rodů
    http://eknihy.academia.cz/evolucni-tani-aneb-o-puvodu-rodu.html
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    FERRYH: Když při focení pozná foťák bílou jako bílou, je z poloviny vyhráno(pak vychází barvy, jasy i kontrast). Druhá polovina je geometrie (kolmost, úhly, rovina)

    tohle je takový základ i když v praxi se snažím mít dokument i fotoaparát vodorovně
    Jak fotografovat dokumenty a listiny | Fotografujeme Fotorádce.cz
    https://www.fotoradce.cz/jak-fotografovat-dokumenty-a-listiny
    http://svatos.net/Skola/Kurz/prednasky/08/14_kapitola83.htm
    Mě vycházejí i barevné obrázky.

    BTW Pokusy s integrovaným bleskem jsem vzdal a v případě nutnosti raději svítím kapesní baterkou :-)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    KRAMERIUS: pravda zas ale je, ze vetsina lidi ma doma skener - jen takovej ten v nejake multifunkci s tiskem apod.
    A to jak zname (ebookari) je CIS skener a vysledky jsou priserne... tam uz je zas skoro lepsi fotit fotakem...
    Mam z tim zkusenosti z digitalizaci veci z knihoven (napr. povidky z casopisu apod.) pokud tam maji takove ty obri kopirky co jsou zaroven tiskarny, tak je to vetsinou take CIS (a ne ty lepsi CCD) a uz se mi parkrat stalo, ze jsem musel ochotneho skenovace v nejake knihovne, kde ta urcita raritka byla (co jinde nebylo mozne dostat a pujcovalo se to jen na miste prezecne), pozadat a smutne poprosit at mi to prosim jeste znova nafoti a ty nafocene texty pak v OCR byly citelnejsi nez ty naskenovane... :O( ...
    Tot zkusenosti z praxe - takze ani na text (beletrii) bych ty fotaky nezatracoval - ve srovnani s CIS skenerem co ma doma vetsina lidi je to furt jeste slusna OCR kvalita... na obrazky, ale fakt asi ne... :O(( tam pak je mozna lepsi i ten CIS jen se musi FAKT hodne pritiskount k desce ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam