• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KAIRRApeklo v interiérech
    HUGILA
    HUGILA --- ---
    TUILE: přidám čerstvou zkušenost k debatě o nákladech předčasného splacení hypo. Máme dvě hypo u monety, jedna na 2.3, druhá na 0.5m, rok a něco kdo konce fixace, přecházíme jinam. Zažádali jsme o vyčíslení nákladů, u každé hypotéky je vyčíslili na 700,-
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    LUCIASHECK: nikdy jsem tam nebyl ale uz ted se mi na hlave udelaly dve boule jen z ty fotky...
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    GECKO: Přesně tak.
    TUILE
    TUILE --- ---
    GECKO:
    Zákon o spotřebitelském úvěru umožňuje splatit úvěr z části nebo zcela kdykoli po dobu trvání spotřebitelského úvěru na bydlení. Týká se to všech smluv uzavřených od 1. prosince 2016. Banka si může účtovat za předčasné splacení náhradu účelně vynaložených nákladů. Za takové se považují prokazatelné náklady, což bývají nejčastěji administrativní a finanční náklady.

Tyto náklady si musí banka umět obhájit případně před soudem.

Můj finanční poradce mi řikal (konsolidovala sem dve pujcky do jedny hypoteky a prinesla z jednoho fdomu nula korun a z druhyho 10k), ze v naprosty vetsine prineosu klienti jako prvni castku neco kolem 150k a po dvou ugencich ohledne vycisleni a zapojeni pravnika se castka dostava na nizsi desetitisice (prej vetsinou do 20k).
    GECKO
    GECKO --- ---
    JAKE_UP: Takže tě nechají beztrestně doplatit hypotéku uprostřed období nebo jak?
    TUILE
    TUILE --- ---
    LUCIASHECK: ta obrvska toruba a sporak me fascinuje! to bych chtela.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    SITH: neco na tom bude.
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    SITH
    SITH --- ---
    ETERNITY: tak záleží, zda ti kamarádi jsou z bytu v Praze a teď mají jezdit dál než jsou čtyři zastávky tramvají, nebo jsou také z vesnic, maloměst a měst a cestování autem za přáteli je pro ně normální jev, který pravidelně o víkendy dělají. Ti první tam přijedou jednou, dvakrát, přesně jak píše MAR_TINA: , ti druzí tam budou jezdit pořád, neboť ocení, že nyní za tebou můžou autem a nemusí řešit parkovací zóny :)
    JAKE_UP
    JAKE_UP --- ---
    GECKO: To ale není pravda.
    TUILE
    TUILE --- ---
    GECKO: muzou uctovst jen administrativni naklady. zkousi to nejdriv s vysokou castkou, musis se ohrazovat, trva to ale da se ten poplatek stlacit pod 20k.
    GECKO
    GECKO --- ---
    ETERNITY: Není.. ale ty úroky co bys zaplatila do konce fixace ti spočítaj a naúčtujou. Takže to nese nějaký náklady navíc no.

Pak už to je jen nějaká ta administrativa, kde se dá pěkně chytit. Řešil jsem asi dva roky zpět koupi bytu, kde byla hypotéka a realitka navrhla smlouvy a následně trvala na tom, že se hypotéka vyplatí okamžitě po podpisu smlouvy a ne až po zápisu vlastnictví do katastru... a když jsem se ptal, co se stane, když katastr zápis odmítne a nedopadne to, tak lhali, že to banka vrátí... a to dokonce i realitkou zprostředkovaná advokátka.
    ETERNITY
    ETERNITY --- ---
    Jen bych taktne podotkla, ze prefinancovat (prodat) barak s hypotekou uz dneska u normalnich ustavu neni zadny problem. I mimo fixaci. Driv to byl hodne velky oser, az jsem se nedavno divila, ze to najednou jde jak po masle. Resila jsem dve nemovitosti (mBank a Fio), nestastne zakopana jsem jen v CSOB.
    Akorat se pristihuju, ze se ze me timhle stylem stava nomad. Sice jsem na kazde nemovitosti neco zarobila, ale abych nakonec nedopadla jak z te pohadky, jak starecek menil, az vymenil:)
    (ale prave tedka vymenuju prave kvuli hur pohyblivym clenum rodiny a musim davat bacha na kazdy schod)

A Martina ma asi spatne kamarady, ti moji by u me byli nakvartyrovani, at jsem kde jsem, dokonce kastle s pivem si dovezou vlastni:) Tedy... pokud po nich zrovna nechci kacet stromy nebo stavet zed, to pivo kupuju ja.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    BURKHAR: na hrad nepotřebuješ nějakej extra rozpočet, sám to asi neutáhneš, ale v pár lidech už jo... akorát se bojím, že zotročit bandu cigánů, aby ti lámali kámen a pálili vápno, už dneska není úplně legální.
    BURKHAR
    BURKHAR --- ---
    KALHOTKA: Tohle je hrozný, ale mít neomezenej rozpočet, tak si postavím na kopci někde středověkej hrad hezky postaru, najmu si malou armádu, budu topit ve všech krbech, pečovat o služebnictvo a zábavu na panském dvoře. A vůbec užívat feudálního života. ;)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TOPAS: Dobry je si taky uvedomit, ze i kdybyste sehnali neco, co me naprosto idealni velikost, idealni usporadani, idealni povrchy, idealni polohu, idealni cenu, muze se stat, ze se tam nikdy nebudete poradne cejtit jako doma, zatimco v baraku na prvni pohled neidealnim to klapne na prvni dobrou. Se spoustou veci, ktery nevyhovujou, se da vyhledove neco udelat, ale kdyz tam ten pocit, ze tohle je domov, neni, muze se stat, ze tam nebude nikdy.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Právě jsem vyrazila pro mlíko do Lidlu v oblečení ze zahrady. A není to pěkný pohled. Se nedivím, že my vidláci nemáme kamarády.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: jo, odstěhováním z Prahy člověk o kamarády přijde. Z víkendu na zahradě budou nadšení, ale podruhý budou váhat a po třetí nepřijedou.
    A noví kamarádi budou poprvé nadšení a podruhé dají přednost akci, na kterou se svolají třicet minut před začátkem a dojedou tam tramvají.

No, takový život jsme si vybrali. Se vším.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOPAS: za mě, ale já jsem extremista - radši se naběhat v baráku a kolem něj, než každý rok víc a víc kynout nebo hledat v paneláku způsoby, jak se hýbat, když je hnusně a někdo zavřel fitka a bazény.

Jirny jsou satelit, ale jsou v soustavě východopražských satelitů méně hrozný. Těžko půjdete z Prahy do městečka někde v podhůří. Pokud byste měli v plánu přesun třeba do Hradce, asi nehledáš v Jirnech.

Městečka dál za Prahou (co já vím, třeba Ondřejov), jsou dál za Prahou a jinak podobná. Od Jiren na jihovýchod jsou na víkendové výlety moc pěkná místa (plná pražáků sateliťáků, ale ti jsou všude).

GECKO
    GECKO --- ---
    TOPAS: K těm postřehům... děti přežijou skoro všechno, blbý schody jsou to nejmenší. To dětem fakt problémy nedělá, toho bych se nebál. Dál.. uvažování systémem, v 50 budu kripl, co nevyleze do schodů osobně strašně nesnáším. Jako jasně, nikdo nemládneme, ale pořizovat, resp. nepořizovat si barák s tím, že za 40 let se možná nedostanu do ložnice mi přijde ujetý. Jedný naší sousedce je 85 let. Chalupa, polosamota, všude musí autem, ložnici má v patře, manžela 10 let po smrti a dává to... i tím autem jezdí.. Nakonec, ten menší barák je přízemní ne... tak jednou v tom budeš na vejminku a děti v tom větším se svýma rodinama, aspoň ten vejminek nebudeš muset stavět..

Co se ivestice týče... na jednu stranu ano, ale zase pokud si budeš brát hypotéku, což asi budeš, tak v čase zaplatíš cca o půlku víc, než sis půjčil. Teď jsou hypotéky levný, ale jaký budou za deset let ví čert. A vzhledem k tomu, že inflace se dá čekat... tak to je dost věštění z koule. A barák s hypotékou se dá prodat, ale trochu to komplikuje akci a v případě, že se to děje mezi fixacema, tak i náklady navíc.

Jo a IMHO ta chalupa zas tak velká není...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam