Ale tohle tu bylo vždycky. Mne už u kamarádů v dětství fascinovalo, že mají nejmenší pokoj v bytě. Ložnice rodičů vždy aspoň o půlku větší, dětský pokoj nudle, často sdílená ve dvou nebo i ve třech. Nechápu tu logiku dodnes - ložnice, kde trávím pár hodin denně a z toho většinu doby nevím o světě, bych měl mít větší než pokoj pro dítě, které se ve svém pokoji učí, hraje si, čte...
Svůj skorovlastní dětský pokoj jsem měl až v pubertě, kdy jsme se přestěhovali do většího bytu. Dlouho jsme bydleli v 1+1, kde jedna místnost byla kuchyň s obývákem, druhá byla spací, ale tak, aby postele zabíraly co nejméně místa a zbyl tam co největší prostor v rámci možností na to, abych si tam mohl roztáhnout vláčky, stavebnici... A všude, kde to šlo, byly knížky. Všechny zdi obložené knihami... Když mnohem později přišli i sourozenci, tak jsme se stěhovali do 3+1, ale stejně zůstal největší pokoj jako dětský a ložnice byla přes den na hraní taky. Takže když to bylo potřeba, mohl jsem mít klid na učení a mí o deset, resp. čtrnáct let mladší sourozenci měli pořád spoustu prostoru na své stavebnice. Vybavuju si jeden rozhovor, kdy se nějaká sousedka strašně divila, jak moje máma může pustit děti do ložnice a máma jí na to řekla "Jsem snad ležák, abych ten pokoj přes den potřebovala? Oni ten prostor potřebují víc a v noci mi stavebnice na zemi nevadí".
A tohle nastavení mi zůstalo dodnes. Teď zrovna na pár let zkouším pronajatou řadovku za Prahou. Společný prostor, tedy kuchyň a obývák je velký, abychom se tam mohli sejít všichni, ale pokoje dětí jsou hned následují co do velikosti, ložnice stačí taková, kam se vejde postel a menší skříň. Jediné, co dnes mám navíc, je slušná pracovna - ale taky v ní jsem osm, deset hodin denně, protože pracuju z domova. Je udělaná z garáže... Auta stojí na dešti, vždyť jsou to jen spotřební věci! Na zahradní věci a kola je u domu malý přístavek. Není holt na zbytečnosti. A velmi se bavím při pohledu na sousedy, kteří mají samostatný barák velký jak kráva, dvougaráž, zahradní domek... Ale auta stojí na ulici, protože garáž je přeplněná krámy. Ať si to užijou.