• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ja netvrdim ze klikr je nutne nutny. jen to pomaha...
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: tak pokud to sam zkousi, tak to je vlastne princip shapingu :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Tak uvidíme časem jak se nám povede, viď :) Ale i třeba to "ven" byla otázka minuty, dvou, kdy pes po povelu prostě zkoušel co že má dělat a jakmile na jeho akci následovala kladná reakce, bylo hotovo :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ono teda ani to sedni a lehni neni zadna sranda pokud chces aby pes napr sedel presne, nehybal se...to same lehani
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no vtip je v tom, ze zatimco nektery veci jsou fakt trivialni (prave sedni, lehni atd), tak i u psa se casem dostanes do faze, kdy po nem chces technicky obtiznejsi veci, kde luring uz tak dobre nefunguje. V tu chvili se ti hodi prave shaping. navic moje osobni zkusenost je, ze veci, ktere se pes nauci tak, ze si na ne de facto prijde sam, si pamatuje mnohem lip nez ty, ke kterym byl doveden. Plati to teda i u lidi :-)))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Hele, já nad tím teď přemýšlela a nevím. Asi tím, že jsem těch 12 let u koní tak pro mě nějak není těžký odhadnout kdy má zvíře chuť spolupracovat a kdy nemá cenu něco žádat. Jak ho namotivovat a jak nejlíp odměnit žádanou reakci. U psů mi přijde děsně jednoduchý, že u toho základu jde na pamslek vysvětlit pohyb co mají udělat (aka sedni - pamslek v ruce a pohyb dozadu za hlavu) - to u koní nejde :D Jediný, s čím jsem zatím měla jako reálně problém (u koně to bylo teda) byl ten španěslký krok - nebyla jsem schopna se dostat z fáze "na dotyk tušírky zvedni nohu pod sebe" do fáze "na dotyk tušírky posuň/hrábni nohou před sebe".. až mi jedna známá poradila, že k tomu je koně potřeba trochu vybuzerovat a pak až nabídne správnou reakci, tak velmi pochválit. Problém je (zvláště u mého koně, na kterého jsem já až příliš hrrr) že já jsem se svým koněm zvyklá pracovat velmi v klidu, tak mě tohle vůbec nenapadlo. Chyběl mi tam prostě ten mezikrok. A navíc si nejsem jistá jestli na "vybuzerovánní" kvůli svým špatným zkušenostem nebude reagovat panicky, takže budu muset přijít na to jak to vysvětlit jinak :)

omlouvám se za malé OT :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: já se přiznám, že mám ke klikru trochu odpor :D nevím ani proč. Podle mě to jde i bez něj :) jediné, kdy jsem opravdu přemýšlela o použití bylo když jsem koně učila/učím španělský krok. Jdu venčit a pak se rozepíšu :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: myslim spis styl...vim ze jsi psala ze ctes Karen Pryor, tak jestli jsi zacla klikat, nebo jakym stylem :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: úplně nechápu otázku "jak" :) v zásadě pořád a všude, opakujem a opakujem to co známe (ale spíš teď klasiku - sedni lehni ke mě)... v nejrůznějších prostředích :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no puberta to jeste neni, ta zacina az tak na 5-6mesicich, ale je fakt,z e se drobecek osamostatnuje :-) Mas dobre ze az ted, ja to mela s tou moji potvurkou uz od zacatku takhle a bylo to docela perne.
    Jak cvicis jinak?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: jsou mu tři měsíce :) nevím jestli je to teda puberta jako puberta, ale už to prostě není to štěnátko co se tě drží a hlídá si tě.. ale kolem začínaj hárat feny a všechno je zajímavější než ty :D
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: no dle me zkusenosti jsou bso obecne dost "ukecani", takze si myslim, ze s tim stekanim je to na nejlepsi ceste :-) jen akorat bacha aby pak prave nestekal porad :-))

pockat, kolik mu je ze uz mluvis o puberte?:-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: včera jsme si byli pro poslední pigáro (teda za týden ještě tetanus) takže na něj už plánuju cvičák. Ale zatím fakt super, samozřejmě teda přichází do puberty, takže třeba odvolání je někdy problém, ale učenlivej je nesmírně, co se týče pochopení toho co po něm chci. Ale já jsem nikam dál pak nepokračovala, takže zůstáváme u sedni, lehni, ke mě, pac, štěkej a ven (to když ho potřebuju vykopnout z boxu od koně nebo když kydám a plete se mi).. a u nějakýho jakýho takýho základu chození u nohy. Nicméně včera ho viděla kamarádka co dělá s čubou záchranařinu (a ví že my bychom chtěli taky) a zkoušela, jestli když něco chce, tak člověka vyštěká (což mu teda jde velmi dobře, bohužel, řekla bych, páč mě takhle budí že si chce hrát :) a byla nadšená, páč on opravdu jakmile něco držíš co nutně potřebuje si sedne a začne :))

Jinak ač je to mírně OT, házím video, na který se nemůžu vynadívat :D
    Gryson Mi-Ji (malinois) při tréninku záchranařiny ve věku od 8 do 16ti týdnů - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=usYjA9ntIIA&list=UUmNGLi5R4D2ZbJ4ZdsWfigw&index=4&feature=plcp
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: to je na mě? :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SRUBKA: perfektni :-)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    jinak jsi psala jak se ti pes uzasne zatim cvici a tak? nejake podrobnosti?
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    Tak fajn, předbežně to vypadá, že bych mohla. Píšu si teda 17.3. do diáře. :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    mezitim doufam ze se jeste nekdo prihlasi :-)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    ok, hodim sem reminder cca tyden pred
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam