• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DRAKKABÍLÝ ŠVÝCARSKÝ OVČÁK - aneb lední medvědi sem!
    Klub pro rodiče a přátele všech bílých ovčáků na Nyxu. Přijďte se pochlubit, sdílet informace a zkušenosti. Fotky vítány, můžem kdyžtak domluvit i nějaký sraz :-)
    rozbalit záhlaví
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: sikovny oba :-))
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: :) tutu..

synovec se naucil novy trik - krmit Valiho. Je to dost vtipny, pes si sedne a je vetsi nez synovec a prcek mu podava v rucicce piskot, zatimco Vali si ho desne opatrne bere.. dost jsme zirali kdyz jsme to videli :) ale moc v tom prcka nepodporujem, aby mu jednou cizi pes neublafl ruku :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    vyhrozoval jsem tu nejakyma detsko-psima fotkama...

DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: taky ma vali vyhodu dlouhe srsti, ta je obecne zadanejsi a rozhodcimi (na vystavach) preferovanejsi
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SHAIKA: vzhledem k tomu ze bych rada aby byl chovny pes, tak standard znam.. ale do tech formulaci se toho mnohdy nacpe vic. Jeho plus je spousta cerneho pigmentu kolem oci, tmavy duhovky, tmavy pysky. To zaujalo uz poradkyni chovu, ze takhle krasne tmavy pigment se na belousovi jen tak nevidi.

Nicmene stejne budu sazet hodne i na to, ze chovnych psu se slozenyma zkouskama moc neni (sem tam neco maji, ale ne moc).. takze doufam ze Vali se vyvede po dedeckovi Artym nebo jak mu rikaji ktery toho ma jak na*rano ;)
    SHAIKA
    SHAIKA --- ---
    Já teda bíluse nechovám, ale žádané je to, co se nejvíc blíží standardu. :-)

"... tělesný rámec je mírně delší, poměr mezi délkou těla (měřenou od předního výstupku lopatky po sedací hrbol) a výškou v kohoutku je 12 :10 ..."

"... Čenichová partie: Silná, střední délky vzhledem k mozkovně. Nosní hřbet a spodní osa čenichu jsou rovné a lehce sbíhavé směrem k nosní houbě. ..."

"... Středně velké, mandlového tvaru, uložené mírně šikmo ; mají hnědou až tmavě hnědou barvu ; oční víčka, jejichž výrazné černé lemování je upřednostňováno, dobře přiléhají k oční kouli. ..."

"... Hrudník: nepříliš široký, hluboký (cca půlka kohoutkové výšky), sahající až k loktům, oválný, sahající daleko dozadu za hrudní koš. Výrazné předhrudí. ..."

Každopádně u štěněte ještě těžko říct. Rozhodně je Vali fešák. :-)
    CYRILA
    CYRILA --- ---
    SRUBKA: taky nejsem odbornik, ale naprosto souhlasim. psi s delsima nohama mivaji i mnohem hezci a ladnejsi pohyb.Vali je krasnej, vyroste z neho super pes :) trochu mi pripomina nasi Wiky
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: nuž dobrá, tak to ještě doladíme časem v poště. :-)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SRUBKA: z Dejvický to do Číčovic jede dvacet minut ;)
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Tak na výlet za váma bychom mohli, to je fakt. Ale ten příští víkend budu bez auta (a na delší cesty městkou dopravou, jsme moc zhejčkaný :D) Tak pokud máš volnou i tu další sobotu - 2.7. tak s prckem ráda dorazim.
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Jinak pro venčení určo jsem, ale ideálně v sobotu a ideálně v nějakej čas kolem dvanáctý, jedný, protože tou dobou kydám v Číčovicích, tak abych stihla vykydat, jít s vámi venčit a pak zas jet večer nakrmit. A nebo přijeďte za mnou a uděláme si výlet na okoř :)
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    SRUBKA: dík, mám stejnej názor a taky je to ovlivněné ČVčkem :D dokonce se přiznám že už se mi i podařilo přizabít se o sloup, protože jsem uchváceně sledovala jak se mu nahoře hejbou ty lopatky, to je tak krásný.... :D ale jsem zvědavá, co by právě řekl odborník.
    SRUBKA
    SRUBKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: Mně, jako nezkušenému chovateli a naprostému laikovi v oblasti vystavování psů, se víc líbí BŠO s delšíma nohama a užším hrudníkem. Připomíná mi vzhledem mně čím dál tím víc oblíbené ČSVčko (zatímco BŠO s hlubším hrudník se opravdu podobá hlavně NO). Takže ač ti můj subjektivní neodborný příspěvek bude k ničemu, hlásám, že Vali je fakt krásnej. ;-)

Btw Popleta taky neni moc podobnej sourozencům. Ti měli ještě nedávno spadlý uši a i podle přátel chovatelky, kteří se s prckama často vídaj, jsou takový víc kulatější - štěněčí (jsou víc po taťkovi, kterej má právě ty kratší nohy)- Popleta už má oproti nim dospeláčtější výraz a postavu (a je podobnější mamce, která má úzkej ladnej hrudník a delší nohy). Takže ono to s tim vzhledem v dospívání evidentně dělá hodně.
    Každopádně, ať už se na výstavě Popleta líbit bude nebo ne, pro nás bude i tak vždycky ten nejkrásnější BŠO na světě, žeo. :D

Jinak nechcete dát někdo třeba příští víkend (23.,24.6.) nějaký venčení ve Stromovce?
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    No a když zagooglím, tak najdu obojí.. tak odborníci a chovatelé, co je žádanější? :)

Kratší noha než hloubka hrudníku

Delší noha, zhruba stejná jako hloubka hrudníku
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Tohle jsou fotky ještě ze štěněcího srazu z května, ale ten rozdíl je tam už trochu vidět. Nejsou to nejlepší fotky a samozřejmě naživo je ten rozdíl naprosto hmatatelný..

Ad stavba těla..
    Vali

Alan

Jedna z holčiček, Tracy..

Další z holčiček, Axi, tu vidím asi nejčastěji a ten rozdíl je tam největší

Ad ksichtíky..
    Vali zepředu

Lištičky 1, dole je Vali

Špičatej čumák zboku

Axi, asi největší lišče

A pro srovnání, i když tady to zrovna moc vidět není - zleva Vali, Axi, mamka Loreen
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    Jdu za vámi s otázkou. Vali je jaksi jinej, než všichni ostatní sourozenci. Nemám bohužel moc aktuální fotky, ale trochu je to vidět na těch fotkách co jsem sem házela z toho štěněcího srazu.

Zaprvé má dost odlišnou srst - někde jsem slyšela termín "s praporci" - na zádech delší chlupy, na břiše delší chlupy. Ostatní prcci jsou klasicky dlouhosrstý.

Zadruhé má úplně jinou stavbu těla. Ostatní sourozenci (co jsem viděla) mají spíš kratší nohy, delší, robustnější tělo. Připomínaj vyloženě NO. On má nohy o dost delší, tělo úměrný, hezký obdélníkový rámec. připomíná spíš vlka, nebo já nevím jak bych to popsala.

Navíc mají taky úplně odlišné obličeje. Vali má velké oči, spíš kulaté, velké uši, čumák kulatý, takový spíš psí. Ostatní mají oči trojúhelníkové, blíž u sebe, menší, menší uši, čumák hodně špičatý, obecně připomínají spíš lištičky.

No a teď se ptám - jak má teda sakra BŠO podle standardu vypadat? Mě se (naprosto nezaujatě. přísahám) víc líbí Vali, připomíná mi víc šelmu, psa, ostatní opravdu evokují lišky. Na konci června jedeme na výstavu, tak jsem zvědavá, jak v porovnání se sourozenci kteří jedou s námi dopadneme. Ale vzhledem k tomu, že jsem z něj chtěla mít chovného psa, mi tahle rozlišnost dost vrtá hlavou.

Pravda ale je, že Vali je vývojem docela napřed, už je krom uší celý přelínaný, což se o sourozencích teda ještě říct nedá.
    Jdu zkusit dohledat nějaké fotky, kde by byl ten rozdíl vidět.
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SONYAH: a chces kratko nebo dlouhosrsteho psa? jsou chs co se specializuji jen na ds
    SONYAH
    SONYAH --- ---
    no tak snad jste mě přesvědčili že se vyplatí investovat...můžu poprosit o tipy na chovny stanice...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: v poho :)
    DRAKKA
    DRAKKA --- ---
    SIRRIL_NEMESIS: omlouvam se :-(( to byla jina holka s bso, promin promin...
    SIRRIL_NEMESIS
    SIRRIL_NEMESIS --- ---
    DRAKKA: ja ji to asi nereknu pac ja mam psa jenom jednoho a to s papirama, do bezpapiraka bych nesla ani nahodou. S nekym si me pletes :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam