• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    SKOT
    SKOT --- ---
    MARWIN: boha čti než reaguješ :)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    SKOT: kdyz si koupim CD udelam si MP3 sam :)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALRAUNE: ja tam taky nakupuju, jak pisu ja jsem nenarocny. Kdybyh vedel co k ebookum pritahne vic lidi, tak to udelam, a otevru vlastni eshop, nekceam na nyxu.


    ALRAUNE: Vsak tak jsem to myslel, vyjde min knizek, nebude to vydelek ale privydelek (korme opradu nejvetsich borcu, kreri budou psat anglicky a prodavat se v zahranici)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ale kdyz si sectes veskere... melo byt . sory
    SKOT
    SKOT --- ---
    FERRYH: no k tomu bodu že by automaticky k p-knize měla být v cena e-kniha - když si koupíš dneska v digitální éře gramodesku dostaneš k tomu zdarma tu stejnou hudbu i elektronicky na CD/MP3?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ale kdyz si zectec veskere jen ty minusy na kere zakaznik narazi... pri koupi ebooku...ty se divis ze nekupuji??
    ja ne.. sorry
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: No, já nemám čtečku neposoudím, jesli jsou moje ebooky z palmknih kvalitní, nebo ne. Po pravdě, nejsou to snad ty vaše? :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Ono ani dávat ebook spolu s papírovou knihou určitě nebude úplně triviální, bude se to muset nějak vyřešit, jak to stáhnout, těžko je tam k tomu budou dávat vypálené na cd nebo na kartě.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    pak by to ale asi melo byt fakt kvalitnejsi ne? v tom asi ma zakaznik pravdu ...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Všechno je dražší než zadarmo :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MOUNTBATTEN: ja odvrhnu svuj vlastni nazor na vec .. jsme ebookara a tak si proste myslim ze to umime lepe... :))

    ale z rozpaky dost casto sleduju jak reaguji lide na koupene ebooky:

    1. nejcastejsi nadavka kupujicich (upozornuju ze to nejsou NIKDY ebookari...a nevedej o - a nebo nepouzivaj - piratske ebooky): co to je to DRM to si snad delaj prdel!! tak tam uz nikdy nic nekoupim... a je to hoodne rozhorcene... zvlaste kdyz se mi predtim zeptaj proc to nemuzou cist jeste na jine ctecce - nejcasteji v rodine maji i dve tri ctecky a chtej to pujcit sourozencum, detem nebo partnerovi...
    ...uprimne rikam, ze tehle problem je FAKT sila... lide uz pak nechtej nakupovat VUBEC A NIC... mysli si ze vse je s tim DRM, proste to berou jako beznou soucast jak se u nas prodavaji ebooky... a ze se jim to nelibi to teda nemusim rikat.. nejcasteji doslova vzteky bez sebe nadavaji asi takto: ja sem za to dala skoro totez co davam za papirovou knizku a nemuzu s tim delat ani desetinu toho co delam bezne s knihou?? za ty prachy?? sem debil nebo co?? dej mi link na ty vase piratske weby .. a tim to konci..

    a ano to dala zensky rod neni nahodou... nejcasteji mam kontakt prave s tema zenskejma co koupily ctecku a pak to koupili detem a i manzelovi... to je kolem mne kupodivu nejcastejsi vzorek ebook ctenaru.. starsi matky od rodin vetsinou nad 40let....

    2. nejcastejsi: vzdyt to vypada hrozne!! nema to ani odsazeni u odstavce.. nema to zarovnani na obou stranach! me to vadi to takhle cist! jak to ze ty piratske tohle umej a vypadaj hezky z ctou se hezky a kdyz za tutez knizku zaplatim dostanu zmetka co vypada hur??
    a opet: dej mi link na ty vase piraty

    3. je to drahy .. kdyz si koupim papirovou muzu s tim mnohem vic a je to skoro stejne drahe... to mi za to ebook nestoji... radej si koupim papirovou a do ctecky si stahnu pirata....

    4. je pripojena pripominka k tomu bodu 3> jak to sakra ze kdyz si koupim papirovou neni nekde automaticky ke stazeni elektronicka?? jak to ze to nedostanu automaticky k te knizce?? a zas: dej mi ... na piratske ebooky s podotknutim: at si ti nakladatele vyserou voko...

    je to smutne ale je to tak.. a me ac bych rad a obcas to zkusim tak nebavi 3x tejdne nekomu kdo mam novou ctecku a prijde za mnou vysvetlovat jak to je slozite a proc to prodavani jde tak pomalu atd.. je to silene slozite to cele vysvetlit a je to na hodiny vysvetlovat jen problematiku proc se u nas vubec prodavaji ebooky s DRM.. na dalsi hodinu pak vysvetlit jen zhruba proc jsou ebooky drahe halve ty prekladove a uz vubec nedokazu vysvetlit proc nakladatel nedava k papirove i ten ebook... to je mimo i me chapani... (u ceskych autoru)
    to jak hodne je spatne koupenej ebook ta sazba to fakt nevim.. co sme videl tak sme byl zklamanej to ano ale nedokazu posoudit nakolik to je bezne a vsude takto...
    takze to nekomentuju vubec... fakt ovsem je ze tytez vyhrady nemej pak na ty ebooky od ebookaru.... z toho usuzuju ze na prodavane maji lide vetsi naroky (logicky) nebo dokonce ze jim piratske pripadaj lepsi kvalitneji sazene nez ty prodavane.. nevim .. fakt jsem tohle nezkoumal ale palmknihy, ereading a kosmas by si meli zkusit udelat pruzkum.. je to opravdu velice casta namitka... vzdy pak spojena: drahe a osklive... za ty penize se na to muzu... atd.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A pokud jde o uživení, už teď se tím v ČR živí jen pár lidí, ale to nic nemění na tom, že pracující člověk nemůže věnovat měsíce času něčemu, co nepřináší žádný profit. Když píšu knihu, nemůžu dělat jiné honorované věci...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Já nějak nechápu, proč tady píšete, že ebooky nejsou. Ebooky jsou, jsou i pro kindle, ale klasický případ. RObert Pilch zaplatil práva za vydání Tanjy HUff, všech dílů, protože se na ebookforu zdálo, že je o to zájem. Za prosinec se prodal jeden kus prvního dílu. Co si představujete, že ten nakladatel má dělat?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: No a co na tomhle nefunguje... Jdi na palmknihy a můžeš nakupovat.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FIN: Ale my ebooky máme... podívej se na palm knihy, to je v podstatě to, po čem voláš. Máme, ale nekupujou je, no. Proč taky, jinde jsou zadarmo. Palm knihy třeba na vánoce rozdaly 400 ks Sladká jak krev ke čtečkám.... není pravda, že se nic nedělá, dělá se dost, ale na nějaké mamutí akce opravdu nejsou peníze.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALRAUNE: Samozrejme ze budou, akorat se tim (jenom psanim) pujde zivit podstatne hur.


    ALRAUNE, MOUNTBATTEN: Mno, uslysim o knizce, prectu si recenzi, co ja vim. Vlezu na e-shop. Najdu onu knihu, kliknu, zaplatim a do ctecky mi prijde kvalitni elektornicka verse, dobre vysazena, bez preklepu a chyb a bez DRM. (ale ja jsem nenarocny zakazik, a vydelavam dost penez na to aby mne par stokorun na zabavu nezruinovalo, a nechci travit 3 hodiny piratenim kazde blbosti) Jsem liny registrovat se na ebookfora, prohledavat ulozto, stahovat smeti v takove kvalite ze se to neda cist, idealne jeste zabalene necim co mi pri rozbalovani nainsaluje spyware.


    MAGUMI: OK, zanedbejme okoli, ceske filmy a ceska husba se neprodava? (priznam se, netusim)


    MAGUMI: Videl jsem zatim jenom v zahranici, otazka je, jestli by to prezilo u nas, proste pises postupne knihu a davas ji na web, po kazde kapitole (nebo jindy podle uvahy) udelas sbirku - limit je X, poslete kolik chcete, az se sejde X bude pokracovani. Asi to bude chtit mit nejake jmeno, a kvalitni produkt, ale fukuv experiment mne presvedcil ze by to v cechach mohlo fungovat.
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Kdyz tu byl dotaz, co byste u eknih chteli za dalsi servis, aby to vyvazilo stahovani "kradene", tak ho rozsirim o obratku: koupili jste si nejakou eknihu z ceskyho (!!) obchodu? Co tam bylo to, co bylo tak protivny, ze stahovani je o sto stop lepsi (krom nulove ceny:-) ), tj. co pripadne konkretne zmenit?

    (ne, nemam prsty v zadnym obchode, nebojte'! A pardon, ze to je spis tema do eknih, ale kdyz se to tu nakouslo....)
    JONY
    JONY --- ---
    BOUCHI: Tak ona je bohužel situace někdy dost pohnojena existencí dotací a grantů. Nechci otevírat téma zda ano, či ne apod. A nějak jsem původně předpokládal, že rozumný člověk dovede pochopit, že některé akce mají cenu vylepšenou právě kvůli těmto podporám, ale bohužel realita je taková, že některým tohle nevysvětlíš a budou se s tebou hádat, proč není vstup zadarmo nebo za polovinu, když přece XY dělali koncert AB za EF korun nebo zdarma.
    FIN
    FIN --- ---
    SHINIGAMI: třeba máš pravdu. co jsem tak v životě pozoroval, když v roce 1989 "padla opona" a sem vtrhl moderní věk s počítači a spol. část "staré generace" se to nikdy od srdce nenaučila používat a je to její nepřítel, kterého z donucení snáší. jenže to bylo před 23 lety... od té doby se vlak pohnul. a dneska už existuje generace 30 - 40 (tedy nás, co jsme v roce 1989 byli ještě mládežníci) a ta už je na "elektronický svět" celkem zvyklá. i v té pozoruji dosud "odpor starých časů" a dodnes od řady lidí slyším vyslovené nesmysly ještě pořád na téma "a nepoužijeme tento program, když už máme internet zaplacenej, k rychlejší a snazší komunikaci?", ale ubylo toho. nepochybuji, že pro generace mladší je to ještě normálnější.

    svět se změnil a mění. "před lety" například existovali v naší poezii "ti literáti" a "ta oficiální média" a kdo se tam nedostal, nevlichotil a návštěvou těch správnejch podniků a čtení kliky nevyleštil, měl smůlu. a dneska? x stránek a alamanachů a některé vysloveně na "hlavním literárním proudu" nezávislé a některé i uspěly a staly se známými. a nakonec když vydal dybbuk antologii moderní české poezie, byla tam i sekce "internetová poezie", z čehož se někteří "oficiální klasičtí básníci" div nepicli, jak to "není ono" a "není to správné". oficiální dinosauři vymřou a poezie bude žít dál a nikdo se jich nebude ptát. (kromě toho, že je jenom dobrá a špatná poezie, žádná správná a nesprávná, maková nebo tvarohová, papírová nebo "divoce nekontrolovatelně webová".)

    imho totéž se stane s knihou a žádné brečení to nezastaví. sám bych rád měl doma pár desítek svých vyvolených a zbytek pěkně v adresáři, abych neřešil věčný problém "kam s dalšími (papírovými) knihami". je totiž x knih, které bych rád měl, ale nečtu je tak často, aby mi musely zabírat cenné centimetry stále předraženého bydlení.

    a krást soubory je prostě snadnější než vyloupit sklad knih a roznosit to mezi lidmi. ale o nic méně mravné, prostě je to taky zlodějna. protože nakonec hlavní cena knih, těch dobrých, je v obsahu, ne v papíru. (vyjma bibliofilských tisků v kůži a se zlatým kováním nebo zdařilou rytinou.)

    no a jestli někomu připadá 100 jako moc za školní koncert s filharmonií, tak je prostě vůl. vyhodit 100vku za čtyři piva považujeme dneska za normální.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    JONY: Neprijde, tahle cena je u me v pohode (pokud teda ten koncert ma celkove rozumnou delku).
    (Ale vim ze lidi jsou ruzni - bracha mi vykladal, ze nekterym rodicum prijde za vychovny koncert, na kterem tem detem hraje kompletni filharmonie, 50 Kc - aspon myslim ze rikal nejakou takovou castku, urcite to bylo pod 100 - jako moc penez.)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    FIN: tak nejak, pripadne nejaky "spolek autoru", to by mohlo byt jeste zajimavejsi:).

    Jinak nevim jak u vas, ale v mem okoli posledni vanoce snad kazdy porizoval nejaky ten Kindle, at uz pro sebe nebo rodicum. Tipl bych, ze letos je idealni rok na to nechat si ujet vlak s ebookama a uz ho nedohnat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam