• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Nevím, já to neviděla, tohle prostě neposoudím. Až budu mít na čtečku...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    to bylo k tomuhle:
    ALRAUNE:
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    nejsou.. my delame doc ...a Vlcek dostal doc co s nima delal dal nevim... ale uzuzuju ze neni zrovna bezne ani u vlcka aby byly odsazene odstavce prvni slovo a zarovnano do bloku a tak.. nebo se pletu??
    a lidem to FAKT vadi... hlavne ty odstavce
    FIN
    FIN --- ---
    ALRAUNE: na rovinu: můžeš. ale nechceš. a je to tvé právo, zatímco zlodějna zůstává zlodějnou a žádné kecy o tom, kolik si ty - dle někoho - smíš anebo nesmíš vydělat, ji nepředělají na něco mravného. easy.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Hele, Ferry, ty jsi monomaniak. Většina nakladatelství prostě prodá řádově víc knih papírových a na to, kolik je s ebooky sraní, si lidi jen stěžují, obávám se, že hlavně proto, aby si oprávnili, že to ukradnou.
    FIN
    FIN --- ---
    ha ha ha

    5 Responses to E-knižní pirátství přimělo Lucíi Etxebarria k ukončení psaní

    Nenechte se vysmát. | 11/01/2012 at 06:22 | Odpovědět

    Nelegálně ke stažení? Ne podle našeho práva, kdy stahovat smíme co chceme. A hlavně, autorka by měla být ráda, že existuje tolik fanoušků její tvorby, že jsou ochotni pirátit, aby mohli jeji tvorbu číst. Pokud by oblíbená nebyla, nikdo by ji nečetl, tak kdo by se s tím pirátil.
    Pirátské kopie těchto děl nejsou přímou hrozbou pro autorku, naopak ji oslavují. Jsou ale riskem pro nakladatele, ostatně risk je stejný jako pro každé jiné podnikání. Nakladatel se může soudně bránit a soud by měl rozhodnout v jeho prospěch, takže v čem je problém paní Etxebarria?


    klasická demagogie v kostce. rozeberme si to podrobně:

    1. "Nelegálně ke stažení? Ne podle našeho práva, kdy stahovat smíme co chceme."
    - ano, náš zákon říká to, že pirátství se dopouští ten, kdo vystavuje/sdílí, ne ten, kdo stahuje. přes pravdivost - nepochybnou - tohoto znění normy ale i člověku s průměrnou logikou musí nutně dojít, že když stahuje obsah, jehož autor nedal k šíření svolení, musel ten obsah napřed někdo ukrást. pisatel tedy říká (jinými slovy) "nenechte se vysmát, šíření (již ukradeného) díla je beztrestné" (v čemž má pravdu) - ano, to je. nicméně přiznejme si, že z etického úhlu pohledu se to minimálně dá označit za "legální sice, ale přesto spolupodílení se na zlodějně". že to zákon nepostihuje, to je spíš tím, že nechceme až takové zákony (furt řveme "svoboda projevu a sdílení informací"), které by byly příliš tuhé - nicméně jejich zneužití, spíš tedy "využití díry", tímto způsobem samozřejmě nutně nasere časem autory a ti se nakonec spojí s těmi autorskými svazy, ne s vámi, zloději. byť legálními.

    2. "A hlavně, autorka by měla být ráda, že existuje tolik fanoušků její tvorby, že jsou ochotni pirátit, aby mohli jeji tvorbu číst."
    - tak to je teze tak blbá, že by si autor, řekněme to lidově, rovnou zasloužil pěstí. protože je nehorázně sprostá a nestoudná a dělá z postiženého "toho hajzla, co by měl být rád", zatímco ze zlodějů div ne nějaké hrdiny. a oni si to nezaslouží - kdyby žili kdesi, kde zmírají hlady, a ke knize se jinak nedostanou, protože peníze v životě neušetří, snad bych přimhouřil oko a pochopil to optikou "robin hood", ale my žijeme, přese všechny obtíže, v doposud nejvyžranější části světa, takže takováto výmluva - a ničím jiným to ani není, krom té drzosti a nestoudnosti - odpadá.
    navíc bych ještě v klidu řekl toto: to, z čeho a jak autor bude nebo nebude rád, to laskavě ponechme na něm. chce spoustu čtenářů i zdarma? nechme na něm, zda k tomu svolí. nechce je? a chce peníze? on má svobodu - a právo - ty peníze chtít. vy máte právo "mu je nedat" a jeho dílo si nekoupit. ale ne je ukrást a pak to okořenit nestoudným sprostým kecem "měl bys být rád". neměl. a jestli si autor najume za honoráře, kteří mu zaplatí ti slušní, silent boba s jayem a pošle je zloději a autorovi této teze rozbít držku, bude mít mé vřelé pochopení.

    3. "Pokud by oblíbená nebyla, nikdo by ji nečetl, tak kdo by se s tím pirátil."
    - pokračování logiky nestoudného blba v přímé návaznosti na větu č. 2. zesílení nestoudnosti "buďte rádi" na "vlastně vám děláme službu". to, zda autorům děláte službu, je - přinejlepším - sporné. ale především je na nich, aby se rozhodli, zda vaši službu vůbec chtějí. nemusejí. stejně jako vy si nemusíte přeci kupovat jejich knihy.

    4. "Pirátské kopie těchto děl nejsou přímou hrozbou pro autorku, naopak ji oslavují. Jsou ale riskem pro nakladatele, ostatně risk je stejný jako pro každé jiné podnikání."
    - no, zde se imho ukazuje, že jak je pisatel drý, je vlastně i blbý. samozřejmě, že ty kopie jsou hrozbou pro autora. autor pracuje - a ničím jiným tvorba není - a chce si vydělat. jako kdokoliv jiný na téhle planetě za svou práci. a vy snad, milí piráti, vy budete ti, kdo mu tu knihu okoriguje, zedituje, připraví pro tisk, vydá a rozveze do krámů a za kupujícími? ne, to vy nikdy nebudete - to bude vydavatel. ten vydavatel, který musí financovat a udržovat vydavatelství a celý ten proces. ten vydavatel, který riskuje tím, že taky sází a může prohrát, když zrovna obliba autora klesne nebo zklame. (je to celé dynamický proces, překvápko, co?) ne, milí piráti, vy to nebudete - kromě skutečnosti, že řada z vás je moc líná, než aby to udělal, schází vám zkrátka potřebné zázemí, finance, prostory, schopnosti a kontakty. prostě nutné možnosti a prostředky. abych já si mohl koupit knihu, musí ji někdo a) napsat a b) někdo vyrobit a distribuovat. škodíte-li tomu druhému, zcela logicky škodíte i tomu prvnímu (a to je logika, již zvládne i dítě školou povinné, sorry) - tedy kromě toho, že opět, drze a svévolně, krátíte jejich právo se rozhodnout, jak oni si to chtějí udělat a nakonec i to, kolik oni na tom všem chtějí vydělat a jak. a ne, vy nemáte žádné právo je okrást, vy demagogové - vy máte leda právo a) si nekoupit, čímž nakonec můžete, když vás bude dost, oba potopit a b) právo jít a napsat a "vyrobit" něco mnohem lepšího a lépe a vyhrát (pomyslný závod s naším "chamtivým autorem a vydavatelem") - zvláštní, že to druhé nikde nevidím, jen kecy, jaká máte práva krást).

    5. "Nakladatel se může soudně bránit a soud by měl rozhodnout v jeho prospěch, takže v čem je problém paní Etxebarria?" -
    v čem je problém? no, prostě v tom, že třeba někdo nevidí důvod, proč nadále poslouchat tyto amorální nestoudné demagogické kecy a prostě s tím sekne. na což taky a už zase má plné právo.

    že zdravím piráty.
    SKOT
    SKOT --- ---
    MARWIN: boha čti než reaguješ :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A to ti připadá pozitivní? Už tahle tady nevycházejí velké romány prostě poroto, že je při práci při práci nejsou schopni napsat.
    Jinak, psát anglicky je blbost, pokud tam nežiješ, nikdy se nevyrovnáš rodilým mluvčím a ani nebudeš mít ty kontakty, které oni navážou naprosto přirozeně.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SKOT: me to nerikej.. vysvetluj to zakaznikovi.. je fakt a sam to tady vidis ze to OCEKAVAJI... proc?? nevim ale nakladatel to zkusit asi ma.. hlvne v tom stratu nez se ebook zabeha .. nezkusil to ani jeden nebo se pletu?--- KDYZ NE TAK TO BYLA CHYBA!! kde je sakra nejakej pruzkum trhu?? co se za rok dva co ebooky jsou v prodeji se zmenilo a odzkouselo noveho aby se lide nalakali?? nevidim moc... nebo sme slepej?? kde se zkousi zakaznik prilakat na ebook? nic moc...
    sem tam rozdavani zadara... to nestaci podle mne... zadara to maj i jinde to neni reklamni akce ale vysmech..
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    SKOT: kdyz si koupim CD udelam si MP3 sam :)
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALRAUNE: ja tam taky nakupuju, jak pisu ja jsem nenarocny. Kdybyh vedel co k ebookum pritahne vic lidi, tak to udelam, a otevru vlastni eshop, nekceam na nyxu.


    ALRAUNE: Vsak tak jsem to myslel, vyjde min knizek, nebude to vydelek ale privydelek (korme opradu nejvetsich borcu, kreri budou psat anglicky a prodavat se v zahranici)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ale kdyz si sectes veskere... melo byt . sory
    SKOT
    SKOT --- ---
    FERRYH: no k tomu bodu že by automaticky k p-knize měla být v cena e-kniha - když si koupíš dneska v digitální éře gramodesku dostaneš k tomu zdarma tu stejnou hudbu i elektronicky na CD/MP3?
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    ale kdyz si zectec veskere jen ty minusy na kere zakaznik narazi... pri koupi ebooku...ty se divis ze nekupuji??
    ja ne.. sorry
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: No, já nemám čtečku neposoudím, jesli jsou moje ebooky z palmknih kvalitní, nebo ne. Po pravdě, nejsou to snad ty vaše? :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Ono ani dávat ebook spolu s papírovou knihou určitě nebude úplně triviální, bude se to muset nějak vyřešit, jak to stáhnout, těžko je tam k tomu budou dávat vypálené na cd nebo na kartě.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    pak by to ale asi melo byt fakt kvalitnejsi ne? v tom asi ma zakaznik pravdu ...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Všechno je dražší než zadarmo :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    MOUNTBATTEN: ja odvrhnu svuj vlastni nazor na vec .. jsme ebookara a tak si proste myslim ze to umime lepe... :))

    ale z rozpaky dost casto sleduju jak reaguji lide na koupene ebooky:

    1. nejcastejsi nadavka kupujicich (upozornuju ze to nejsou NIKDY ebookari...a nevedej o - a nebo nepouzivaj - piratske ebooky): co to je to DRM to si snad delaj prdel!! tak tam uz nikdy nic nekoupim... a je to hoodne rozhorcene... zvlaste kdyz se mi predtim zeptaj proc to nemuzou cist jeste na jine ctecce - nejcasteji v rodine maji i dve tri ctecky a chtej to pujcit sourozencum, detem nebo partnerovi...
    ...uprimne rikam, ze tehle problem je FAKT sila... lide uz pak nechtej nakupovat VUBEC A NIC... mysli si ze vse je s tim DRM, proste to berou jako beznou soucast jak se u nas prodavaji ebooky... a ze se jim to nelibi to teda nemusim rikat.. nejcasteji doslova vzteky bez sebe nadavaji asi takto: ja sem za to dala skoro totez co davam za papirovou knizku a nemuzu s tim delat ani desetinu toho co delam bezne s knihou?? za ty prachy?? sem debil nebo co?? dej mi link na ty vase piratske weby .. a tim to konci..

    a ano to dala zensky rod neni nahodou... nejcasteji mam kontakt prave s tema zenskejma co koupily ctecku a pak to koupili detem a i manzelovi... to je kolem mne kupodivu nejcastejsi vzorek ebook ctenaru.. starsi matky od rodin vetsinou nad 40let....

    2. nejcastejsi: vzdyt to vypada hrozne!! nema to ani odsazeni u odstavce.. nema to zarovnani na obou stranach! me to vadi to takhle cist! jak to ze ty piratske tohle umej a vypadaj hezky z ctou se hezky a kdyz za tutez knizku zaplatim dostanu zmetka co vypada hur??
    a opet: dej mi link na ty vase piraty

    3. je to drahy .. kdyz si koupim papirovou muzu s tim mnohem vic a je to skoro stejne drahe... to mi za to ebook nestoji... radej si koupim papirovou a do ctecky si stahnu pirata....

    4. je pripojena pripominka k tomu bodu 3> jak to sakra ze kdyz si koupim papirovou neni nekde automaticky ke stazeni elektronicka?? jak to ze to nedostanu automaticky k te knizce?? a zas: dej mi ... na piratske ebooky s podotknutim: at si ti nakladatele vyserou voko...

    je to smutne ale je to tak.. a me ac bych rad a obcas to zkusim tak nebavi 3x tejdne nekomu kdo mam novou ctecku a prijde za mnou vysvetlovat jak to je slozite a proc to prodavani jde tak pomalu atd.. je to silene slozite to cele vysvetlit a je to na hodiny vysvetlovat jen problematiku proc se u nas vubec prodavaji ebooky s DRM.. na dalsi hodinu pak vysvetlit jen zhruba proc jsou ebooky drahe halve ty prekladove a uz vubec nedokazu vysvetlit proc nakladatel nedava k papirove i ten ebook... to je mimo i me chapani... (u ceskych autoru)
    to jak hodne je spatne koupenej ebook ta sazba to fakt nevim.. co sme videl tak sme byl zklamanej to ano ale nedokazu posoudit nakolik to je bezne a vsude takto...
    takze to nekomentuju vubec... fakt ovsem je ze tytez vyhrady nemej pak na ty ebooky od ebookaru.... z toho usuzuju ze na prodavane maji lide vetsi naroky (logicky) nebo dokonce ze jim piratske pripadaj lepsi kvalitneji sazene nez ty prodavane.. nevim .. fakt jsem tohle nezkoumal ale palmknihy, ereading a kosmas by si meli zkusit udelat pruzkum.. je to opravdu velice casta namitka... vzdy pak spojena: drahe a osklive... za ty penize se na to muzu... atd.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: A pokud jde o uživení, už teď se tím v ČR živí jen pár lidí, ale to nic nemění na tom, že pracující člověk nemůže věnovat měsíce času něčemu, co nepřináší žádný profit. Když píšu knihu, nemůžu dělat jiné honorované věci...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam