• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: ne to jsem nemyslel..myslel jsem zhruba odhad ...
    myslel jsem že by tu nekdo mohl dat odhad dohromady ..
    a spíš než kdo kolik z toho ukrojí mi stači odhad co zbyde autorovy..pak se budem prit o to kolik bere jak distr.firma..

    oki tak já si dovolím tipnout 25-30%

    předem píši že na připadne komentáře neodpovídam.
    jde o laický tip ..tak to tak berte
    a berte to jako výzvu k tomu abych se dobrali toho kolik třeba bere asi spisovatel za knihu,muzikant za cd ..
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: nemůžu. protože bych teď musel jít a shánět celou řadu údajů, což by zabralo dost času, a navíc se to může značně lišit v případě jednotlivých vydavatelů a distribucí, abych nakonec provedl celou sérii výpočtů a spočítal průměr, možný rozsah a odchylky.

    avšak tímto klubem již prošli jedinci, kteří jsou anebo mají styk s vydavatelskou branží, takže by ti snad mohli říct, kolik *zhruba* a průměrně bere současný prodejce a distributor...?
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: jasný ..a muzes pro me jako blbeho laika napsat kolik tobe teda jako autorovi treba zbyde z jednoho výtisku procentuelne vyjadreno.
    po tom co se nažerou všichni jako distr.firmy ,stat atd..
    KLDR
    KLDR --- ---
    BOUCHI: no pokud mu da výplatu 15 tisíc hrubeho tak ho bere na hul určite .
    v tom pripade je to problem toho kdo službu objednava že si necha naůčtovat takovou pálku a pak zamestnanec kterej ví že jeho šef je hajzlik a presto na nej maka .

    a ten mezi nima se směje a co z toho že je za hajzla když se má jako prase v žitě a o to jde.
    welcome in CZ
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: prostě místo, aby si to každý obcházel separé - prakticky nerealizovatelné - to provede jeden subjekt k tomu určený a naúčtuje si odměnu. asi jako tvá účetní ti zpracuje daně, ty jí zaplatíš a pak zaplatíš ty daně.
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: nějak nechápu, kde jsem byl nesrozumitelný: dilia vybere ty autorské poplatky a rozdělí je autorům. za tuto administrativní činnost ti (autorovi) naúčtuje poplatek, cca 10 - 15 %. pak dostaneš svůj díl. a ten normálně zdaníš jako ostatní příjem.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    GANDHI: O tom spor nevedu - polemizuji s tím, JAK jsou rozbíjeny.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    KLDR: No tak jenom priklad - jak moc podle tebe je bran zamestnavatelem na hul technik v PC servisu, za jehoz praci servis nauctuje zakaznikovi 800 Kc za hodinu, kdyz pritom ten technik urcite nema nejakych 120 tisic hrubeho?
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BORGDOG: furt je tu neco, cemu se rika hospodarska soutez a antimonopolni urad. a samo, ze i subjekty projevujici snahu o monopol jsou si toho vedomy a tak projevuji snahu se postihu vyhnout, cimz se stavaji odolnejsimi. coz ovsem nevylucuje to, ze jsou vyhledavany a rozbijeny
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    KLDR: A nezapomeňme, že o samotné ACTA se vůbec nevědělo (a její tvůrci dělali vše proto, aby to tak zůstalo) dokud se první verze neobjevila na WikiLeaks. Přitom i tento únik by se dal nazvat nezákonným.
    KLDR
    KLDR --- ---
    BOUCHI:nejsem zamestnanec ..mě stát rovnou ...zamestnavatele me nechteli ,musel jsem jít do svého .
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    FIN: "na malém trhu, jako je ten náš"
    Zas ale kdyz se uz harmonizuje to pravo v ramci EU, tak by restriktivnejsi zakony u nas nez v jine EU zemi (pokud jsou dovoleny) mohly ve vysledku znamenat takovou absurditu, ze treba Anglican si z nejakehu serveru v UK stahne neci nove album a bude to v pohode, zatimco kdyz prijede na navstevu sem a stahne si totez album z uloz.to, bude mu hrozit postih. (Nebo berme "nahraje na server v UK" versus "nahraje na uloz.to", at je to bliz soucasne legislative.)


    KLDR: Pletes si stat a autorske organizace.
    Ostatne pokud jsi zamestnanec, jak bere zamestnavatel na hul tebe?
    KLDR
    KLDR --- ---
    GANDHI: myslím že odpor proti ACTA by nebyl takový ..oni to sledují od začatku ...to jim nelze upřít.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Kde jsem toto tvrdil? Teď mi uniká souvislost mezi tím, co jsem napsal a tím, co říkáš. Vážně.

    FIN: Jenže Rooseveltova doba je už nějaký pátek za námi. I monopoly se staly "otrlejšími."

    GANDHI: Ne. Já neříkám JEDINÍ. Já říkám "nejvíc viditelní." Čti pořádně, co píšu. A než budeš pokračovat - já neobhajuji terorismus. Říkám, že rozbíjení monopolů v dnešní podobě VÝHRADNĚ zákonnými prostředky je... ne snad nemožné, ale natolik obtížné, že to s nemožností hraničí. Obtížně bojuješ pomocí zákonů s někým, kdo ty zákony pomáhá tvořit...
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: fajn ..kolik se platí statu ?,jak berou na hul vás??

    ja to mam 42 procent mi nechaj

    tobe sebere kolik ??vydavatelství teda 15%??
    nebo je to tajemství
    neznam zakonu o daních umělců
    neznam ani všechny ty svoje daně ...na to člověk musí mít učetní..protože v tom aby se prase vyznalo
    KLDR
    KLDR --- ---
    GANDHI: hele já jsem brzda nej ..megauload jsem neznal dokud se o t něm nezačalo mluvit když si došli pro týpka
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    BORGDOG: Vážně věříš, že by ACTA neprošla, nebýt Anonymous? lol, Vazne si myslis, ze jediny, kdo berou svoje svobody vazne jsou Anonymous? Ze oni jsou ti pravi a jedini spasitele? ty tu nazyvej nekoho idealistou
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: zkus google a "roosevelt a monopoly".
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: podívej, musíš být principiální. ne "relativně hodnotový". nelze okrást pepu, protože má příjem 100.000, a neokrást chudáka mářu, protože ten má jen 20.000. ta první krádež - eventuálně - není o nic míň krádeží než u chudáka mářy.

    ono to hezky vypadá říct "obrali jsme tučné holywoodské prase, stejně má melounů dost", ale toto rádobypojetí sociální spravedlnosti neuznávám, nikdy jsem neuznával a ani nebudu. na malém trhu, jako je ten náš, totiž drtivá většina spisovatelů, překladatelů atd. žádní závratní boháči nejsou. prostě se tím normálně živí. někteří. jiní přivydělávají.

    to bys musel začít někde dělat pomyslné žebříčky "od 10.000.000" zisků kopírujeme, míň ne, nemaj moc. a to nejde. takže když obecně saháš na nemravná tlustá bohatá prasata, vlastně saháš jedním vrzem i na práva toho zástupu "normálně a nijak extra bohatých" se živících. tento aspekt piráty nikdy nenapadl?
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    KLDR: To si pletes, ta organizace za tebe behem roku vybere dejme tomu 10 tisic, z toho si 1500 necha jako rezii, 8500 ti posle a ty to pak priznas jako zdanitelny prijem (a zaplatis dane). Proste jako by ti poslala tech vybranych 10 tisic a ty ji zaplatil 1500 jako provizi ze se o ten vyber postarala za tebe. Akorat ze si to strhne rovnou pred poslanim.

    FIN: To se tykalo ebooku vzniklych z papirovych knih, na zaklade predpokladu, ze ctenari papirovek a ctenari ebooku se zas tolik neprekryvaji. U knizek ktere jsou prodavane i elektronicky je ta doba nekolik let.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    GANDHI: Tuto konspiraci ovšem pokládám (a zdaleka ne jen já - i řada lidí dobře znalých problematiky) za dosti věrohodnou. Možná nebyla HLAVNÍM motivem pro zásah, ale značnou roli hrála. Plus, ani to nemění nic na přístupu "ve skladu se vedle legálních skladují i nelegální věci, tak ten sklad spálím a chudáci, kterým shořel jejich vlastní majetek ať mi políbí."

    FIN: Teď jsi idealista větší než já - už jsi viděl nějaký monopol rozbitý bez "nezákonného" nátlaku? Vážně věříš, že by ACTA neprošla, nebýt Anonymous? Netvrdím, že kradení (a zase - NENÍ to kradení, je to KOPÍROVÁNÍ) je zrovna to pravé ořechové na rozbíjení monopolu, ale je to něco, čeho si monopol všimne asi nejvíc, protože ho finančně bolí. Demonstrace po náměstích jsou mu ukradené.

    FIN: O tom by se samozřejmě dalo diskutovat. Podstatné ale je, že to byla SNAHA o kompromis - která jim byla většinou druhé strany hozena na hlavu. Výsledek? V současnosti se mluví o tom, že i toto hájení u papírových knih bude zrušeno a ponecháno jen u těch, které se současně prodávají i jako ebooky. Celkem pochopitelně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam