• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    KLDR: To si pletes, ta organizace za tebe behem roku vybere dejme tomu 10 tisic, z toho si 1500 necha jako rezii, 8500 ti posle a ty to pak priznas jako zdanitelny prijem (a zaplatis dane). Proste jako by ti poslala tech vybranych 10 tisic a ty ji zaplatil 1500 jako provizi ze se o ten vyber postarala za tebe. Akorat ze si to strhne rovnou pred poslanim.

    FIN: To se tykalo ebooku vzniklych z papirovych knih, na zaklade predpokladu, ze ctenari papirovek a ctenari ebooku se zas tolik neprekryvaji. U knizek ktere jsou prodavane i elektronicky je ta doba nekolik let.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    GANDHI: Tuto konspiraci ovšem pokládám (a zdaleka ne jen já - i řada lidí dobře znalých problematiky) za dosti věrohodnou. Možná nebyla HLAVNÍM motivem pro zásah, ale značnou roli hrála. Plus, ani to nemění nic na přístupu "ve skladu se vedle legálních skladují i nelegální věci, tak ten sklad spálím a chudáci, kterým shořel jejich vlastní majetek ať mi políbí."

    FIN: Teď jsi idealista větší než já - už jsi viděl nějaký monopol rozbitý bez "nezákonného" nátlaku? Vážně věříš, že by ACTA neprošla, nebýt Anonymous? Netvrdím, že kradení (a zase - NENÍ to kradení, je to KOPÍROVÁNÍ) je zrovna to pravé ořechové na rozbíjení monopolu, ale je to něco, čeho si monopol všimne asi nejvíc, protože ho finančně bolí. Demonstrace po náměstích jsou mu ukradené.

    FIN: O tom by se samozřejmě dalo diskutovat. Podstatné ale je, že to byla SNAHA o kompromis - která jim byla většinou druhé strany hozena na hlavu. Výsledek? V současnosti se mluví o tom, že i toto hájení u papírových knih bude zrušeno a ponecháno jen u těch, které se současně prodávají i jako ebooky. Celkem pochopitelně.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: asi budou muset definovat jiný kompromis. půlroční hájení je dost málo. půl roku si kdejaký ferina počká, aby to místo 250, a to jsem mírný, měl zadarmo.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: nezaměňuji monopol s povinností. jenže bez ohledu na to, co by teoreticky nemusel, je monopol monopolem od toho, že může, a tak to taky udělá. tady namítej vesmíru, ne mně. proto jediným způsobem je monopoly pravidelně rozbíjet. zákonnou cestou, ne krádeží, ovšem.
    FIN
    FIN --- ---
    KLDR: klid. ten zisk samozřejmě daníš, aby nám náhodou nevznikaly nepodložené fámy o kynoucím a tyjících knižních autorech a překladatelích. děje se jenom to, že o tuto jednu konkrétní část zisku se postará organizace k tomu určená, ta si strhne paušál a ty zdaníš zisk. ve skutečnosti je to trochu podraz, protože ty za ně zaplatíš jejich dph, které oni se vyhýbají, sice levě, ale nějak právně ošetřeně, ale ještě pořád je to lepší než nic.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: I státem garantovaný monopol si může vybrat, zda bude "mírný či krutý" tyran. I když někomu dám pravomoc beztrestně zabíjet, neznamená to, že MUSÍ střílet lidi na potkání, pokud se tak rozhodne. Je otázka, jak se rozhodne CHOVAT. Nezaměňuj monopol s povinností.

    FIN: Ne, mluvím o snahách "z druhé strany." Např. ebook piráti zcela dobrovolně přijali pravidla o "půlročním hájení" nově vydaných knih. Ta pravidla fungovala - možná ne ideálně, ale fungovala. Byla to z jejich strany snaha DOBROVOLNĚ vyjít autorům a nakladatelům vstříc. Výsledek? Pokračující žaloby, výhrůžky a pošklebky, že zloději nabízejí, po jaké době koho okradou, apod.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KLDR: překvápko, i autor musí danit.
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    KLDR: blbost, nehledej vsude konspiraci. Nelegalniho matrose tam bylo prehrsel a podobne jako u okridlenyho vyroku s masturbaci "kdo tvrdi, ze si nikdy nestahl film z megauploadu, ten stahuje dodnes (heh, teda pokud by fungoval)" a to vsechno se delo pri vedomi majitele, kterej z toho rejzoval, coz je nepopiratelny. Muzem se prit o postupu, kterym ho zavreli a jak nalozili se samotnym megauploadem (kde i ja zastavam nazor ze je z toho delanej exemplarni priklad a zbytecnej humbuk okolo), ale to je tak vsechno.
    KLDR
    KLDR --- ---
    BOUCHI: nevim opravdu kolik bere spisovatel za knihu ci muzikat za cd ...ale to je věc každeho jak se domluví .pokud autor má 85 = je to lepší než být živnostník
    to ti stat necha 52 %

    a na co si stezujete teda??
    a to co vám uteče tím co kdo okopíruje?
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: ti, co se zeptají a obdrží souhlas autora, ode mě nikdy nic takového neslyšeli a ani jsem to nikde nenapsal, celou dobu píšu přesně opak.
    FIN
    FIN --- ---
    BORGDOG: to není chování - to je naším státem garantovaný monopol a proti tomu odjakživa bojují už i v těch prohnilých státech amerických, že.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Jenže někteří to zkouší - a od lidí podobných tobě poslouchají, že jsou sami zloději, když se zloději spolčují.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    KLDR: "a není to nahodou tak že OSA to shrádne a menšinu dostane autor ??"
    Trochu si to nastuduj, at se neblamujes. Napriklad Dilia dava autorum 85 % z toho co zikasuje, jak tu uz zaznelo. Ze by OSA byla o tolik vetsi pijavice?

    Kazdopadne nic proti existenci _dobrovolne_ kolektivni sprravy, ale aby byla v nekterych oblastech povinna a v nekterych monopolni, to fakt ne.
    KLDR
    KLDR --- ---
    GANDHI: souhlasím ..proto zavřeli megaupload...ne protože by nekdo kopíroval ,ale ten server začal nabízet system šíření zabavy bez kontroly fonogarafickeho prumyslu . a nic na to nemění fakt že spousta tech souborů byla chraněna právy.ale spousta tak jich ted bude protipravně smazana i když jsou legalní.


    jde o o megapruser ,který je schováván za autorská práva.

    to jako by říkali že jeich práva stojí výše než práva naše .
    FIN
    FIN --- ---
    GANDHI: ano. a jsme zase u toho: autoři je taky nemají rádi - ale lásku autorů k vám a jejich nelásku k actě vážně nezvětšíte tím, že pro změnu budete upírat právo si rozhodnout i autorům. vždyť je to jak klasika: učiň z autopra svého spojence a domluv se s ním - ne že mu řekneš "si stejně vezmu a je mi jedno, co ty si myslíš, že máš za práva"... když sakra projeví, ti piráti, výsostný respekt k právům autorům, sotva bych čekal, že autoři s nimi nadšeně nezkusí demontovat molocha, aspoň někteří.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    FIN: Opět - souhlas. Aby bylo jasno, mě nevadí EXISTENCE těchto organizací. Jsou potřebné a v principu správné. Co mi vadí, je CHOVÁNÍ některých konkrétních z nich.
    REINITA
    REINITA --- ---
    GANDHI: já taky, jak jsem ostatně psala ve svém úvodním postu, který je někde hluboko v propadlišti dějin...
    FIN
    FIN --- ---
    [ BOUCHI @ Autorské právo v 21. století ]

    ano, správně, to jediné mě sere. že mi takto upírají možnost volby. (nic ve zlém, vzhledem k [ FIN @ Autorské právo v 21. století ] bych stejně logicky dal těch 10 - 15 % dilii a rád)
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    SHINIGAMI: v tomhle souhlsim, imho je system ochrany prumyslovejch prav hodne zkostnately a rozhodne uz davno neslouzi pokroku, ale naopak jako jeho brzda a zejmena jako ochrana majetkovych zajmu specifickych skupin.
    KLDR
    KLDR --- ---
    FIN: tak to tak zavedte ..ty inkasuj jako autor (prostitutka)
    a OSA (bordelmamá ) at si tě zkásne ..

    a není to nahodou tak že OSA to shrádne a menšinu dostane autor ??

    jestli to mate 50-50 tak vam zavidím
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam