Sleduju to tady už tejden. Málem jsem z toho zešedivěla... přemýšlím o tom...
Myslím si, že stahování samo o sobě je problém současnosti, protože internet POŘÁD JEŠTĚ NENÍ ROZŠÍŘENÝ DOST. Člověk má tendenci nasyslit si věci na disk či do čtečky, protože co kdyby pustý ostrov. Ve chvíli, kdy tenhle strach zmizí, je nesmysl vůbec ukládat ty knihy doma, stačí mít je v cloudu na síti.
Zásadní je pohodlí. Jako uživatel bych byla radši, kdybych si nemusela kupovat e–booky kus po kusu, natožpak lézt na stránky autorů a posílat jim mikroplatby. Jezdíváme plachtit; je mnohem pohodlnější kotvit v maríně, kde člověk na začátku zaplatí hodně, a pak je všechno v areálu zdarma, než v jiné, kde je sice 'vstupné' nízké, ale pak člověk musí mít pořád po ruce hromádku usmolených rozměněných eur, protože je musí házet do dveří u záchoda a u sprchy. Nebudu nic hledat na síti, protože jsem na to prostě líná; ale na nyx lezu neustále.
Tak co třeba tohle? Vytvořit model 'komunita za platební branou'. Zaplatím stovku měsíčně za přístup na server, říkejme mu Stáj. Mám tam online všechny knihy autorů, kteří se toho projektu účastní. Jsou tam ukázky z chystaných knih, jsou tam diskuse, chodí tam fanoušci, ale i přímo autoři, se kterými je možné si tam popovídat. Mám možnost knihy či přímo autory hodnotit s tím, že peníze se pak autorům přerozdělují podle ratingu. Samozřejmě: můžu si to zaplatit na měsíc, natahat knih, co se do mě vejde, a zase se odhlásit. Ale tím ztratím kontakt s komunitou a odtrhnu se od dění.
Od autorů by to vyžadovalo, že ZÁSADNĚ NEBUDOU PŘISPÍVAT NA NEPLACENÉ SERVERY – respektive že budou neustále na FB a své veřejné stránky a jinam psát něco jako 'právě jsem postnul na server své Stáje článek o tom a tom, tady máte první dva odstavce, koho to zajímá dál, zde je odkaz' – a odkaz povede za bránu. SAMOZŘEJMĚ, že i tohle může někdo ukrást a vyvěsit bokem. Ale proč si to šudlit někde stranou, když cena nebude nesmyslná? V tomhle modelu není zbožím jedna konkrétní kniha, nýbrž osoba autora – a právo platícího účastníka na přísun nových věcí od něj (dokud smlouva trvá samozřejmě). Autor se zavazuje, že od data vstupu do stáje nebude dávat své články a texty nikam na síť zadarmo. Zavazuje se, že bude nějaký výstup produkovat (přinejmenším odpovídat fanouškům). Když bude psát blbosti, dostane nízký rating a ze Stáje ho manažeři vyhoděj. Stáje různých provozovatelů si mohou konkurovat tím, jak dobré autory do sebe dokážou nalákat, a od toho se taky odvíjí jejich cena pro uživatele. Kdykoliv se na neplaceném serveru objeví někdo zajímavý, manažer Stáje ho odchytne a přetáhne k sobě.
A ještě tu vstupuje do hry pocit 'exkluzivity'. Klidně tomu říkejme snobismus, ale v pozitivním smyslu. Nyx je na pozvánky, a není o něj malý zájem. Člověk má pocit, že je někde, kam nemůže každý, a to může být příjemné. Na tohle by se mělo apelovat. Šířit heslo 'neplacenej internet je akorát pro socky, fuj!' Noviny takhle fungují, finanční servery taky (Patria – placená sekce s finančními informacemi...). Klíč je ovšem v tom, že obsah bude kvalitnější než na serverech neplacených.