• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    THE_BALROG: ale treba figurky do stolnich her uz se tisknou
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    NYX: To už by šlo :) Naštěstí zatím je vytisknutí takového šťouchadla a použití 3D skeneru o chloupek dražší, než cena šťouchadla v krámu. Až to bude stejně dostupný, jako dneska skener na papír... tak to bude zajímavý :)
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    THE_BALROG: Vsak nerikam ze se budou nutne duplikovat kovove vyrobky. Koukni se kolem sebe, co vsechno je z plastu.

    NYX: Nice. :-)
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: ty tiskarny pouzivaji ruzne materialy, treba titanovemu stouchadlu na brambory by ses taky branil? :)

    http://hardware.slashdot.org/story/12/02/03/214202/83-year-old-woman-gets-new-3d-printed-titanium-jaw
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: No, bude zajímavé, až jednou přijdou replikátory ze Star Treku. :-) 3D tiskárny jsou zatím moc velká slabota.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BOUCHI: nejedná se o ztěžování způsobu obživy, ale přímo o ztěžování tvorby těchto a dalších děl.

    Příměr s 3D tiskárnou je hloupost, protože 3D výtisky čehokoliv prakticky nebudou mít stejnoufunkčnost, jako původní výrobky, např. z kovu. Šťouchadlo na brambory z 3D tiskárny bych nechtěl používat.

    Když už ty analogie, tak prosím nějaké, co fungují :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    No, tohle se neodvažuji soudit, proto jsem tu větu taky napsal s otazníkem. :-) Já bych se na to asi díval takhle - i být plagován je přece svým způsobem pocta, byť má autor nejspíš zároveň chuť dotyčného "umělce" vykostit. :-)
    FIN
    FIN --- ---
    BOUCHI: v tom případě pro tebe mám jedno překvapivé sdělení: ačkoliv by to na první pohled nemuselo být jasné, tak - on je to vážně kulišácký chyták - fotkami mixéru nic nerozmixuješ, proto patrně (zde odvážný dohad) to tak nevadí. ale když mixér nebo nějaký jiný mechanismus, zkopíruješ, prostě když obšlehneš stroj a začneš vyrábět, zpravidla se to už pokládá za porušení patentu nebo tak. avšak kniha, ta zatrachtilá věc, funguje na základě informací/obsahu formulovaného v písmencích. proto když obšlehneš prázdné stránky a hřbet a budeš jejich kopie rozhazovat po náměstí, asi se nic nestane. zatímco při šíření ofoceného obsahu... inu, tam už by ke slovu mohl přijít ten zatrachtilý obsah. zkrátka a v tom je ta potíž, šroubek se blbě čte, zatímco písmenka zas nemixují... snad je to teď jasnější.
    REINITA
    REINITA --- ---
    NYX: zjevně. chudák ten bezejmenný dramatik, pod jehož díla se podepsal Shakespear ;)

    SIRLOON: dle mě to muselo být v komerčním kontextu. ostatně jinak by to bylo i nerealizovatelné (celníci komunikují s výrobci, když zadrží nějakou podezřelou zásilku - a myslím, že zjišťování ve stylu "máme tady paní Vonáskovou, kupovala si u vás kabelku?" není úplně to, jak se bojuje proti padělkům :o))
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    THE_BALROG: Jisteze nebyly technologie. Kdyz tedy jsou, budeme je zakazovat/omezovat/kriminalizovat pouzivani, protoze to pouzivani ztezuje nekterym lidem dosavadni zpusob obzivy?
    Co az se zlevni a rozsiri 3D tiskarny, taky budeme postihovat, kdyz si nekdo koupi jeden kus nejake veci a zduplikuje ji dalsim dvaceti kamaradum za duplikacni naklady?

    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    NYX: Ne, když šance na dopadení je v setinách procent. Pocta by to možná byla, kdyby trestem bylo veřejné stažení z kůže či vykuchání. :-)
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BORGDOG: poctou to asi nebylo a jistě se mohl někdo vztekat. Nicméně se asi lišil počet vytvořených kopií (jednotky kusů vs. stovky až tisíce dneska), a tedy i takovej ten špatně vyjádřenej "ušlej zisk".

    Ostatně při kopii obrazu bylo lepší zajít přímo za mistrem se žáídostí o kopii jeho obrazu, protože u kopisty jsi neměl záruku, že to zkopíruje stejně působivě, zatímco přímo u něj ta šance byla mnohem větší.
    NYX
    NYX --- ---
    BORGDOG: Dnes zas ten sdilejici riskuje stihani a absurdne vysoke tresty, to neni pocta, ze do toho nekdo jde? :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MOUNTBATTEN: Ne, ekvivalent by byl hezky si pořídit knihtisk, celou knihu opsat, osobně vysázet a svázat. :-) Mimochodem, platí se OSA poplatky z knihtisku? Přece je to taky "nástroj použitelný k nelegálnímu kopírování," jen o něco pomalejší než Xerox. :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    NYX: To je sporné. Vzhledem k úsilí, jaké musel kopírovač vynaložit - nebylo pro autora spíše POCTOU, že se někdo rozhodl něco takového kvůli jeho dílu podstoupit?
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    BORGDOG: tak moralni clovek, kdyz k necemu proste pristup nema (a neni to vec zivota a smrti) nemel by se snazit to ochcat.
    (ale predstava, ze nesmi jet si ji koupit je v mych ocich to stejne, jako knihy, ktere se uz ani tistene koupit nedaji. Mozna jit do knihovny, celou si ofotit, zaplatit dve kacky za list a donest ji knihari svazat. V pripade vitonky: usit si ji, ten vzorecek natisknout razitkem z brambor :-)))))) )
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    BORGDOG: nerikam, ze to neni kravina, jen rikam, ze tam neco takoveho podle me bylo (muzu se i plest, nebo sem spatne pochopil ten text)
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: ale autora daneho dila kopirovani tehdy i dnes poskodilo stejne, ne?
    SIRLOON
    SIRLOON --- ---
    REINITA: nooo, pro me jako laika ten vyklad byl asi jiny nez pro znalce :) ale rozhodne tam byla i pasaz o dovozu zarizeni, ktere rusi nebo obchazeji nejakou ochranu (v mem pripade modchipy pro hrani kopirovanych her na playstationu) a rozhodne tam nic o velkodovozu nebylo. Bylo jen receno ze kdo dovazi, nebo prodava, atp. ale o typu dovozu nic receno nebylo
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: Snad vyjma poslední věty nemohu nic namítat - a proto taky NEJSEM stoupenec "revolucí" typu naprostého zrušení AZ.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam