• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Pro mě je to existenční záležitost, takže mi to veselý nepřijde.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Skutecna alternativa slovo "riziko" nezna.:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN: Promin, ale moje reakce chtela spis odlehcit tuto chmurnou diskusi...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Každopádně ověřit to experimentálně je velké riziko.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Na tom neco bude. Ale mozna to plati jen pro nektere.
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: no tos mi řekl novinku. jenže nic o tom, že by někdo neměl tvrdý chleba, jsem neřekl. jen jsem připomněl, že samo "zaplatím autorovi" vůbec nezanmená všechny lidi, které kvalitní produkt potřeboval...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Každopádně každé přitvrzení a odliv peněz odskáče nejdřív alternativa, okrajové žánry, mamuti vždycky přežijí. Položit ekonomicky Brokilon je poněkud snazší, než položit ekonomicky Albatros, takže celý "bojkot molochů" položí jen ty ostatní.
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: a muzikanti: hudebníci sami, nahrávací studio, zvukař, ten, kdo to zmixuje a udělá aranže, což nemusí být ta samá osoba, producent, obal, související materiály.... atd...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FERRYH: .. a jeste dodam on tehle model pak take docela elegantne legalizuje i sdilece... teda toho kdo jednal do ted podle AZ proti pravu....teda nabizel obsah ke zdileni ... ovsem to by jeste chtelo trosku obrousit hrany zakona.. to jeste neni uplne 100% ... :))) ale s primhourenim oka se da pak tolerovat... predstavim si ze sdilec pak nerekne: davam/udelal jsme pro vas mp3 film ebook na uloz.to rapidshare.com a pod... ale rekne nasel jsem..... a je to... :)) ostatni nechme na jeho svedomi.. a autori ani ted neprijdou zkratka... jako v knihovne jen o mnoho vetsim obolusu... nebude to urcite 50haleru z ebooku na uloz.to.. ale mnoohem vi.. uvidis.. :))
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN:...rozdelovac..karburator...penize na pokuty.... Prekladatel ten tvrdej chleba ma.:)

    Kazdej ma tvrdej chleba, jen za jinou cenu.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Asi tak. proto ten smajlik.
    FIN
    FIN --- ---
    WITTGENSTEIN: a kdyby jen knihy: hra. překladatelé, korektor, testeři, vydavatel... já mám někdy pocit, že si to lidi představujou jak hurvínek válku.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Nejprodejnějšího.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    HINTZU: A neni tohle takova prirozena darwinisticka selekce toho nejuspesnejsiho? :))
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HINTZU: U mě je to do nuly půl roku.... a dalšího půl roku, aby byl nějaký zisk. Spousta práce, stres, a mnohem méně času na psaní. Autorům se to málokdy vyplatí, snad jen při opravdu velikých prodejí, pokud si na to někoho najmou, ale to vyžaduje kapitál, jako každé podnikání.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    ALRAUNE: a to ještě půl roku v ideálním případě. Párkrát jsem si zkusil udělat model, kdybych si sám zainvestoval vydání zajímavého titulu. Dospěl jsem k poměrně jednoznačnému závěru – má smysl do toho jít jen ve chvíli, kdy ty prachy nebudu dalších cca 9-13 měsíců potřebovat.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU: zas na druhou stranu chapes ze tehle princip ze se plati ze sdileni obsahu docela elegantne resi otazku jak platit autory prave z tech piratskych kopii? a to aniz bys ty sosace nutil mermomoci platit... coz by stejne vetsina neudelala... alespon u hudby uz ne... tam je navyk na mp3 zadara naprosto zazitej a uz jsme tu analyzovali ze vina je urcite z 90% ne na tech sosacich, ale na tech kdo celou situaci zavinily teda nepruznejch dinosaurech co odmitali internetovou distribuci a leta ji ilegalizovali a konecne delaj to dodnes...
    me ten vyvoj zas neprijde tak uplne bez urcitych kladu:
    jak jsem uz psal na te diskusi na EBF je to vlasten naramne elegantni reseni placeni poplatku kere nejsou jako to nase vypalne za media a kopirky a podobne... v tohle pak neni "presumpce viny"
    sosac plati tim ze bud je nucen shlednout reklamu a za tu dostane majitel hostingu zaplaceno a da z toho poplatek autoru... a ten sosac zaplati premium account a tak teda take plati i tomu autoru ...
    zkus to promyslet do dusledku... mozna tam najdes jeste par dalsich zajimavejch aspektu a elegantniho reseni jak z te smradlave diry piratstvi na netu ven.. :)))
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    A ještě jedna věc... nakladatel to zpravidla zainvestuje... a zisk se mu pak pomalu vrací. Nemohla bych si sama vydávat své knihy proto, že prostě nemám 150 tisíc, abych všechno poplatila a pak půl roku čekala, než se dostanu na nulu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    WITTGENSTEIN: A nevezme část té práce na sebe.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KLDR: Já jsem překladatel, mě platí investor knihy, tj. nakladatel. Jak podotkla Alraune, výroba knihy je hodně kolaborativní proces, potkává se v ní autor, překladatel (pokud je knížka ze zahraničí), redaktor, korektor, výtvarník, sazeč, nakladatel, distributor, tiskárna, PR agent & marketingový pracovník, knihkupec. Ti všichni musí být z té knihy zaplaceni. Proto nemůže mít autor víc než 20 procent (pokud se sám sobě nestane vydavatelem).
    FIN
    FIN --- ---
    FERRYH: ale to já vím, že ve světě produkujících společností zuří boj, dokonce i na našem piditrhu. vím dokonce za posledních 10 let v jednom oboru ledacos. jenže...

    to pořád nic nemění na jedné skutečnosti, kterou jsem zde řekl, kterou přiznal nakonec i borg, kterou řekl witt, kterou před chvílí řekl hinzu a která je prostě logicky dost jasná a nekomplikovaná: když si budu muset vybrat mezi a) společností, která mi dá něco a garantovaně, a b) pirátem, kterej mi sdělí, že na má práva sere a můžu bejt rád, jestli se něco uvolí mi dát, anebo c), což je ještě horší, mi drze řekne - na výtku "neokrádej autory" pěsťovou odpověď (c) witt "nebreč a najdi si jinou práci", což je sama definice slova chucpe, hádej, koho si - naprosto logicky - vyberu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam