• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Nejprodejnějšího.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    HINTZU: A neni tohle takova prirozena darwinisticka selekce toho nejuspesnejsiho? :))
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    HINTZU: U mě je to do nuly půl roku.... a dalšího půl roku, aby byl nějaký zisk. Spousta práce, stres, a mnohem méně času na psaní. Autorům se to málokdy vyplatí, snad jen při opravdu velikých prodejí, pokud si na to někoho najmou, ale to vyžaduje kapitál, jako každé podnikání.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    ALRAUNE: a to ještě půl roku v ideálním případě. Párkrát jsem si zkusil udělat model, kdybych si sám zainvestoval vydání zajímavého titulu. Dospěl jsem k poměrně jednoznačnému závěru – má smysl do toho jít jen ve chvíli, kdy ty prachy nebudu dalších cca 9-13 měsíců potřebovat.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU: zas na druhou stranu chapes ze tehle princip ze se plati ze sdileni obsahu docela elegantne resi otazku jak platit autory prave z tech piratskych kopii? a to aniz bys ty sosace nutil mermomoci platit... coz by stejne vetsina neudelala... alespon u hudby uz ne... tam je navyk na mp3 zadara naprosto zazitej a uz jsme tu analyzovali ze vina je urcite z 90% ne na tech sosacich, ale na tech kdo celou situaci zavinily teda nepruznejch dinosaurech co odmitali internetovou distribuci a leta ji ilegalizovali a konecne delaj to dodnes...
    me ten vyvoj zas neprijde tak uplne bez urcitych kladu:
    jak jsem uz psal na te diskusi na EBF je to vlasten naramne elegantni reseni placeni poplatku kere nejsou jako to nase vypalne za media a kopirky a podobne... v tohle pak neni "presumpce viny"
    sosac plati tim ze bud je nucen shlednout reklamu a za tu dostane majitel hostingu zaplaceno a da z toho poplatek autoru... a ten sosac zaplati premium account a tak teda take plati i tomu autoru ...
    zkus to promyslet do dusledku... mozna tam najdes jeste par dalsich zajimavejch aspektu a elegantniho reseni jak z te smradlave diry piratstvi na netu ven.. :)))
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    A ještě jedna věc... nakladatel to zpravidla zainvestuje... a zisk se mu pak pomalu vrací. Nemohla bych si sama vydávat své knihy proto, že prostě nemám 150 tisíc, abych všechno poplatila a pak půl roku čekala, než se dostanu na nulu.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    WITTGENSTEIN: A nevezme část té práce na sebe.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    KLDR: Já jsem překladatel, mě platí investor knihy, tj. nakladatel. Jak podotkla Alraune, výroba knihy je hodně kolaborativní proces, potkává se v ní autor, překladatel (pokud je knížka ze zahraničí), redaktor, korektor, výtvarník, sazeč, nakladatel, distributor, tiskárna, PR agent & marketingový pracovník, knihkupec. Ti všichni musí být z té knihy zaplaceni. Proto nemůže mít autor víc než 20 procent (pokud se sám sobě nestane vydavatelem).
    FIN
    FIN --- ---
    FERRYH: ale to já vím, že ve světě produkujících společností zuří boj, dokonce i na našem piditrhu. vím dokonce za posledních 10 let v jednom oboru ledacos. jenže...

    to pořád nic nemění na jedné skutečnosti, kterou jsem zde řekl, kterou přiznal nakonec i borg, kterou řekl witt, kterou před chvílí řekl hinzu a která je prostě logicky dost jasná a nekomplikovaná: když si budu muset vybrat mezi a) společností, která mi dá něco a garantovaně, a b) pirátem, kterej mi sdělí, že na má práva sere a můžu bejt rád, jestli se něco uvolí mi dát, anebo c), což je ještě horší, mi drze řekne - na výtku "neokrádej autory" pěsťovou odpověď (c) witt "nebreč a najdi si jinou práci", což je sama definice slova chucpe, hádej, koho si - naprosto logicky - vyberu?
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    WITTGENSTEIN: Trochu jsem vtipkoval, ale nikoli bez duvodu. A cekal jasem nejakou reakci.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    KLDR: Systému "jak to dostat k lidem" se říká distribuce. A za tu se platí. Platí se eshopům, distribučkám, knihkupcům... logicky, zadarmo to nikdo dělat nebude. Pořád se tu mluví o snadnosti pořízení zboží... dobrá distribuce je kumšt a rozhodně ji nemůže dělat většina autorů. To, že někdo umí psát, nebo hrát, ještě neznamená, že umí prodávat, nebo že to chce dělat.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    KLDR: jaké omezování osobních svobod? Ty by ses měl jít opravdu vyspat. Nevšiml jsem si tu snad žádného autora, překladatele, nakladatele ani nikoho jiného, kdo by propagoval ACTA nebo jinou represivní novinku.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    FERRYH: jo, já si to uvědomuju, ale to ještě zdaleka neznamená, že se mi to musí líbit. Na druhou stranu, pokud by se studia dohodla a vytvořila vlastní portál, na kterém budou legálně své produkty nabízet, všichni tihle mafiáni spláčou nad výdělkem (koneckonců nepochybuji o tom, že by to studia vyšlo levněji a ještě by se zbavili problematického "partnera").
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KLDR: OK.:)
    KLDR
    KLDR --- ---
    ALRAUNE: to už tu bylo ...nejsem z oboru nevím ...vymyslete si system jak to dostat k lidem a vychovat si je ...tento system uz nefunguje ..a nezmení to ani omezovaní osobních svobod
    KLDR
    KLDR --- ---
    PREVIT: tak prasarna
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    HINTZU: ale to s tim magauploadem bych bral na bernou minci... to co se ted deje u uloz.to to jen potvrzuje... je to evidentni nasledna akce... a jasne uz dlouho projednavana a planovana .. ostatne proc nepockat par mesicu abychom to videli na valstni oci?? :)) pockejme uvidime.. ja si jsem docela jistej ze tahle urban legent neni legend :)) ale realita
    ostatne tohle s tim megauplaodem uz pred nekym casem zverejnil treba jeden z opravdu slusnejch ceskejch IT analitiku:
    Josef Šlerka, vedoucí Studia nových médií, FF UK
    Jak se z piráta stane ctihodný obchodník | EKONOM.IHNED.CZ - top - technologie
    http://m.ihned.cz/ekonom/c1-54583060-jak-se-z-pirata-stane-ctihodny-obchodnik
    ale neni sam... takze na tom opravdu bude hodne velkej kus pravdy...
    konecne, pokud vim, objevili se nejdrive tyhle naznaky oc slo od hudebniku v US a Britanii .. tvrdily ze je opravdu magaupload oslovil a jednal s nima... a pak bac..
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    KLDR: Lichva je asi trochu jiny pojem, nez myslis....
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    KLDR: No, pokud by autor bral 100% zisku, tak z něj stejně musí zaplatit jak dph, tak redaktora, distributora i knihkupce, v čem myslíš, že by to bylo výhodnější? Tu práci někdo udělat musí. Ano, může mě štvát, že vzhledem k dph na knihy má stát z jednoho výtisku víc, než já, ale když se řešilo dph na knihy, nevšimla jsem si, že by se veřejnost bouřila.
    KLDR
    KLDR --- ---
    WITTGENSTEIN: a kupodivu mam nazor ze jestli autor dila bere 15-20 % je to lichva ..pachana na vás
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam