• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Zatím jo. Stačí mi prodat 3000 knih a vydělám tolik, co češi tak průměrně vydělávají, ovšem nejsem na tom tak, abych si mohla dovolit být grand.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: To te cti. Ale neuzivi.:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    WITTGENSTEIN: ...a reakce - jak jinak - nikde.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: V tom případě jsem dobrodruh :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: To je jen socialisticky opis tehoz.:)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    SHINIGAMI: jak se pta Witt, tohle se objevilo az PO zatahu na megaupload. Pokud nekdo daval na megaupload komercni data, byl to kokot primo neuveritelny, protoze poctivych webovych ulozen jsou hromady a casto za lepsi podminky. Viz treba dropbox. Kim byl zlodejska mrdka, megaupload byl ciste placeny warez. Smir se s tim. Neco jineho jsou veci jako fansuby, torrentove servery(aspon nektere), anandonware sajty a ebook warez (ktery vznikl z nutnosti a neexistence legalnich moznosti a zazil se na tolik, ze bude nejakou dobu trvat, nez si lidi zvyknou na legalni moznosti, ale i to prijde, staci se podivat na situaci u pocitacovych her. Ok, mozna ne u nas, kde je presvedceni, ze kdo neokrada stat, okrada rodinu, hluboce zakorenene. A neco jineho je byznys zalozeny jen a ciste na tom, ze se bude warezit, je to stejne jako pred patnacti dvaceti lety profesionalni kopirovaci na kazety a diskety a pak vypalovaci cedecek. Placeny warez je mi odporny. Sdileni mi nevadi zdaleka tolik a v mnoha ohledech s nim i souhlasim.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Nejsem alternativa, jsem ten menšinový žánr :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Jit do alternativy a byt na tom existencne zavisly znamena, ze jsi bud velky dobrodruh, nebo nejsi alternativa.
    HINTZU
    HINTZU --- ---
    FERRYH: obávám se, že nechápu. Návyků je snadné se zbavit. Zkus si představit následující model:

    1) představím vlastní projekt, ve kterém budu nabízet dejme tomu třeba měsíční paušál na sledování seriálů a filmů online. Regiony nehrají roli, dostanu se na něj všude. Dejme tomu, že toto předplatné bude stát maximálně dvakrát tolik, co subscription do nějaké mmorpg
    2) provedu brutální čistku všemožných úložišť a nejpopulárnějších torrent vyhledávačů. Ne tak, abych třeba pozavíral majitele, ale prostě abych se zbavil všech snadno dostupných odkazů na věci, které sám nabízím.

    Co myslíš, že bude následovat? Přestane se pirátit? To ani náhodou, velmi pravděpodobně se začne používat nesnadno dohledatelné pojmenovávání souborů. Jenže – a v tom mi dává za pravdu i kdejaká ekonomická teorie nebo i teorie her – současný konzument pirátského obsahu je v první řadě pohodlný. Těch cca 200-400kč/měsíc nejsou zas takové prachy, aby ho to nějak extra bolelo. Takže zaplatí – koneckonců už dneska si spousta z nich platí různé megauploady nebo uložto, aby měli rychlejší přístup.

    Během jednoho nebo dvou let se ti takto povede převychovat značnou část konzumentů. A ti zbývající piráti tě netrápí. Proč by taky měli, že.

    Jediný současný problém spočívá v tom, že společnosti odmítají opustit zavedený model, protože je váží hromady různých smluv a hlavně s tím mají problém televizní společnosti a další napojený byznys. No a nikdo si zatím nelajzne vyprdnout se na peníze, které plynou z televizních práv. Cena, kterou by museli nastavit na internetu, je totiž v žádném případě nedokáže nahradit.

    Takže proč legalizovat piráty, když je prostě můžu v budoucnu převychovat?
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    ALRAUNE: A ještě k tomu vysává i piráty :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Pro mě je to existenční záležitost, takže mi to veselý nepřijde.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    FERRYH: Hele, a ten provozovatel úložiště, nedostává se pak on do role toho, kdo autory vysává? :) On z toho má miliardy, autor pár drobných :) Žádná změna stavu. :)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Skutecna alternativa slovo "riziko" nezna.:)
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN: Promin, ale moje reakce chtela spis odlehcit tuto chmurnou diskusi...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Každopádně ověřit to experimentálně je velké riziko.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Na tom neco bude. Ale mozna to plati jen pro nektere.
    FIN
    FIN --- ---
    PREVIT: no tos mi řekl novinku. jenže nic o tom, že by někdo neměl tvrdý chleba, jsem neřekl. jen jsem připomněl, že samo "zaplatím autorovi" vůbec nezanmená všechny lidi, které kvalitní produkt potřeboval...
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    PREVIT: Každopádně každé přitvrzení a odliv peněz odskáče nejdřív alternativa, okrajové žánry, mamuti vždycky přežijí. Položit ekonomicky Brokilon je poněkud snazší, než položit ekonomicky Albatros, takže celý "bojkot molochů" položí jen ty ostatní.
    FIN
    FIN --- ---
    FIN: a muzikanti: hudebníci sami, nahrávací studio, zvukař, ten, kdo to zmixuje a udělá aranže, což nemusí být ta samá osoba, producent, obal, související materiály.... atd...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    FERRYH: .. a jeste dodam on tehle model pak take docela elegantne legalizuje i sdilece... teda toho kdo jednal do ted podle AZ proti pravu....teda nabizel obsah ke zdileni ... ovsem to by jeste chtelo trosku obrousit hrany zakona.. to jeste neni uplne 100% ... :))) ale s primhourenim oka se da pak tolerovat... predstavim si ze sdilec pak nerekne: davam/udelal jsme pro vas mp3 film ebook na uloz.to rapidshare.com a pod... ale rekne nasel jsem..... a je to... :)) ostatni nechme na jeho svedomi.. a autori ani ted neprijdou zkratka... jako v knihovne jen o mnoho vetsim obolusu... nebude to urcite 50haleru z ebooku na uloz.to.. ale mnoohem vi.. uvidis.. :))
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    FIN:...rozdelovac..karburator...penize na pokuty.... Prekladatel ten tvrdej chleba ma.:)

    Kazdej ma tvrdej chleba, jen za jinou cenu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam