• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: Data se ti mohou na disk dostat spoustou ruznych zpusobu i bez tveho pricineni, takze tohle mi prijde byt jako nebezpecny smer uvazovani. Stejne jako treba nekoho zavrit za to, ze ma na disku navod na vyrobu vybusnin. Nebo pamatuji hned nekolik pripadu, kdy nekdo cizi cloveku nahral na disk detske porno a poslal na nej policii.
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    THE_BALROG: jako nerespektovani prani autora:-)

    Za prvy asi jen malokdy si urcuje cenu tvurce.
    Za druhy kolik si urcil cenu ten autor za jedno album v mp3, u alba ktereho vyslo jen jako cd nebo kolik si urcila nejaka spolecnost cenu filmu v avi v prumerne kvalite?
    Troufam si tvrdit, ze ve vetsine pripadu nejsou takove ceny stanoveny
    Za treti rozlisoval bych mezi nalezitou odmenu a urcenim autora nebo spolecnosti ceny za produkt a produkt nerovna se dilo.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: Prokázaní užití je právě to jádro pudla, o kterém se tu vášnivě diskutovalo (flamovalo) asi dva dny zpátky. A k tomu co říkáš - na jedné straně máš pravdu, na druhé ne všechny výjimky jsou výmluvy. Např. hodně knih je "dodáváno" ke stažení ve větších balících podle autora či žánru. I když chceš jen jednu, musíš stáhnout všechny - a podle tvé definice, ve chvíli, kdy stahuju všechny, taky všechny "neoprávněně užívám," i kdybych ty zbylé vzápětí coby balast smazal. Já sám mám někde na disku třeba obrovský balík, kde je asi 500 Star Trek knížek v angličtině vydaných od roku 1960 - a ten balík mám kvůli tomu, že jsem hledal jednu jedinou, abych se podíval na jistou věc v českém překladu.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    THE_BALROG: "Samotného mne nyní nenapadají další možnosti, proč bys mohl mít u sebe na disku knížku, neměl k ní žádný doklad, jako že ti ji třeba poslalo nakladatelství k recenzi, a neměl bys ji tam za účelem, že ji chceš přečíst."
    Jak uz tu zaznelo, taky si muzu stahnout cely balik nekolika tisic knizek, pricemz rozhodne nemam v umyslu precist vsechny (uz proto, ze by to bylo casove nezvladnutelne).
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    BORGDOG: Docela velkým problémem podle mne (nejsa odborníkem) může ale být dokázání onoho neoprávněného užití. Krádež je jasná. Máš tu věc a nezaplatil jsi? Hotovo. Jak se ale dá rozumně prokázat, že jsi přečetl e-book, co máš na počítači?

    Takže se na to asi musí jít jinak a zastánci autorských práv si položí otázku: "Proč asi může mít člověk u sebe na disku zkopírovaný e-book?" Opovědí, které dávají smysl, mnoho není. Z té nejjasnější: "proto, aby si ho přečetl" pak vyplývá, že "stáhnutí = akce za účelem neoprávněného užití". Je ale samozřejmě možné, že máš e-bookovou verzi papírové knížky, kterou sis koupil, aby sis ji ve čtečce mohl číst i v tramvaji, nebo u moře. Pak se můžeš prokázat oním papírovým originálem. Samotného mne nyní nenapadají další možnosti, proč bys mohl mít u sebe na disku knížku, neměl k ní žádný doklad, jako že ti ji třeba poslalo nakladatelství k recenzi, a neměl bys ji tam za účelem, že ji chceš přečíst.

    Nedivím se proto tomu, že se často dává rovnítko mezi: stažená = ukradená neoprávněně užitá. Ostatní "výmluvy" mi trochu připomínají situaci (a to berte s nadsázkou), kdy chlápek stojí s kuchyňským nožem od krve nad probodnutou mrtvolou a říká: "já ho nezabil, nikdo mne to neviděl dělat!" :)
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    THE_BALROG: oni ani neopravnene neuzivaji, kdyz uz chceme byt presni. Uzivaji svou legalne nabytou kopii vytvorenou pro osobni potrebu.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    THE_BALROG: S tímto nemám problém - a podle mě jde o víc než o pouhé slovíčkaření. "Neoprávněné užití" říká, že se nelegálního aktu dopustím až ve chvíli, kdy dotyčný předmět "použiju," ne když ho stáhnu či zkopíruju. A neoprávněné užití ruší analogii s reálnými předměty - housku na krámě taky "neoprávněně užiju" až ve chvíli, kdy ji bez zaplacení sním. Zbytek pochybností (KDY k tomu snědení zejména u knih dochází, jakou škodu představuje, etc.) může zůstat, ale tohle beru jako pokrok.
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    Tak navrhuji, aby odted kdokoliv chtel napsat "kradez", psal "neopravnene uziti", abychom se nedostavali do zbytecnych slepych kolecek "pirati preci nekradou, tak o co vam jde?" :)
    NYX
    NYX --- ---
    THE_BALROG: co treba neopravnene uziti?
    THE_BALROG
    THE_BALROG --- ---
    JUNIPETRUS: A jak bys jedním, dvěma slovy nazval situaci, kdy někdo konzumuje něčí produkt, aniž by za to dal jeho tvůrci náležitou odměnu - takovou, kterou jeho tvůrce za jeho užívání určil?

    Třeba když jde někdo načerno do zábavního parku?
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    Peněženku byste neukradli, ale film ano? | Finmag.cz
    http://www.finmag.cz/cs/finmag/ekonomika/penezenku-byste-neukradli-ale-film-ano/
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MISOJOGI1: Ne, rozhodně nemám špatný pocit z toho, cos napsal o Tině nebo o Lotě, mám špatný pocit z jiných věcí, které jsem tady četla. Ale to bych se opakovala po sto páté.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    k tomu co by znamelo skutecne ukrast film, hudbu:
    Pripada mi, ze se stale neklade duraz na rozdil mezi fyzickym predmetem a dusevnim vlastnitcvim. Pokud chci ukrast film, musim jej odstranit ze vsech ostatnich DVD, VHS a pocitacu, aby se na nej jiz nikdo krome me nemohl podivat. Jinak je to vzdy pouze kopirovani
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    ALRAUNE: toto by ma zasa mrzelo, keby si mala teraz takyto zly pocit. Skus to prosim zobrat aj tak ze pisanie knih je komunikacia medzi autorom a citatelmi. Ako citatel Ti mozem povedat ze Tina ako vesely a drzy teenager, ktory chodi na diskoteky namiesto sania krvi a podobnych vaznych uproskych veci sa mi velmi zapacila a pobavili ma viacere jej hlasky. Zasa Lottu som cital s napatim ci to co si predsavzala zvladne a vybojuje
    V kazdom pripade ako oddychove citanie bolo jedno i druhe dobre, rad odporucim aj dalej na precitanie vsetkym zaujemcom o dobrodruznu literaturu
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    Tady je prostor pro ty, kteri chteji diskutovat o ACTA a nechteji byt banovani a mazani od Laliny:
    [ ACTA2 ]
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Těch překlepů... smysl jste doufám pochopili, já jdu spát :)
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    MARWIN: Ne, nejde to zastavit... ale každý to může zastavit sám u sebe. Ne lidi, co ti soubory ani neotevřou, ale ti, co si přečtou celou serii... možná by se prostě měli zamyslet nad tím, jestli by nebylo slušné koupit si aspoň něco, místo toho, aby dělali dlouhej nos. Jinak, nemyslím, že ty středy jsou důsledek paniky, spíš to prostě většina bere osobně.
    MARWIN
    MARWIN --- ---
    ALRAUNE: Promin, mel jsem si vymyslet nekoho hypotetickeho. Aby nedoslo k mylce, nesnazim se nijak obhajovat stahovace, akorat si myslim, ze to nejde zastavit (bez jadernych zbrani, nebo jineho zniceni internetu) a to co se deje ted tady v diskusi - ty hadky - je dusledek paniky na obou stranach.
    PREVIT
    PREVIT --- ---
    ALRAUNE: Penize budou a my nebudem. Je fajn, ze tvoje knizky lidi (i ti platici) v nezanedbatelnem mnozstvi ctou. V dnesni dobe a konkurenci to neni tak samozrejma vec.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam