• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIXIPEN: protoze to pridava dalsi clanek retezu?

    Aktualni stav:

    Knihovny sectou data -> daji data Dilii -> Dilia da data Statu -> Stat da penize Dilii -> Dilia si ukousne par procent a zbytek da Autorum.

    alternativni pristup:

    Knihovny sectou data -> daji data Statu -> Stat da penize Knihovne -> Knihovna da penize Autorum.

    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ENKIE: Ehm... kolik festivalů organizuješ? Co vím, tak všude autory rádi uvidí a nikde po nich nechtějí vstupné. Výjimečně (a jen některým) jim někde zařídí i ubytování zdarma. Co víc? Víc je utopie.

    Ale je pravdou, že Dariona znám nejvíc z Bezkrálí a po Dies Irae na téma Daemonicy je pro mě prostě "nemožné" nemít celou Daemonicu v knihovně. Resp. kupuji od Dariona vše. Analogicky od pár jiných mě notoricky známých autorů.
    XAJA
    XAJA --- ---
    YMLADRIS: tak je to vyše pol roka a nikto zatiaľ z projektu neodstúpil, naopak, pribudli dva nové časopisy. ono to asi chce dlhší čas, aby sa ukázalo, či je to životaschopné. ja osobne takýmto projektom fandím.

    a ten rozhovor, no, ono je to o asi trochu aj o tom, že novinár sa snaží robiť diablovho advokáta - spovedá kolega kolegu:) bella pôsobil v sme dlhú dobu, dokonca bol myslím nejaký vedúci redaktor.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    SHINIGAMI: Co je nejhlavnější knihovna? A když už podpoříš takovouto centralizaci, tak proč potom ne Dilia?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ALRAUNE: Tvoje nejvetsi sance jako autora podle me spociva v tom, ze vytvoris ze svych ctenaru skutecnou komunitu, a neustale pro ne budes neco delat. Podobne jako kapely poradaji koncerty pro fanousky a tak.

    Muzes vydavat sve prace knizne - klasicka kniha, pekne zpracovana a luxusne vypadajici, vzdy bude mit pro lidi velkou hodnotu, protoze se narozdil od nematerialnich hodnot da skutecne vlastnit, muzes si ji vystavit v knihovne, udelat si nich sbirku. Lide plati bezne miliony za ruzna stara umelecka dila znamych umelcu.

    Muzes pro ctenare provozovat nejake forum, cestovat po ruznych fantasy festivalech, kde muzes vybirat podil na vstupnem. Ti ctenari musi neco mit z toho, ze te budou financne podporovat. I kdyby to mel byt jen dobry pocit. Ten ale nevytvoris nejakym apelem na "moralku" a na zakony.

    Ciste nematerialni hodnoty proste nelze vlastnit, "dusevni vlastnictvi" je nesmysl nemajici zaklad v realite. Vlastnit lze jen to, co je nejakym zpusobem materialne jedinecne, nezkopirovatelne, vzacne. Neco, u ceho muzes nejak efektivne zabranit druhym v uzivani te veci, co se neda sdilet aniz by jedna strana utrpela realnou ztratu (nikoliv jen nedosazeni hypotetickeho zisku).

    Tvou jedinou sanci je tedy nejaka forma dohody s tvymi ctenari, dostat je na svou stranu, a primet je, aby te respektovali a chteli ti pomoct. Toho ale asi nedosahnes tak, ze je budes nutit k tomu, aby se obetovali pro nejakou "spolecnost". Hodne taky pomuzes osobni pristup - lide vetsinou nechteji platit penize do kapes nejakemu nadnarodnimu molochu vydavatelskemu, kde buji neefektivita, byrokracie a podpora fasistickych zakonu. Chce to proste myslet, a hlavne si uvedomit, ze na zisk nemas nikdy narok, ze kazda cinnost s sebou nese pro tebe riziko neuspechu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XAJA: dik za info. Po pravde z toho rozhovoru mam ale dojem ze novinar se ho snazi dotlacit k priznani ze to nefunguje (malo abonentu) a on nerika tak ani tak. No tak uvidime, zda se to udrzi.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Komu kolik knihovny rozhodně neřeší, Dilia má prostě balík peněz a ty rozpočítá podle koeficientů.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MISOJOGI1: me se docela zamlouva ten Flattr, ale pokud se nedostane za kriticke mnozstvi, tak podobne jako jine napady zahybe
    MISOJOGI1
    MISOJOGI1 --- ---
    ALRAUNE: domů si člověk taky nenatahá všechny knížky, co najde u kontejneru.
    ------------------------------------
    vidim ze ma nepoznas :-D DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    Já dokážu pochopit a tolerovat "stažení v dobré víře", tj. stáhnu, kouknu, líbí, tak něco koupím. Netoleruju přístup "mám právo na stažení čehokoli a polibte mi prdel".
    -----------------------------------------------------------------------------------
    vacsina ludi je podla na niekde medzi tymito dvomi pristupmi ...



    SHIGORBIRDMAN: mit "zebratko" na paypalu "podporte me hladovejiho autora" klidne mit muzes.
    ---------------------------------------------
    toto by fakt autori mohli spravit, clovek by potom aspon z casu na cas poslal nieco ...
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHINIGAMI: Pozor, s temi penezi za vypujcky je to slozitejsi, ty odvadi za knihovny stat na zaklade hlaseni o poctu vypujcek (ted si nejsem jisty jestli hlaseni jde primo od knihoven nebo pres Dilii, ale myslim ze pres Dilii.)
    Penize od ctenaru jsou na provoz knihoven.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: no vsak prave:) Pokud ma autor dostavat penize za vypujcku v siti knihoven, at to resi ty knihovny. Maji data, maji penize od ctenaru, maji databazi autoru.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: proc kazda knihovna? Muze se o to starat ta nejhlavnejsi. Co a na zaklade ceho DILIA vyplaci? Penize ji posila kazda knihovna nebo nejaka hlavni? Data ma od koho? Predpokladam ze ji stejne prijde nejaky balik penez a sumarizace komu kolik.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    Ono spousta návrhů tady jsou prostě taková ta řešení od stolu. "Moc nevím, co kdo dělá, ani, co je k tomu potřeba, ani kolik času to zabere, ani kolik peněz to stojí, ale vyřeším to jedním nápadem". Prostě je potřeba najít řešení "z tohoto světa" :) Nehledat řešení politické, ale praktické.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: A každá knihovna bude posílat každý měsíc několik několik tisíc několika korunových plateb? :) Něco autorovi, něco překladateli, něco nakladateli... dovedeš si představit ten objem? DIlia to dělá jednou ročně a trvá to několik měsíců, než všechno vyúčtuje a rozešle. Rozesílat začínají začátkem května a končí někdy koncem června.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    ALRAUNE: myslis? Kazda knihovna dneska musi mit databazi vypujcek, v kazde knihovne je internet, takze pokud ta DB neni globalni tak neni problem ji slit. Udelat jednou za mesic (za rok?) sjetinu a dat hromadny prikaz k platbe, na to moc lidi nepotrebujes. A kdyby z toho mely nejaky podil (DILIA si take strhne svoje) tak by se urcite nezlobily..
    XAJA
    XAJA --- ---
    XAJA
    XAJA --- ---
    YMLADRIS: funguje. volá sa to piano. sama som predplatiteľom. ono nejde o internetové noviny, získam takto za pár peňazí prístup k elektronickej podobe tlačených novín.
    predplatné piana pre mňa napríklad znamená to, že za nejaké 3 eurá mesačne mám každé ráno v kindli čerstvé sme:)
    plus prístup k plateným článkom celého radu periodík.
    za mňa skvelý systém.

    stručné zhodnotenie fungovania, dávala som kedysi link na eknihy vedľa:
    SME.sk | Tomáš Bella: Za Pianom je aj moje ego
    http://www.sme.sk/c/6168490/tomas-bella-za-pianom-je-aj-moje-ego.html
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Proč to knihovny neřeší samy? Protože by to pro ně byla práce navíc... ta adminitrativa kolem musí být obrovská. Ostatně, Dilia neplatí jen autorům, ale i nakladatelům a překladatelům, vybírá taky procenta ze vstupného pro autory divadelních her a jejich předloh.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    YMLADRIS: Netflix - neco jako youtube s celymi filmy, kde platis mesicni pausal a pak si pustis na co mas zrovna chut. Blby je, ze vyzaduje rychly net, ale to uz dneska tolik neboli. Nedavno nekde probehlo srovnani zateze site a tam bylo videt, jak se po spusteni netflixu prelila velka cast prenosu z Torrentu na Netflix. Proste pokud lidi maji rozumne drahy a pohodlny pristup k mediim, tak ho vyuziji..

    OSA - plosny vyber za pametove karty, vyber za disky, za placky, atd. Jo, nekdo na to pali filmy, nekdo je ma na disku. Pametovky jsou obvykle do fotaku na vlastni fotky, disky byvaji i na system, placky na zalohy. K tomu pruzeni typu platby za zpev v hospode a an taborech ap. Lahudka.

    DILIA - knihovny beru, i kdyz nechapu, proc to neresi samy, stejne ty informace maji, platby za kopirku a tiskarnu? Ale jo, nejake procento tam asi bude z knizek, i kdyz spis nejake vytahy nez cele knihy, to se vetsinou ani nevyplati a vysledek je dost tristni.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    BORGDOG: Hele, já nevím... myslím, že jakákoli reklama padne, jakmile Dilia začne cokoli vyžadovat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam