• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    YMLADRIS: Minimálně o jedné knihovně, která nabízí(nabízela?) k vypůjčení čtečky + e-knihy vím, je v Praze-Kobylisích. Víc o tom nevím, tohle jsem četla ve výloze knihovny.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BOUCHI: to jsou veci. Tak to se asi neda moc cekat ze by knihovny byly nejak motivovane stat se "kabelovkami na e-booky", kdyz nemuzou vybirat platby. Hm.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    YMLADRIS: Penize ktere zaplati ctenari jdou na provoz knihoven. Samotna "vypujcka" je AFAIK ze zakona zdarma. Krom toho souhrnne zaplaceni jedne sumy "od statu" je i administrativne vyrazne jednodussi nez by byl prijem (a kontrola) ctyr tisic polozek od jednotlivych knihoven.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BOUCHI: a jeste, co minite tim od statu? To jsou nejake jine penize nez ty, ktere ctenari zaplati na knihovnich prukazkach knihoven? (Proc to dostava "od statu" a ne od knihoven)
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    BOUCHI: a to baj voko je podle nakladu tistenych vydani nebo jak?

    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    SHINIGAMI: Ono to neni tak, ze by DIlia rozdelovala penize autorum podle toho, jak byla ktera knizka pujcovana. Ona dostane jen celkovy pocet vypujcek, zinkasuje od statu penize a ty pak baj voko (cemuz se rika "rozuctovaci rad" a s pujcovanosti konkretnich titulu nema nic spolecneho) rozdelej registrovanym autorum.
    Teprv od lonska ci od letoska Dile rozdeluje cast toho baliku (tusim ctvrtinu) "adresne", tj. podle skutecnych vypujcek, ktere ale nezjistuje ze vsech knihovnich databazi, nybrz asi z desetinoveho mnozstvi vypujcek.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    SHINIGAMI: Věř či ne, ale v mnoha lidských činnostech se dá zjistit, že takový článek navíc výrazně snižuje náklady. Dília nerozdává jen za knihovny, ale i za ostatní - tzn. na to má software, který by ta "superknihovna" musela rozdělovat. Nehledě na to, že pořád chceš na nějaký subjekt (jednu knihovnu) dát práci, kterou teď dělá Dilia.

    Knihovny sectou data -> dají data jedné z knihoven -> tato knihovna dá data Statu -> Stat da penize Knihovne -> Knihovna si ukousne pár procent na režii a zbytek da Autorum.

    Jak se to liší? Podle mě nijak - tedy krom toho, že na někoho dáš úkol, který neumí, místo toho, kdo ho dělá a kdo už teď mnoho činností má zaběhaných a stejně je bude dělat.


    SHINIGAMI: 3 roky jsou u Dilie nachystané, poté propadají.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ENKIE: BTW, byl ty jsi někdy na nějakém conu?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    JIXIPEN: Pro ty autory je ten festival taky prilezitosti k marketingu, kolik z toho ten autor nakonec ma nebo nema asi zalezi na mnoha okolnostech, v ekonomii tohoto se moc nevyznam... Alespon uz je to ale nejak realne, neduchovni.

    Lidi celkem hodne jsou ochotni platit za spoustu "ptakovin" v realnem svete, staci se podivat, kolik utraceji treba ruzne po hospodach za drinky atp. I kdyz by mohli stejne efektivne klidne pit vodu z 2l lahve nekde na lavicce v parku. Moznosti podle me lezi timto smerem. Lidi nejsou moc setrivi a lakomi, pokud za to neco v realnem svete dostanou.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    Btw co se stane s penezi za knihy, ktere se pujci ale autor neni u Dilie registrovany? Nebo za takoveho stat neplati?
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Predstava, ze by kamenna knihovna se preorientovala na e-knihovnu a provozovala vypujcky/prodeje e-booku, se mi zda zajimava a dobra. Protoze knihovnici maji spoustu schopnosti s timto souvisejicim (jsou to tak trochu knihkupci) a beztak nemaji co delat, nebot klasicky ctenar chodici pesky do knihovny vymira. Zaroven studia knihovnictvi jsou propojena s informacni vedou, nemaji zas tak daleko od technologii atd. Zaroven abonenti knihovny jsou intosi, kteri by na problem autorskych prav mohli slyset (mohli by byt ochotni teda neco platit a moc to obratem nesdilet nekam do netu). Zaroven by mohli digitalizovat starsi veci. Atd.


    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    JIXIPEN: protoze to pridava dalsi clanek retezu?

    Aktualni stav:

    Knihovny sectou data -> daji data Dilii -> Dilia da data Statu -> Stat da penize Dilii -> Dilia si ukousne par procent a zbytek da Autorum.

    alternativni pristup:

    Knihovny sectou data -> daji data Statu -> Stat da penize Knihovne -> Knihovna da penize Autorum.

    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    ENKIE: Ehm... kolik festivalů organizuješ? Co vím, tak všude autory rádi uvidí a nikde po nich nechtějí vstupné. Výjimečně (a jen některým) jim někde zařídí i ubytování zdarma. Co víc? Víc je utopie.

    Ale je pravdou, že Dariona znám nejvíc z Bezkrálí a po Dies Irae na téma Daemonicy je pro mě prostě "nemožné" nemít celou Daemonicu v knihovně. Resp. kupuji od Dariona vše. Analogicky od pár jiných mě notoricky známých autorů.
    XAJA
    XAJA --- ---
    YMLADRIS: tak je to vyše pol roka a nikto zatiaľ z projektu neodstúpil, naopak, pribudli dva nové časopisy. ono to asi chce dlhší čas, aby sa ukázalo, či je to životaschopné. ja osobne takýmto projektom fandím.

    a ten rozhovor, no, ono je to o asi trochu aj o tom, že novinár sa snaží robiť diablovho advokáta - spovedá kolega kolegu:) bella pôsobil v sme dlhú dobu, dokonca bol myslím nejaký vedúci redaktor.
    JIXIPEN
    JIXIPEN --- ---
    SHINIGAMI: Co je nejhlavnější knihovna? A když už podpoříš takovouto centralizaci, tak proč potom ne Dilia?
    ENKIE
    ENKIE --- ---
    ALRAUNE: Tvoje nejvetsi sance jako autora podle me spociva v tom, ze vytvoris ze svych ctenaru skutecnou komunitu, a neustale pro ne budes neco delat. Podobne jako kapely poradaji koncerty pro fanousky a tak.

    Muzes vydavat sve prace knizne - klasicka kniha, pekne zpracovana a luxusne vypadajici, vzdy bude mit pro lidi velkou hodnotu, protoze se narozdil od nematerialnich hodnot da skutecne vlastnit, muzes si ji vystavit v knihovne, udelat si nich sbirku. Lide plati bezne miliony za ruzna stara umelecka dila znamych umelcu.

    Muzes pro ctenare provozovat nejake forum, cestovat po ruznych fantasy festivalech, kde muzes vybirat podil na vstupnem. Ti ctenari musi neco mit z toho, ze te budou financne podporovat. I kdyby to mel byt jen dobry pocit. Ten ale nevytvoris nejakym apelem na "moralku" a na zakony.

    Ciste nematerialni hodnoty proste nelze vlastnit, "dusevni vlastnictvi" je nesmysl nemajici zaklad v realite. Vlastnit lze jen to, co je nejakym zpusobem materialne jedinecne, nezkopirovatelne, vzacne. Neco, u ceho muzes nejak efektivne zabranit druhym v uzivani te veci, co se neda sdilet aniz by jedna strana utrpela realnou ztratu (nikoliv jen nedosazeni hypotetickeho zisku).

    Tvou jedinou sanci je tedy nejaka forma dohody s tvymi ctenari, dostat je na svou stranu, a primet je, aby te respektovali a chteli ti pomoct. Toho ale asi nedosahnes tak, ze je budes nutit k tomu, aby se obetovali pro nejakou "spolecnost". Hodne taky pomuzes osobni pristup - lide vetsinou nechteji platit penize do kapes nejakemu nadnarodnimu molochu vydavatelskemu, kde buji neefektivita, byrokracie a podpora fasistickych zakonu. Chce to proste myslet, a hlavne si uvedomit, ze na zisk nemas nikdy narok, ze kazda cinnost s sebou nese pro tebe riziko neuspechu.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    XAJA: dik za info. Po pravde z toho rozhovoru mam ale dojem ze novinar se ho snazi dotlacit k priznani ze to nefunguje (malo abonentu) a on nerika tak ani tak. No tak uvidime, zda se to udrzi.
    ALRAUNE
    ALRAUNE --- ---
    SHINIGAMI: Komu kolik knihovny rozhodně neřeší, Dilia má prostě balík peněz a ty rozpočítá podle koeficientů.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MISOJOGI1: me se docela zamlouva ten Flattr, ale pokud se nedostane za kriticke mnozstvi, tak podobne jako jine napady zahybe
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam