• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BOUCHIAutorské právo v 21. století
    Hledání konsensu o možné nové podobě autorského zákona držícího krok s realitou 21. století
    rozbalit záhlaví
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    BOUCHI: díky za tip.
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    Zkus kontaktovat provozovatele http://www.3kfilmklub.cz/ ti určitě podobný problém taky museli řešit, třeba poraděj.
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    HONCKA: já tomu vašemu řešení rozumím a svým způsobem jej dokonce i schvaluji, jelikož rozumná legální možnost zřejmě neexistuje. ale ani přesto to takto dělat nechci a budu věřit, že se to nějak legislativně zlidští. nemám problém za promítání zaplatit, jen nechci celý týden řešit co vlastně promítat můžu a s kým a jak se mám finančně srovnávat. možná to moc dramatizuju a v praxi to zas takový problém není. ale zkoušel jsem už i kontaktovat prodejce DVD, jestli u nich nejde třeba koupit zároveň i licence k promítání, ale to nejde a důvody celkem chápu. v každém případě by bylo fajn moct si někde online koupit promítací právo na "dnešní večer" s tím, že z legálního nosiče můžu promítat co chci.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MICKEY_MOUSE: my sme to meli takhle v hospode kazdou nedeli, otviracku na dveri meli po-so a v nedeli se vesela na dvere cedule soukroma oslava
    MICKEY_MOUSE
    MICKEY_MOUSE --- ---
    Zdravím, víte někdo z hlavy, jak to je u nás s tzv. "veřejným promítáním" DVD filmů? Jde mi o to, že bych rád pro menší skupinu lidí promítal a rád bych to dělal legálně. Asi před dvěma lety mě od toho odradil autorský zákon, který byl nesnesitelně komplikovaný. Nicméně mi tenkrát bylo řečeno, že se pracuje na podstatném zjednodušení. Za jednoduchý považuji pro moji potřebu stav, kdy nějaké organizaci platím poplatky za promítání (třeba měsíčně jako za televizi) a můžu si např. pětkrát měsíčně promítat jaký film chci (šlo by o filmy koupené u nás na DVDčku). To jediné dává smysl. Pokud bych měl u každého filmu zjišťovat, kdo na něj vlastní práva a jestli jej vůbec můžu v ČR promítat, ztrácí celá tato aktivita smysl, protože se z ní stane opruz. Poradíte? Díky.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    podnetny a k zamysleni... cely, ale hlavne prvni a posledni cast pokracovani clanku:
    [ FERRYH @ Elektronické knihy [eKnihy] - nadešel jejich čas? už jste nějakou četli? něco tu snad pro Vás máme...;-) ]
    BOUCHI
    BOUCHI --- ---
    Jedna z klíčových událostí letoška:
    Veřejná konzultace Evropské komise k přezkoumání kopírovacího monopolu (copyrightu) - Pirati.CZ
    https://www.pirati.cz/konzultacecopyright
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    MUM: Kéž by povstal jako upír a šel si to do Hollywoodu vyříkat. Tak dalších 50 let by nemusel mít strach, že vyhladoví.
    MUM
    MUM --- ---
    BORGDOG: Chudak Vlad Narazec z toho jeste vysel dobre. To je jenom smutna postava. Ale Bram se musi v hrobe nafukovat...
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Běda ubohému hraběti - upadl do spárů právníků. Raději kůl, česnek a poledního slunce žár...
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: Díky, to je asi všechno co sem potřeboval vědět.
    MUM
    MUM --- ---
    Jako ochrannou znamku muzes (chtit) registrovat temer cokoli. V tomhle pripade ale IMHO nemuzes uspet, protoze doslo k posunu vyrazu a nyni jde o obecne oznaceni, ktere sice bylo predtim chraneno copyrightem, nicmene ted je Public Domain. Dalsi veci prober s pravniky - slovo Dracula ale IMO nesplnuje jedinecnost ani tradici, tudiz jej uz nelze registrovat. Obchodni pravo v jinych castech sveta ovsem muze byt jine.
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: Ok. Díky za rady, promiň, že jsem tak natvrdlej, nemam s tím žádné zkušenosti. Jen mě překvapilo, že si někdo může registrovat jméno historický fiktivní postavy pro hru i když je her na tohle téma i se stejným názvem víc
    MUM
    MUM --- ---
    HIJACKER: Ehm, operujes tou "legendou" tak volne, az se bojim, ze nemas poneti, co ti vlastne pisu. Dracula je kniha od irskeho spisovatele Brama Stokera. Ten umrel roku 1912 a tudiz je jeho dilo volne k pouziti dle ceskeho autorskeho zakona - jak kniha samotna (muzes si ji prelozit a vydat, pokud chces, a nemusis platit jeho dedicum) tak dila odvozena z tohoto zakladu. Ceske preklady maji stejne omezeni - dilo je uvolneno 70 let po smrti prekladatele. Problem muze nastat, pokud pouzijes znacku Bram Stoker's Dracula, podle filmoveho zpracovani, budes mit razem problemu nad hlavu. Co je na tom k nepochopeni?
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: jasně, já nikomu nechci bránit ať si dělá svojí verzi legendy, jen nechci aby nikdo bránil mě. V názvu to jméno potřebuju v nějaký formě mít a nerad bych aby mi potom někdo hrozil žalobou, Proto se ptam jak nejlíp postupovat aby se člověk vyvaroval možným sporům a zároveň nemusel dávat tu postavu do pozadí jako nějaký "vampire tales"
    MUM
    MUM --- ---
    Osobne bych to teda resil nejakym jinym nazvem (je tech hrabat trochu moc) ale to je tvoje valka...
    MUM
    MUM --- ---
    Takze co vlastne resis? Dracula je uz synonymum pro upira, tudiz ti nikdo nezabrani ho pouzit, ale ty nemuzes branit nikomu jinemu. http://www.mobygames.com/search/quick/q,dracula/sFilter,1/sG,1/
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: zápletka, náplň hry a vizuální styl jsou naprosto jiné, shoda je jen v klíčových postavách z legendy a ty jsou také vizuálně odlišné. Pokud byl copyrightovaný dracula registrovaný a oznámený několik měsíců po uveřejnění naší verze je to po pořád napadnutelný? Jak by se takové věci dalo bránit?
    MUM
    MUM --- ---
    Stoker to zabalil v roce 1912 - takze si teoreticky muzes s Drakulou delat, co jen budes chtit. Pokud to ale napadne autor jineho - dosud copyrightovaneho - dila a bude argumentovat, ze pouzivas jeho zapletku nebo veci charakteristicke pro "jeho Draculu," muzes mit problem.
    HIJACKER
    HIJACKER --- ---
    MUM: nevim jestli tomu správně rozumim... takže nestačí odlišení názvu, je třeba mít i charakteristicky jinou postavu? V základu jsou hry žánrově stejné, ale pojetí legendy je jiné a postava zůstává stejná (i když vizuálně zpracovaná jinak ). Pokud mají registrovanou trademark Dracula, tak nemůže vzniknout hra se touhle postavu vycházející ze stejné legendy?
    MUM
    MUM --- ---
    HIJACKER: Tohle AFAIK neni vec autorskeho prava, ale obchodnich znamek (trademark.) IMO zrovna Dracula je Public Domain - Publication date 26 May 1897. V pripade hry by se tudiz melo prihlizet k tomu, nakolik bude druha takova podobna - hernimi principy a !pridanou hodnotou" k obecnemu popisu literarni postavy - http://en.wikipedia.org/wiki/Count_Dracula
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam