AMBIENTIUM: já to zestručním. O možnosti fungování v sektě (třeba si jednočlenné :-) jsem přece psal.
Já jsem si ale po letech tápání musel přiznat, že jsem těžce závislý na racionalitě (i když třeba věřím, že existují i jiné příchutě racionality, než ta "většinová") a že to, že mi civilizace umožňuje řešit i jiné otázky, než jen pouhou obživu a přežití, je celkem zásadní.
Takže skutečně - hledám spíše alternativu k dnešním úsporám z rozsahu, a alternativu k "silovému" využívání racionality ve vztahu k přírodě: "teď hned chceme teplo/světlo/pohyb, zmáčkneme tlačítko, a máme ho". nejzásadnější pokroky v rozvoji civilizace se dělaly v době, kdy člověk s přírodou "obchodoval", ne kdy si "ji podmaňoval". Tímhle "obchodem s přírodou" rozumím cokoliv, co historicky přispělo ke vzniku civilizace - plachtění po moři, zřizování rybníků, sezónní ekonomika větrný či vodních mlýnů.... prostě tenhle trend mohl v pohodě pokračovat, kdyby se neobjevila evolučně velmi zdatná militantní psychóza "když se první nevyzbrojíme my, vyzbrojí se oni", která vedla k rozvoji těžkého průmyslu a technologií "nesmlouvavého drancování".
Proti představě, že se po kolapsu změníme v meditující mudrce většinu dne sbírající permakulturní kořínky bych postavil vizi přeci jen relativně hi-tech civilizace, která se ale podřídí rytmům přírody - což můžou být detaily, jako že nebude třeba osvětlovat supermarkety uprostřed noci, nebude vyrábět zboží coby symbol společenského postavení na sklad, ale pomocí 3D tiskáren jen když bude opravdu potřeba, přímo tam kde bude potřeba, ekonomika bude sezónní a vše podstatné se v ní odehraje nejspíš v létě - a v zimě tedy holt lidi budou spíš meditovat nebo surfovat na Internetu, apod. :-)