• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORKolapsy komplexních společností
    Kolapsy a regenarace civilizací, kultur a (komplexních) společností. Téma nanejvýš aktuální. Resilience, odolnost, přizpůsobivost, adaptabilita, transformabilita, resistence, flexibilita,... kreativní destrukce, katageneze, řízený kolaps, dokonalá bouře a jiné.



    Nesouvisí tento pesimistický pohled na naši civilizace s přívalem zpráv o současné recesi? Co když ekonomika opět půjde nahoru?
    Jedním ze signálů, podle kterých poznáte, zda jsme na běžné trajektorii, nebo se dostáváme do skutečně vážné situace, je řetězení dílčích krizových momentů. Těch bylo ve 20. století velké množství a v prvním desetiletí století jedenadvacátého jdou doslova jeden za druhým. Klidové intervaly mezi nimi se zkracují, což i v jiných vědeckých oborech považují za příznak blížící se transformace.

    Ve vaší knize probíráte kolapsy od paleolitu až do současnosti. Je v tom i nějaké snadno uchopitelné poučení?
    Pro Čechy je to připomínka, že domácí elity byly neustále likvidovány snad už od roku 1618. Není divu, že stát je v takovém stavu, v jakém je. Také bychom měli zapomenout na pýchu spojenou s představou, že v naší technologicky vyspělé společnosti se nemůže nic katastrofálního stát. Stále jsme součástí evolučního procesu a stejně jako zkolabovaly a prošly transformací civilizace před námi, tak to potká i nás. Zda to bude za rok, za pět let či za století, je otázkou, ale rozhodně se tmu nevyhneme. Snad jen díky vzdělání a technice můžeme omezit negativní dopady.
    Naše studie také na mnoha příkladech ukazuje, že když určitá struktura přestává být funkční, tak ji musíte rozložit zcela a pak vytvořit novou. Napadá mě primitivní příměr: stále ohřívaná polévka nakonec nebude k jídlu, musíte ji vylít a uvařit novou.


    http://ekonom.ihned.cz/c1-54685790-temelin-nebo-pyramida-to-vyjde-nastejno

    „Pokud přijmeme kolaps jako fakt, smíříme se s tím, že kolapsy jsou součástí přirozeného běhu věcí a de facto nezbytnou etapou procesu vedoucího k „zmrtvýchvstání´, třeba se nám povede s tím něco udělat. I kolaps se dá přežít. Tak proč ne my v této době, která je skutečně svým děním a duchem tak unikátní a inspirativní,“ říká profesor Bárta. „Možná právě nyní čelíme výzvám, které, pokud je vyřešíme, posunou lidstvo na novou, kvalitativně vyšší úroveň. A značnou pomocí by v tomto procesu mohlo být právě historické, ekonomické a archeologické bádání,“ dodává.

    http://www.national-geographic.cz/detail/muz-ktery-studuje-kolapsy-civilizaci-%E2%80%93-profesor-miroslav-barta-5938/
    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: jojo na to jsem koukal :) bbc o tom ma vtipna videa, kde na schodech smazi vajicko. pry je to napadlo pri druhem overovani designu, ale teplotu cekali kom 35 stupnu a ne ecth realnych 72 :) kde jenom udelali inzenyri chybu..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: a co teprve tohle:
    Londýnský parabolický mrakodrap ničí auta, roztavil jaguára či dodávku - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...nd-walkie-talkie-dwc-/kolem-sveta.aspx?c=A130903_132943_kolem-sveta_tom

    heleďte .. nevím. třeba Řím jako město fungoval poměrně dlouho poté, co kolonie upadly do dejme-tomu "barbarství" a ten rozklad infrastruktury byl spíš postupný... samozřejmě, zastavení dodávek obilí ze Sicílie vedlo vylidnění, tehdejší přilehlá část Itálie nebyla schopna takovou metropoli zásobovat po zemi.. ale přesto cesta k úplnému středověkému úpadku nějaký čas trvala a i poté byly některé antické paláce ještě dlouho obývány....

    úpadek může vypadat tak, že "kasta" žijící v mrakodrapech bude to, co bude potřebovat k životu, směňovat s "pozemními obyvateli" z nižších tříd.. už dnes si lidi spoustu věcí objednávají na dobírku. velké koncentrace nějakých cenností, informací, luxusu, apod. můžou i dlouhou dobu po celkovém poklesu produkce vytvářet lokální centra organizace společnosti, směny, apod.

    on to nebude nějaký rozpad ze dne na den... některá patra mrakodrapů budou třeba vylidněná a jiná zase ne, zásilky budou dopravovat drony, po fasádách mrakodrapů se roztáhnou levné solární folie (které ale budou tvořit i střechy slumů - místo dnešních modrých igelitových pytů...), která je současně v létě zastíní... podle mě právě čím složitější společnost, tím se bude rozpadat v podstatě nepředvídatelnějším a v zásadě funkčnějším způsobem (třeba už jen to, že všichni budou mít informace, jak rozpadu čelit...)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    XCHAOS: když Řím obsadil dnešní území Maroka, vykácel tam místní lesy, zcela pozměnil charakter místní krajiny, zmizela voda, změnil se ráz krajiny. Dnes je dezertifikací ohrozěna 1/3 pevniny na planetě. Průmyslový systém zemědělaství a špatný systém obdělávaní a nezůrodňování půdy, neschopnost zadržet vodu v krajině, to všechno jsou příčiny sucha.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    Svět se rve o prvenství nejvyšší věže. Kam až porostou mrakodrapy? - iDNES.cz
    http://cestovani.idnes.cz/...eta_tom#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Scatter, Adapt, and Remember: How Humans Will Survive a Mass Extinction - Boing Boing
    http://boingboing.net/2013/05/14/scatter-adapt-and-remember.html
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    Myší raj a úpadok spoločnosti
    https://dennikn.sk/22911/mysi-raj-upadok-spolocnosti/

    Calhoun opakovane dokázal, že celé populácie myší, ktoré neohrozovalo nič, o nič nebojovali a o nič sa nemuseli snažiť, zdegenerovali natoľko, že to viedlo k ich vyhynutiu. Bez boja o prežitie, bez vzájomnej pomoci v núdzi a bez utrpenia bol život povrchný a zbytočný. Tento boj totiž spájal celé spoločenstvo.

    So živočíšnou ríšou mále spoločné mnohé. Hovoríme si ale – páni tvorstva, preto by sme mali byť schopní so svojim osudom aktívne narábať.

    Keď, Calhoun zistil, kedy to so spoločnosťou dopadne zle, začal pátrať po tom, čo urobiť, aby to dopadlo dobre. A zistil. Prinútil myši k záujmu o iných. Prinútil ich k interakciám a vzájomnej pomoci.

    Ak sa chcela myš napiť, potrebovala k tomu inú, aby jej na malú chvíľu stlačila drobnú páčku. Pokiaľ tá na páčke stála, voda tiekla a myška sa mohla napiť. Potom sa mohli vystriedať. Nútenou spoluprácou im spestril život natoľko, že myši neunikali zo spoločnosti, viac si všímali jedna druhú, pestovali si sociálne správanie, každá z nich mala dôležitú úlohu. Armagedon sa nekonal.

    Populácia si udržiavala svoj počet a do chodu spoločnosti boli zapojení všetci.

    Vedci to nazvali – „revolúcia súcitu“.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Apokalypsa je každopádně kvalitně vizuálně zpracovaná:
    Apocalypse in 20 Ways 2
    http://www.whatisuniverse.com/content/Apocalypse%20in%2020%20Ways%202/

    samozřejmě to slouží k odvedení pozornosti od skutečných problémů - třeba peak oil mi přijde přeci jen reálnější hrozba, než to, že jsme simulováni (i když u těch změn paradigmatů člověk nikdy neví...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    http://www.theoildrum.com/node/7878
    However, a more plausible explanation is the decline in Soviet oil production caused by peak oil.

    What Really Killed Soviet Union? Oil Shock? | The Tyee
    http://thetyee.ca/News/2013/03/13/Soviet-Union-Oil/
    Soviet oil production dropped an astounding 50 per cent between 1988 and 1995 from 12 million barrels to seven million barrels. (Under Putin it has returned to 10-million barrels.)

    The Soviet collapse, for example, demonstrates that "alternative energy technology has too little potential and takes too long to institute through an economy to be of any use during an oil crisis," says Reynolds.

    Co jsem nevěděl:
    Europeans of all stripes flocked to East Berlin to catch the cheapest flights to India in the 1980s and all thanks to Soviet fuel subsidies.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: aneb nic co by tu jiz nebylo. spolecnosti vznikaji a zanikaji.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já myslím, že seš tu offtopic
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: prirozenej vyvoj a s posledni vetou nesouhlasim. protoze kdyby se tam nesrali rusaci, byl by tam klid.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: ano... odpůrci EU mají opravdu problém s tím, že i Putin je dost odpůrce EU :-) ale v tomhle klubu je to offtopic. chci každopádně říct, že ohánět se "přirozenými autoritami" je oh-so-much-19th-century. samozřejmě lidi je dobré vést k obezřetnosti vůči "přirozeným autoritám".

    leda snad že vývoj na východě Ukrajiny je skutečně jednou formou kolapsu moderní civilizace - statisíce lidí prchají ze svých domovů před lokálním válečným konfliktem. vypadá to banálně, ale kolaps to je, a ten vojenský střet je možná spíš symptom a příčinou je úpadek původně silně industrializované oblasti.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: vsak taky zijeme v evropsky unii, mnozi bojovnici proti fasismu na ukrajine tvrdi, ze evropa je fasisticka od bruselu az po kyjev.... ;0)
    hitler nebyl prirozenej ani vudce ani autorita.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: občas se proto lidé mezi sebou domluví a vyberou si nepřirozeného vůdce, aby je ochránil před těmi "s přirozenou autoritou". tomu se říká demokracie. "vůdci s přirozenou autoritou" argumentovali mj. fašisté.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: ne vsichni muzou byt prirozenymi vudci s prirozenou autoritou.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: jenže to je přirozená evoluce, že lidi s dejme-tomu určitými povahovými vlastnostmi jsou úspěšnější v převzetí iniciativy ve vedení ostatních.. pozoruju to ve firmě, co jsem založil, v politice, všude..
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: pricina neudrzitelneho vyvoje spolecnosti je predevsim v lidksych hlavach. spolecnost rizena kurvami nema budoucnost
    Banka dělá z lidí podvodníky, zjistila studie. Lžou pak více než vězni - iDNES.cz
    http://technet.idnes.cz/...160027_veda_pka#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: víc uhlíku ale nemusí nutně znamenat víc obřích přesliček - dělaly se testy, sice při stávající teplotě CO2 skutečně funguje trochu jako "hnojivo", ale pokud teplota vzroste, tak (pokud to evoluce nepořeší, což nějaký čas potrvá) to tenhle pozitivní efekt zase offsetuje a rychlost ukládání CO2 zůstane cca stejná.

    podstatné ted je, že je to silně nelineární, nemáme pořdá změřené všechny parametry a nikdo přesně neví, co se přesně stane. asi by fakt stačilo, kdyby plocha lesů rychle vzrostla (což se spíš neděje, globálně vzato). problém nicméně nevyřeší elektromobily (teda mimo USA) - většina problému jsou krávy a uhlí, část letadla a mj. taky kontejnerové lodě.

    to, že uvažuju jako řešení solární letadla, má pochopitelně svoje hluboké důvody - myslím, že ti konečně dochází, že zapojit se do Arachne Aerospace, tzn. něco co povede k [ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] může mít větší dopad (pokud by to tisíce firmiček po světě napodobily), než když tisíce komunit napodobí hulení špeků v tvé komunitě, kde největší otužilci vydrží dva roky a mezitím 100x dojedou na návštěvu do města autem a stejně se napojí na síť, protože je to levnější než solární panely, apod. zase EROEI je problém, solární panely vyráběné z čínského uhlí řešení nejsou. takže DIY perovskitové solární panely, vyráběné z olova z vyřazených autobaterií. ... možná :-)

    ...a nebo moje serverovna využívající odpadní teplo (škoda, že nikoho z kolegů doopravdy nezajímá a strašně se ofrňujou, že by si neměli přepronajímat klimatizovaná datacentra topící pánubohu do oken, jako všichni). nicméně, kdyby to napodobily velká datacentra (už se to děje), tak to spotřebu umožní snížit. nebo Burstcoin místo Bitcoinu.

    každopádně bezprostřední dopad čehokoliv, co v malém uděláme, je nulový: i když bychom se rozhodli umřít a vyfotit u toho selfie: jediné, co se počítá, je kdo nás v čem napodobí... a to si zase nejlépe ověříme, když zůstaneme naživu, že :-)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS: to je nahodny prurez kategoriemi "hovadiny" a "darvinovy ceny" meho mozku :)

    chtel jsem tim naznacit, ze kolaps komplexni spolecnosti byl vzdy provazen upadkem moralnich a kulturnich hodnot a devastaci ekosystemu.

    utesuje me ale jedna vec - ten uhlik musel nekdo vydolovat a spalit, aby tu zas jednou mohly rust obri preslicky. jestli to lidi podelaji, tak 100 milionu let po nich tu bude zas krasne :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam