• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    STU: takový menší varování ohledně (ne)čistoty technikýho lihu - když je denaturovanej ropnejma derivátama, dost často dělá přesnej opak odmašťování, nechává za sebou takovej hnusnej mastnej povlak :(

    Nechceš:
    Od Severochemy - "líh technický"
    Líh technický MiPa Habry
    "Lihový prostředek P6413" od Barvy laky Hostivař

    Chceš:
    "Lihový přípravek Spirit" od Hlubny Brno
    "Líh syntetický" od Severochemy
    "Líh technický Profi" od Proxim Pardubice
    STU
    STU --- ---
    JENIIK: jj ABS. na bedu to ukazuje tusim 130. takze snizim teplotu a potru to. skousel jsem to jenom odmastovat lihem
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    STU: Čím tiskneš? ABS? Jakou teplotu máš na bedu? Pokud je to ABS, tak potřebuješ tak 90 stupňů a ideálně sklo potřít ABSkem rozpuštěným v acetonu.
    STU
    STU --- ---
    tak vsechno jsem vyrovnal, jezdit to jezdi krasne nad podlozkou, nicmene se mi plast nechyta na sklo. ve chvili kdy zacne tlacit a nechyta se se zacne spinit tiskova hlava a pak prestane tlacit. mam to sklo nejak zdrsnit?
    STU
    STU --- ---
    AXTHEB: diky, zkusim to teda vyrovnat a zase se ozvu :) a zhruba rok ho uz ma.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    STU: Pruzinky, to bude hodne starej model:) Cim vic je utahnes, tim min se ti to pri tisku bude kejvat, cili dotahnout co to jde a povolit co je potreba aby to bylo rovny.
    A spara mezi podlozkou a extruderem, hmmm... bezne se misto sparomerky pouziva kancelarskej papir.
    STU
    STU --- ---
    muzu mi RTFM dotaz? o vikendu mi kamarad prinesl domu reprap, ze nema cas se mu venovat. stav je takovej, ze tiskarna je sestavena, jezdi a tlaci hmotu. nedarilo se nic vytisknout - hlava jezdila ve vzduchu. vyhrivana podlozka mela pruhyb a byla naklonena. dneska jsem si domu prinesl sklo a svorky pro upevneni a 200mm vodovahu. a ted k tem zakladnim vecem - podlozka vystelovana pomoci sroubku a pruzinek - pruzinky maji byt navolno aby podlozka mohla pruzit, nebo napevno stazeny jak je ma zminovana tiskarna ted? jaka by mela byt spara mezi podlozkou a extruderem? sparomerky mam :)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JVCNC: Presne tak - treba orloj, jehoz ozubena kola v ukazovacim stroji maji skoro nulovou rychlost (vsechna tri se otoci zhruba jdnou za den) maji zuby ostre trojuhelnikove a nicemu to nevadi - staci dodat vykon spravne tezkym zavazim. Ale u pohybovych mechanismu s nejakymi serioznimi otazkami je evolventa nebo cykloida podminkou a stejne tak povrchove kaleni zubu a nasledne brouseni a sevingovani. (I kdyz u soustruhu mam kola pouze frezovana - odvalovana - ale tam ty rychlosti take nejsou zavratne...) Holt kazdemu, co jeho jest... :)
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    JVCNC: No proto to říkám, je to jednoduše na ten výkon velké, nepřesné a už od výroby tupě přímé, takže je to fuk ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    JENIIK: to prave moc neni, i plastova kola muzou byt z lisu, odvalena nebo vytiskla, geometricke tolerance pak urcuji jestli se zuby po sobe vic odvaluji po evolvente nebo jestli se spis odiraji. coz ma pak za nasledek nizsi zivotnost, ucinost, zatizitelnost a i hluk a kdyz pak nestaci klasicke prime zuby tak se pak pouzivaji sikme, sipove, hypoidni, rekl bych ze i z toho sameho materialu ale odvalene vydrzi minimalne 10x dyl nez vytiskle vzhledem k geometricke toleranci a drsnosti povrchu, ktera zrovna u tisku je tak spatna ze se nevejde ani do tabulek. nicmene prime ozubeni ma tu vyhodu ze vzdycky nejak aspon chvili funguje i bez evolventy i kdyz je zub ctverecek nebo trojuhelnik. kdyby ty kola byly zatizeny tabulkovym momentem tak by ses nestaci divit jak az moc velky rozdil to muze byt. v tomhle a i jinych pripadech je to celkem jedno.
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    JVCNC: celý ten model je postavený na plastových kolech s přímým ozubením a vždycky se točí aspoň čtyři... Takže ono je to v tomhle případě asi dost jedno ;-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    s el. motorem by sla porovnat i ucinost toho prevodu podle odberu
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JENIIK: jo jo, zlatá elektřina :D
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    neobráběl jsem nic...
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    PROFOR: to netuším, přes ten nitromotor nic neslyšíš ;-)
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    AKA_THE_A: Tak to uz si rikam, ze by snad financne vyslo lip to obrobit/nechat obrobit... Kdyz se zapocita cas/spotreba energie/"odpisy stroju", atd... I kdyz chapu, ze ne kazdy si muze dovolit delicku a frezku, byt by vyrabel jen z plastu... Ale zase pokud pocitas s vyrobou z plastu, pak dneska neni zase tak silene si poridit cnccko malicky, ktery zvladne to same, co 3d tiskarna, kterou maji lide vetsinou doma - jen s neskutecne jinou presnosti a kvalitou povrchu. Zase 3d tiskarna ma vyssi variabilitu ve vyrobe tvarove slozitych soucasti, ktere se treba ani obrobit nedaji...
    PROFOR
    PROFOR --- ---
    JENIIK: A jaka byla hlucnost pri tech desetitisicovych otackach? Modul 1 uz neni zase tak maly... Upravoval jsi nejak boky zubu, aby to nehlucelo? V normalni strojarine se frezuji, nektere i brousi a ty nejpresnejsi i sevinguji nebo jinak konecne upravuji.
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    AXTHEB: jop, to jsem měl na mysli :P
    btw wiki uvádí přechod přibližně na 105°C ;-)
    JENIIK
    JENIIK --- ---
    AKA_THE_A: ne...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    AKA_THE_A: Ne bodu taveni, skelnyho prechodu. Cili zahrat na 110 stupnu a chvili nechat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam