SPM: hele, bez chlazeneho hotendu nefunguju.. nutnot rict ze to je ABS na 250C v e3d v5 trysce :) coz je pro tenhle material normalni, u PLA vim ze se jde dostat na moznost nechladit
jinak mam to k Megatronics 2.0 s 30W valeckem na zahrivani a marlin software... PID autotuned...
JVCNC: podivej se na e3d vulcan, a jinak ano, dost lidi co to uz ma dobre vymyslene tak je brzdi ciste hotend... ja tohle vyresil tak ze kdyz jsem zrychloval tak jsem na hotendu pridal +5 teploty a ikdyz vzniklo asi 2 stupnove kolisani teploty oproti pomale rychlosti tak se to dalo klidne prezit :D
jinak po zkusenostech a nekonecnych debaatch na IRC jsem dosel k zaveru ze idealni tryska ma co nejmensi kapacitu a co nejlepe vodi teplo emzi casti kde se tlaci material, cidlem a prvkem co to zahriva.... v ten moment i ten pitomej PID je schopen reagovat na velke zmeny... zaroven jsem si overil ze aby se tisk povedlo tak chci mit konstantni tlak z trysky (coz znamena vysokou akceleraci na pohyb), takze extruder bud jede a nebo jede konstantni rychlosti vesmes -> to pidko musi zvladat :)
a co vim ohledne chlazeni trysky, pointa je ze v urcite casti trysky je material uz lepkavy vuci okoly, ale zaroven jeste porad docela tvrdy a "netece" -> u kovovych trysek ma tendenci lepit se na steny te trysky a vytvaret tak odpor. V momente kdy se tryska chladi tak vznika kratky teplotni most, (tj, kratky usek kdy se hodne zmeni teplota) a tenhle efekt je potlacen.
A verte mi, pres zimu jsem fungoval normalne, ted v lete to vypada ze musim jit pro silnejsi ventilator na trysku pac se to proste neda...