• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: No, jestli to jede na 250MHz, tak je to rozhodně častěji, než 8bit s 12MHz, co počítá všechno ve floatu.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: z widlí bych nic netisknul ani omylem, ale pořád prostě na plném OS (na kterém si nedejbože pustíš ještě webserver s HTML5 aplikací, která parsuje gcody a dělá další věci, co samotný RPi utluče samo o sobě) se nelze spolehnout, že to bude ovládat v čase fakt jak má (viz výše).

    TEAPACK: za 10k šla sada dílů na rebel koupit tuším i na tom JRC - obecně stavebnice za tuhle cenu se už sehnat dají...

    GRAGAGROGOG: 250MHz je tuším frekvence, při kterém to vyčítá/nastavuje GPIO piny. Ale jo, mně to taky nepřijde jako dobrý nápad řídit to z RPi :-)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: Eh, pokud vim, GPIO u raspberry nejsou "součástí procesoru" ale periferie která s procesorem komunikuje po celkem pomalé sběrnici, nečekej přesné krokování a tím pádem ani rychlý tisk, navíc raspi nemá žádný ADC.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: Tady jeden človíček prodává komplet rebela II a za docela příjemnou cenu.
    Kompletní sada dílů pro stavbu 3D tiskárny Rebel 2
    http://www.clexpert.cz/3dtisk/rebel2/kompletni-sada-dilu
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Linux není tak strašný jako Widle a i na Raspi se můžeš spolehnout, že to poběží o mnoho spolehlivěji než na woknech. Každopádně pokud si člověk není jistý, tak se používá ještě smooth-stepper, což je defakto malý FIFO buffer těsně před drivery motorů.

    Navíc, když jsem se koukal do zdrojáků Průšovo AT-megy, tak jsem tam nenašel nic o počítání hybnosti extruderu při pohybu, což 8bit asi neupočítá, ale Raspi už to dá v pohodě =)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    PECA: tak tak, nechas ovladani toho cotrolleru 3d tiskarny na raspberry s octopi ... vzhledem k tomu ze to urcite pouziva hafo lidi nebude problem dohledat nakolik je to problematicke na nejake vypadky komunikace ... cele rozhrani octopi vali pres browser
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Octoprint jako takový nahrazuje velký počítač - cpe data do sériového/USB portu. A dá se to nainstalovat na Raspberry. Teoreticky tou Raspberry se dá celá tiskárna řídit - tj. použít to místo Arduina, co se tam dneska dává a mít tam jenom tu tupou desku - ono to stejně funguje tak, že to dostává akorát nějaké slabé signály, což RPi s GPIO umí taky. Nicméně tohle už Octoprint neumí; na to by bylo potřeba něco najít nebo napsat. (A sám si teda nejsem úplně jistej tím, jestli je to nejlepší nápad, protože Linux na RPi narozdíl od Arduina není realtime a chod tý aplikace ovlivňuje hromada dalších věcí... a ono se pak může něco někde stát, tisknoucí program se na půl vteřiny zastaví a hned si to tam někde ublinkne kus plastu :-) ).
    PECA
    PECA --- ---
    GANDALFSEDY: Octoprint - jestli jsem to dobře pochopil, tak nahrazuje "velký" počítač a tiskárnu může řídit přes USB. Je to tak?
    Navíc to má webové rozhraní, takže je to vlastně defacto 3dprintserver... Tak je fakt, že potom by stačila úplně hodně tupá deska a to "chytrý" a ovládání by se řešilo přes octopi.

    Každopádně, než slepím kostru a pojezdy a něž přišetřím na další progres, tak mám dost času rozmýšlet.
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: Ta moje už je navíc odkráglovaná, protože ten hrot topí nějak málo a ještě dost různě, takže třeba cín už taví jenom na jednom místě a je potřeba ho najít. Ale úplně skvěle se hodina na zatavování matek do plastovejch součástek při stavbě RebeliXu - ABS to taví pořád a je škoda na to kurvit slušnou pájku :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SPM: já mám s 3-kolíkem a je to opravdu uzeměný... o stanici žádná, ale tu tyčku sem tam ještě furt používám, skvěle se hodí na tlustý licny ;-)
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: no, to laciný pájecí pero, co jsem měl doma, mělo jenom dvouvidlici, takže s uzemněnim nevim :) Jako nejlepší na to je asi nějaký pero/stanice, kde se dá regulovat teplota - tam bych se pak nebál zničení MOSFETů teplem apod. (a ani mě s mejma úplně volšovovejma rukama se mi tím zatím nepovedlo nic odpravit). Ale chápu, že když má k bastlení odpor, tak je to zbytečná investice :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: na pájení si kup "tyčku" za 200kč (jsou i levnější...), horkej konec je uzeměnej, narozdíl od trafačky která "plave", je pak menší šance něco zlikvidovat výbojem ;-)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    PECA: pak tedy mas jeste http://reprap.org/wiki/Generation_7_Electronics ... tam muzes dat megu nebo cortexe0+ a rozsireni na lcd atd je mozny ... zase na druhou stranu muzes vzit holej board pridat raspberry s octoprintem malej display a kameru a valit ovladani pres raspi vcetne dotykacu a kamery
    PECA
    PECA --- ---
    GRAGAGROGOG: No, uvažuji Rebela 3 s prodlouženým ložem (200 × 300 mm). Tedy dual-extruder. No a rád bych později přidal laser. Jak jsem četl vedle v CNC, tak se takto amatérsky dá "řezat" (jo, jo, asi na 3 průjezdy:) tenká překližka - 2 - 3 (max) mm mi stačí.

    Mechanická konstrukce mi přijde celkem hračka. Ale naposledy jsem pájel tak akorát dráty a předtím, někdy před 25 - 30 lety nějaká blikátka a bzikátka v místním hifi kroužku :) Takže se koukám pájení FETu raději vyhnout, abych ho nepřehřál, případně abych nesloupnul měď z plošňáku...
    Vím že JRC prodává RAMPS už s tím lepším tranzistorem. Ale napadlo mě se zeptat, jestli to někde nedělají už celé lepší.

    Náklady bych samozřejmě stlačil rád co nejníž, ale protože jsem lemra líná a bastlíř na baterky, tak elektroniku prostě musím vzít hotovou a nějakou solidní, abych nemusel řešit, jestli něco odešlo, protože čína, nebo protože moje chyba, nebo bůhví co jiného. Vybavení mám taky jak z dob "krále klacka" (100 W pistolovou páječku, naprosto obyčejný multimetr).

    AXTHEB, GRAGAGROGOG: Ten smoothieboard vypadá moc dobře.

    GANDALFSEDY: Rád bych, aby to umělo chodit samo z SD karty a byl u toho nějaká kontrolní a ovládací panýlek (LCD).
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    PECA: BTW jakou tiskárnu chceš stavět? Deltu/Cartesian/... , jeden či více extruderů, rozměry heatbedu, představa ceny etc...
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    PECA: jeste mas moznost jit cestou super simple a vystacit s jednim boardem, 328kou kdyz nepotrebujes veci jako lcd a tak https://hackaday.io/project/5957-sinaptec-at32802-is-a-3d-fdm-printer-controller
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    AXTHEB: Já můžu doporučit smoothieboard, měl jsem předtím marlin a zpátky bych už nešel...
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PECA: RAMBo, RUMBA, smoothieboard.
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: jak který... já koupil nějakej lacinej v Číně a zatím jsem s ním nic dělat nemusel (jenom jsem hobloval jednu napájenou nožičku, protože překážela napájecímu konektoru na RAMPS). MOSFET jsem tu kvůli tomu řešil, asi na tom mym není nejideálnější, ale vysloveně blbej taky ne - trochu se hřeje, ale ne až tak hrozně (dokoupil jsem na něj za 5Kč chladič). PolySwitch jsem tam nechal; nahrazovat ho drátem mi jako nejlepší nápad nepřijde; to už radši tam dát tavnou pojistku. Jinak jsem někde viděl RAMPS snad ze slušných komponent; někde ve Španělsku. Ale stál to samý, co 10x ten čínskej :-)
    PECA
    PECA --- ---
    Tak trochu (už několik let :) se rozhoupávám ke stavbě. A jak tak čtu různá fóra, tak se k řízení používá Arduino Mega + RAMPS, přičemž ten RAMPS se upravuje (Jiný FET, pocínovat spoje, vyzkratovat pojistku). To jako fakt mezitím nezačal ty RAMPSy dělat tak jak jsou potřeba?
    Mě poněkud překvapuje, že se toho ještě nikdo nechyt a nedělá verzi, kterou by už nebylo potřeba dobastlovat...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam