• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: jen ta offico neni vubec delana na real time tak si to dela kdy chce, ale sou uz prave ty knihovny optimalizovany na real time bud s pouzitim dma pripadne vypinanim preruseni etc tam se da dosahnout slusnych vysledku .... tim chci rict ze samotny raspi na rizeni 3d tisk bych nepouzil, jen misto komplu klidne :)
    SPM
    SPM --- ---
    GANDALFSEDY: poustel jsem to z te standardni "python" (ono je to stejne cely v C) knihovny tema pwm funkcema
    SPM
    SPM --- ---
    realne jsem na rpi jednou zkousel prehrat melodii - na gpio pinu byl bzucak, sepnutim dostal napajeni, takze spinanim s nejakou frekvenci z toho lezl ton. a i to fungovalo dost na pendrek a hralo to pokazdy jinak :)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    TEAPACK: Tím bych si nebyl tak jistý, 250MHz bude spíš frekvence hodin tý sběrnice, reálný přenos je o dost pomalejší: http://codeandlife.com/2012/07/03/benchmarking-raspberry-pi-gpio-speed/ a to měří jeden pin, další jsou asi (???) horší "GPIO 4 was selected due to easy access and no overlapping functionality". Normálnímu mikrořadiči zabere jedna změna 1-2 instrukce. Ano, papírově jsi furt rychlepší, ale jde hlavně o dodržení časování což nevim jak bude pi "zvládat" když na tom OS poběží ještě bůhvíco... Něco na goolu jsem sice objevil, ale podle videa koukam, že to zvládne tak 1cm/s http://3dprint.com/16060/raspberry-pi-3d-printer/ ono taky napsat dobře kinematiku neni taková prdel a moc lidí který si váží svého času a zároveň tomu rozumí se tomuhle věnovat nebude. Stejně k tomu potřebuješ externí drivery, analogový převodník a to už rovnou můžeš udělat novou desku a když už jsi u toho nějaký pos.... avr tě vyjde na 5 dolarů.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: No, jestli to jede na 250MHz, tak je to rozhodně častěji, než 8bit s 12MHz, co počítá všechno ve floatu.
    SPM
    SPM --- ---
    TEAPACK: z widlí bych nic netisknul ani omylem, ale pořád prostě na plném OS (na kterém si nedejbože pustíš ještě webserver s HTML5 aplikací, která parsuje gcody a dělá další věci, co samotný RPi utluče samo o sobě) se nelze spolehnout, že to bude ovládat v čase fakt jak má (viz výše).

    TEAPACK: za 10k šla sada dílů na rebel koupit tuším i na tom JRC - obecně stavebnice za tuhle cenu se už sehnat dají...

    GRAGAGROGOG: 250MHz je tuším frekvence, při kterém to vyčítá/nastavuje GPIO piny. Ale jo, mně to taky nepřijde jako dobrý nápad řídit to z RPi :-)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    SPM: Eh, pokud vim, GPIO u raspberry nejsou "součástí procesoru" ale periferie která s procesorem komunikuje po celkem pomalé sběrnici, nečekej přesné krokování a tím pádem ani rychlý tisk, navíc raspi nemá žádný ADC.
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    PECA: Tady jeden človíček prodává komplet rebela II a za docela příjemnou cenu.
    Kompletní sada dílů pro stavbu 3D tiskárny Rebel 2
    http://www.clexpert.cz/3dtisk/rebel2/kompletni-sada-dilu
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    SPM: Linux není tak strašný jako Widle a i na Raspi se můžeš spolehnout, že to poběží o mnoho spolehlivěji než na woknech. Každopádně pokud si člověk není jistý, tak se používá ještě smooth-stepper, což je defakto malý FIFO buffer těsně před drivery motorů.

    Navíc, když jsem se koukal do zdrojáků Průšovo AT-megy, tak jsem tam nenašel nic o počítání hybnosti extruderu při pohybu, což 8bit asi neupočítá, ale Raspi už to dá v pohodě =)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    PECA: tak tak, nechas ovladani toho cotrolleru 3d tiskarny na raspberry s octopi ... vzhledem k tomu ze to urcite pouziva hafo lidi nebude problem dohledat nakolik je to problematicke na nejake vypadky komunikace ... cele rozhrani octopi vali pres browser
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: Octoprint jako takový nahrazuje velký počítač - cpe data do sériového/USB portu. A dá se to nainstalovat na Raspberry. Teoreticky tou Raspberry se dá celá tiskárna řídit - tj. použít to místo Arduina, co se tam dneska dává a mít tam jenom tu tupou desku - ono to stejně funguje tak, že to dostává akorát nějaké slabé signály, což RPi s GPIO umí taky. Nicméně tohle už Octoprint neumí; na to by bylo potřeba něco najít nebo napsat. (A sám si teda nejsem úplně jistej tím, jestli je to nejlepší nápad, protože Linux na RPi narozdíl od Arduina není realtime a chod tý aplikace ovlivňuje hromada dalších věcí... a ono se pak může něco někde stát, tisknoucí program se na půl vteřiny zastaví a hned si to tam někde ublinkne kus plastu :-) ).
    PECA
    PECA --- ---
    GANDALFSEDY: Octoprint - jestli jsem to dobře pochopil, tak nahrazuje "velký" počítač a tiskárnu může řídit přes USB. Je to tak?
    Navíc to má webové rozhraní, takže je to vlastně defacto 3dprintserver... Tak je fakt, že potom by stačila úplně hodně tupá deska a to "chytrý" a ovládání by se řešilo přes octopi.

    Každopádně, než slepím kostru a pojezdy a něž přišetřím na další progres, tak mám dost času rozmýšlet.
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: Ta moje už je navíc odkráglovaná, protože ten hrot topí nějak málo a ještě dost různě, takže třeba cín už taví jenom na jednom místě a je potřeba ho najít. Ale úplně skvěle se hodina na zatavování matek do plastovejch součástek při stavbě RebeliXu - ABS to taví pořád a je škoda na to kurvit slušnou pájku :-D
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    SPM: já mám s 3-kolíkem a je to opravdu uzeměný... o stanici žádná, ale tu tyčku sem tam ještě furt používám, skvěle se hodí na tlustý licny ;-)
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: no, to laciný pájecí pero, co jsem měl doma, mělo jenom dvouvidlici, takže s uzemněnim nevim :) Jako nejlepší na to je asi nějaký pero/stanice, kde se dá regulovat teplota - tam bych se pak nebál zničení MOSFETů teplem apod. (a ani mě s mejma úplně volšovovejma rukama se mi tím zatím nepovedlo nic odpravit). Ale chápu, že když má k bastlení odpor, tak je to zbytečná investice :-)
    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    PECA: na pájení si kup "tyčku" za 200kč (jsou i levnější...), horkej konec je uzeměnej, narozdíl od trafačky která "plave", je pak menší šance něco zlikvidovat výbojem ;-)
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    PECA: pak tedy mas jeste http://reprap.org/wiki/Generation_7_Electronics ... tam muzes dat megu nebo cortexe0+ a rozsireni na lcd atd je mozny ... zase na druhou stranu muzes vzit holej board pridat raspberry s octoprintem malej display a kameru a valit ovladani pres raspi vcetne dotykacu a kamery
    PECA
    PECA --- ---
    GRAGAGROGOG: No, uvažuji Rebela 3 s prodlouženým ložem (200 × 300 mm). Tedy dual-extruder. No a rád bych později přidal laser. Jak jsem četl vedle v CNC, tak se takto amatérsky dá "řezat" (jo, jo, asi na 3 průjezdy:) tenká překližka - 2 - 3 (max) mm mi stačí.

    Mechanická konstrukce mi přijde celkem hračka. Ale naposledy jsem pájel tak akorát dráty a předtím, někdy před 25 - 30 lety nějaká blikátka a bzikátka v místním hifi kroužku :) Takže se koukám pájení FETu raději vyhnout, abych ho nepřehřál, případně abych nesloupnul měď z plošňáku...
    Vím že JRC prodává RAMPS už s tím lepším tranzistorem. Ale napadlo mě se zeptat, jestli to někde nedělají už celé lepší.

    Náklady bych samozřejmě stlačil rád co nejníž, ale protože jsem lemra líná a bastlíř na baterky, tak elektroniku prostě musím vzít hotovou a nějakou solidní, abych nemusel řešit, jestli něco odešlo, protože čína, nebo protože moje chyba, nebo bůhví co jiného. Vybavení mám taky jak z dob "krále klacka" (100 W pistolovou páječku, naprosto obyčejný multimetr).

    AXTHEB, GRAGAGROGOG: Ten smoothieboard vypadá moc dobře.

    GANDALFSEDY: Rád bych, aby to umělo chodit samo z SD karty a byl u toho nějaká kontrolní a ovládací panýlek (LCD).
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    PECA: BTW jakou tiskárnu chceš stavět? Deltu/Cartesian/... , jeden či více extruderů, rozměry heatbedu, představa ceny etc...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam