• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    SPM: raft?
    SPM
    SPM --- ---
    Zápasím tu se support materiálem... mám model, kde je ho poměrně hodně - malé sloupky, co jdou do výšky. Asi po 2 hodinách tisku se holt stalo to, že jeden podpěrnej sloupek upadnul (PLA tisknutý na modrou lepenku). Co si myslím že by pomohlo - všechen support materiál v tomhle modelu je umístěnej mimo samotný objekt. Asi by teda fungovalo, kdyby první 3 vrstvy byly s plnou výplní, místo toho, aby to udělalo jednu vrstvu s velkými rozestupy a pak to na to tisklo pattern. Dá se to nějak nastavit? Používám slic3r, ale nic takového se mi v něm nedaří najít... a je to dost k vzteku, když po x hodinách ten model stornuju jenom proto, že upadla jedna podpěra...
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    QNEDLEEQ: zkousels experimentovat s ruznejma patternama toho infillu? nektery by mohly bejt pravidelnejsi ... ale pravda ze sem to nikdy neresil a vsude cpu honeycomb :D
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GRAGAGROGOG: Tak já neměl problémy při provozování motorů na 95 stupňů, měřeno IR teploměrem.
    SPM
    SPM --- ---
    Tak při menším snížení auto rychlosti tisku / přejezdů to zatím vypadá dobře. Jenom jsem včera na tom pustli něco dlouhýho z naturálního ABS a když to dojelo, tak v některejch místech (nejčastějš tam, kde extruder ukapával a je tam takovej otřep, kterej jde jednoduše nožem sundat) je to ABS zahnědlý, až černý. Je to vidět i v prvních vrstvách, přičemž u malejch věcí jsem tohle nikdy neměl. Je to nějaká funkce u naturalu, že hnědne když je dlouho zahřátej? Nebo jsem zase něco potentoval a málem to podpálil? :-D
    SPM
    SPM --- ---
    Na povrchu na motoru jsem naměřil k 50C, rukou mi to přišlo dost (jsem citlivka), ale otázka jakou teplotu to má uvnitř a jestli měření stylem přilož termistor na povrch má zrovna vypovídající hodnotu :-)
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    AXTHEB: 100°C už možná bude moc, záleží na typu použitých magnetů v rotoru (ty "nejhorší" degradují už při 80°C) a výrobní toleranci... je klidně možný že se to díky tepelné roztažnosti začne dřít.

    AXTHEB: Ale mechanickou pevnost to ztrácí i dřív... záleží taky na aditivech.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    AXTHEB: mno po netu litaj cisla 80-125, tak bych prilis nespolehal ze presne to co mas doma bude az u 110 :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    GHORMOON: Tg ABSka je 110°C
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    AXTHEB: tolik mu zas nemusi dobre snaset plastovy dily kolem :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Hele krokáče budou ok minimálně do 100°C, tam bych se přehřívání nebál.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    SPM: koukam ja tam mam SX17-1003LQEF, ktery sou delany na vetsi proud, takze srovnavat napeti s moji konfiguraci asi nebude ok :)

    kdyz to zpomalis, tak se to holt bude tisknout dyl. pokud trvas na rychlosti (a chces to trapit), tak si na ty motory nalep chladice z chipsetu treba :) ale doporucuju to s tou teplotou motoru neprehnat :) (bohuzel nemam nic cim bych rozumne presne zmeril svoje :( )
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: já jsem poslední dny vysloveně zenovej mistr klidu :-) Jenom nevim co je lepší - přenastavení slic3ru/FW patrně zpomalí rychlost tisku, to druhý zase ohřeje motory, který mi i teď přijdou už celkem teplý... tak nevim :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Záleží jak seš netrpělivej ;)
    SPM
    SPM --- ---
    GHORMOON: tak když problémovýmu modelu při tisku pošlu M220 S80, tak vyjede v pohodě. Jaký je teda doporučovaný postup co s tím? Napadá mě přidat proud do krokáčů, snížit rychlosti v nastavení slic3ru nebo omezit tu maximální akceleraci (asi nejlíp rovnou ve FW). Nějaká praktická rada tedy co z toho je nejlepší v případě, že kroky přestanou vynechávat při nižší rychlosti? Díky :-)
    GOZER1
    GOZER1 --- ---
    Kdyby někdo prodával Rebela 2, tak mám zájem.
    SPM
    SPM --- ---
    GHORMOON: Pravda, to se dá i jednoduše sprasit tím magickým gcodem za běhu :-) Jinak motory na osách jsou SX17-0503LQEF od microconu.
    GHORMOON
    GHORMOON --- ---
    SPM: si ty problemovy modely vytiskni pomaleji a uvidis, ne? :) jinak 0.3v na trimmeru nemusi stacit, ja tam mam skoro 0.5 (ale taky zalezi, co tam mas za motor, no ... zkousej :))
    SPM
    SPM --- ---
    Tak mě to přeskakování motorků na X/Y taky dostihává :-/ Dělá mi to jenom na některých modelech (na nich to typicky přeskočí každých pár vrstev), jiné vylézají opakovaně bez problémů. Původně jsem myslel, že to dělá tam, kde kvůli infill thresholdu dělá velkou souvislou plnou vrstvu, ale už se mi to objevuje i jinde, možná se to objevuje někde, kde to hodně akceleruje. Přeskakuje hlavně Y, ale je to k pozorování i na X. Moje LM8UU ložiska mi přišly dost na prdel, ale když se hlazenky promastí, tak se to pohybuje celkem normálně. Napětí na trimmeru na krokáčích mám teď 0,3V (měřeno laciným multimetrem, vypovídací hodnota 0 :-) ), motory od X a Y jsou po několika minutách tisku celkem dost teplé (když na ně silněji přimáčknu prst, tak je to dost nepříjemné, smažit vajíčka na tom ještě nejde. Takovým tím termistorem co se dává k multimetru jsem na povrchu motoru naměřil někam pod 50C, ale vypovídací hodnotou si taky nejsem jist). Motory od Z a extruderu (které nepřeskakují vůbec) jsou úplně studené (na extruderu mám i nějaké nižší napětí, wade extruder a je tam nějaký větší motorek). Nějaké nápady co s tím? Nebát se a přihulit ještě více proudu do motoru nebo to nejspíše už nepomůže? Vyházet ložiska, když nelítají jak namydlený blesk? Kontaktama na RAMPSu si taky nejsem jist - neměl jsem krimpovací kleště a do těch pitomejch pinů jsem to nějak bastlil kombinačkama... (ale zase ty ostatní nepřeskakujou a hádám že tohle by skákalo spíše všude, než jenom u některých modelů). Nebo se přestat pokoušet z toho vyždímat zrychlení, co jiná tiskárna dávala a zkusit ve firmwaru natvrdo maximální zrychlení snížit?
    MICA
    MICA --- ---
    TEAPACK: Nakonec jsem to navrhnul bez toho :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam