• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    GANDALFSEDY: Kolečko funguje dobře, je čistý. Snizeni teploty trysky sem nijak nenastavovala, chtěla jsem vytisknout první věc na zkoušku (co už je i naslicovaná a všechno, z SD karty).

    PECA: Trubička je teflonová.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    NAVITAS: ujisti se ze ocistis to zubaty podavaci kolecko necim jako kartackem na zuby jak to jednoi semele filsment je to vicemene hladky, a nic to podavat nebude ... pak se ve slajsru ujisti ze tsm nemas po 1.2.3 vrstve nastaveny snizeni teploty trysky ... 5 stupnu dolu a uz to nemusi tavit ten plast takze dulezity znat tu spravnou teplotu na ten kterej filament ...
    SPM
    SPM --- ---
    AKA_THE_A: takový OT: daj se ty flex kabely někde sehnat / vyrobit za rozumný peníze? Před nějakou dobou jsem ho hledal... soused měl nějaký 2DIN rádio s vyklápěcim displayem, kde display byl právě připojenej flex kabelem, kterej odešel. Stejnej hotovej kabel jsem nenašel a na seeed studiu, kde jsem třeba jinak nechal dělat 5ks PCB za vcelku pár peněz, za výrobu chtěli nějakou dost brutální pálku...
    PECA
    PECA --- ---
    NAVITAS: To je divný... To je hotend s teflonovou trubičkou (hybrid), nebo celokov? Jestli hybrid, tak může být blbá ta trubička a struna se ti seká v přechodu z teflonové trubičky do heatbreaku (kovového krčku nad tryskou).
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    JVCNC: Samozřejmě, že ve chvíli, kdy na tomstavíš průmyslové zařízení, tak je potřeba/vhodné s nimi mít smlouvu o tom, jak dlouho bude podpora apod... navíc, u toho SoPine je dost příznivá cena oproti Compute modulu od RPi - 29 USD, takže není takový problém mít u sebe potřebné zásoby =)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    AKA_THE_A: nerikam ze se to tak nedela, jen ze ja to nepovazuju ze zminenych duvodu za uplne dobry napad a ze na me osobne to nepusobi moc dobre (ciste muj uhel pohledu, podle aplikace), par takovych zarizenich jsem uz potkal prave taky, postavenych na friendly armu, ktery je ciste podle meho hrube sujektivniho nazoru pro to vhodnejsi (jen mi je sympatictejsi). veskere knowhow je pak vetsinu jen na CF karte a pri potrebe dalsiho zarizeni staci jen koupit ten devkit a naklonovat cf kartu.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Tak se mi ten filament podařil protlačit trochu dál, ale teď už nemůžu nic nikam posunout... takhle vypadá kde jsem zhruba zaseklá :((

    AKA_THE_A
    AKA_THE_A --- ---
    JVCNC: nedna nejmenovaná firma prodávající docházkovej systém (i s HW) si za terminál s 8'' TFT displayem (ani neni dotykovej), vnitřní čtečkou karet a tlakovou (ne optickou) čtečkou otisků účtuje kolem 40kkč. Na zakázku dělanej plastovej obal má většinou viditelný otřepy a na omak rozhodně nepůsobí jako zařízení za takový peníze.
    Uvnitř to vypadá jak lepší středoškolská ročníková práce, několik jednotlivej desek zasazenejch do jedný velký pomocí lámacích pin-lišt, dokonce i drátkama opravovanej tišťák. Topí to jak smyslů zbavený, o CPU jsem se i spálil...
    A je v tom devkitík (nebo to na 1. pohled tak vypadá)...rozhodně to jde :P

    Jedinný co lze doporučit je mít to modulární a pospojovaný pružnejma kablikama, pak je většinou možný to snadno a levně upravit pro jinej devkit. Pokud máte custom krabičku, neměla by bejt přesně na obrys, ale s nějakym místem navíc pokud to jde.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    TEAPACK: ja bych se prave bal treba ukonceni vyroby (uz i jen se soucastkama je obcas problem ze se prestanou vyrabet), akutni nedostatkovosti (nekdo vykoupi sklady a zrovna treba tyden-14dni nebude) koneckoncu muze je i nekdo koupit a ukoncit je z konkurencnich duvodu (nebyl by to prvni pripad) a pak treba za me osobne zarizeni postavene v podstate na devkitu pro bastleni, na me nepusobi moc profesionalne a duverihodne, samozrejme zalezi na urceni, doma by s tim nemelo asi problem ani moje velice prisne oko.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    BIDAK: Dobrý vědět! Tak naštěstí tam mám PLA.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    NAVITAS: Taky mám průšu a skoro všechny problémy co budeš řešit budou o podávání filamentu. Zbytek budou tvoje chyby.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SPM: On Průša má Tmax právě 255, pokud tam má ABS je to tak akorát a pokud PLA tak to neva.
    SPM
    SPM --- ---
    BIDAK: jako já jsem samozřejmě myslel nahřát hotend tiskárny, ne tomu pomáhat zapalovačem :-)
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    BIDAK: Super, díky moc ! :)
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    NAVITAS: Neohřívá. To prostrčíš. Jinak tohle se prostě naučíš. Vyjímečně se stane že kolečko přeskakuje a skoro vždycky to prostrčíš.

    V tvém konkrétním případě:
    Zahřej trysku na 255°C
    Připrav si filament
    Zaveď normálně nový filament.
    Vytiskni nějaký test abys měl jistotu že to nepřeskakuje.
    Hotovo.
    SPM
    SPM --- ---
    NAVITAS: j, normálně to ručně dáš ohřát na nějakou takovou teplotu, co používáš i při tisku - aby to tavilo ten filament, co tam uvíznul. Takže bych zkusil nějakých 230C a pak to vyšťouchnout kusem struny ven.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    SPM: Takže když to ohřeju, tak se to ohřívá až takhle vysoko? Díky moc za rady!
    SPM
    SPM --- ---
    NAVITAS: Nn, strkal jsem strunu přesně jak se tam strká, ale nechal jsem si to takhle odkrytý a místo abych točil kolečkem / motorem, tak jsem ji prostě rval rukou dál směrem do trysky. Já to měl teda na RebeliXu jednodušší v tom, že tam je wade extruder a můžu teda vyndat celý kolo s tou zubaticí a nestojí mi nic v cestě. Nicméně i tady to IMHO půjde rukou prostrčit, ta zubatice asi nebude moc překážet, když tam není to přítlačné ložisko.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    SPM: Asi až po dvou třech vrstvách, první to vytisklo hezky. Ještě připojim obrázek, nějak jsem ho zapomněla přidat :). Strkal jsi strunu jakože opačnym směrem? O_o

    SPM
    SPM --- ---
    NAVITAS: začalo to dělat už při první vrstvě? může být Z moc nízko, že prostě tlačíš ten plast do trysky, která je moc přilepená na podložku a nemá kam vytékat. Případně moc nízká teplota, kdy se to nedaří tlačit ven... Na uvíznutý plast v tom spodku se mi většinou povedlo to, že jsem vzal nějaký kus snad PLA struny, hotend jsem nahřál na nějakou vyší teplotu a strkal jsem tam rukou tu strunu - prostě jsem ten ulomenej zbytek protlačil takhle rukou přes trysku ven.
    NAVITAS
    NAVITAS --- ---
    Ahoj! Dotaz (pomoc prosím :) ) - sestavila jsem si novou tiskárnu od Průši, zkalibrovala a začala tisknout. Ale zachvíli mi přestal vytékat filament. Zjistila jsem že to podávací kolečko cvaká a protáčí se a nepodává filament dál. Tak jsem se ho snažila opatrně vytáhnout (což moc nešlo), ale nakonec jsem ho vytáhla. Pak jsem ale zjistila že mi tam kus zůstal - v té trubičce těsně pod podávacím kolečkem. Tryska je průchozí. Co dělám špatně (aby se to neopakovalo)? A jak to uvolnit? Díky moc za rady!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam