• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: co se deje uvnitr a kudy to tece presne nevim, co vim je ze pri toceni motorem i pri vypnutem driveru se to vygenerovane napeti objevi na vstupu napajeni a i vetsi a slozitejsi drivery "ozijou" ( rozsviti se jim ledky). Potkal jsem i budic ktery kdyz byl vypnut tak uvnitr motorove svorky zkratoval takze vygenerovanym napeti se brzdil motor a do driveru nic neteklo ale nepotkavam to zrovna moc casto. Ty transily jsme vybirali, meli docela velke tolerance a meli jsme male rozpeti napeti ve kterem se museli spolehlive otevrit. nam alegra odchazeli jen na blbost uzivatele, tj napred zapli a pak pripojili nebo odpojili motory, zkratem na fazi na vystupu do motoru, prokrizene faze nebo neodbornym merenim co se deje na vystupu do motoru ale to byli strojky se sroubama tam nejake samovolne otaceni nehrozilo. U stroju s kulickovym sroubem na Z se to resi zase motorem s brzdou, tam obvykle byva docela problem uz jen to, ze Z sjede samovolne dolu.Tech 35V bych uplne nepokousel, spis o neco min, pri 24V napajeni tam je reyerva velka.
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    JVCNC: hmm to by mě zajímalo, jestli pomůže to transilem srazit na tech 35V, který jsou u allegra jako max. Jestli nemuze treba nastat nakej problem, kdyz nebude mit 5V z arduina a zaroven ty motory vygenerujou tech 24V treba...
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    HARVIE: 2.) ten thermal shutdown neni u aleger buh vi jaky zazracny, nelze povazovat za 100%ochranu pred prehratim a znicenim.
    4.) zalezi jak rychle ten vozik pojede a taky na tom co je na tistaku okolo. kdyz pojede dostatecne rychle naindukuje napeti ktere ho znici, zalezi taky jestli tam je nekde na dps vhodny transil ktery by zachranil v pripade vyssiho napeti i 3.). driver muze znicit i prilis rychle rizene brzdeni.
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    GRAGAGROGOG: Diodka paralelně to řeší?
    GRAGAGROGOG
    GRAGAGROGOG --- ---
    HARVIE: Tepelná roztažnost -> špatný kontakt -> cívka kterou procházel proud a náhle se přerušil kontakt -> ...
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    Nevite co je nejcastejsi duvod odpaleni arduina s a4988?

    Mel sem v praci na stole arduino s grbl shieldem a 3 cinskejma a4988 driverama. Par mesicu sem to neresil a ted sem prisel a koukam, ze drivery ruznym zpusobem spaleny (dva byly ve zkratu tak, ze s nima nenabehlo arduino, kdyz sem je pak testoval, tak po pripojeni motorovyho napeti jeden z nich proste shorel, treti vubec nic nedelal). A odpaleny vystupy arduina na 2 drivery (v jednom nefunguje DIR a druhej ztraci stepy, motory jen bzuci. Jen ve tretim nespalenym slotu vsechny tri nahradni drivery normalne fungujou).

    Stehovali celej stroj bez my pritomnosti. Premejslel jsem o moznejch duvodech:

    1.) staticka elektrika z igelitu ve kterejch to bylo zabaleny? to by mely zvladnout naky interni diody driveru i arduina, nikdy sem s tim nemel problem.
    2.) prehrati v minulosti? drivery maj thermal shutdown (kteryho jsem nikdy nedosah i na dotyk byly vzdy docela vpoho)
    3.) nekdo pripojil na vykonovej vstup moc velky napeti, nebo to prepoloval. Nikdo se nepriznal, takze nevim.
    4.) Voziky toho stroje jsou docela tezky (nekolik kg) a je mozny, ze pri stehovani vlastni vahou roztocily motory, cimz mohlo vzniknout nejaky napeti a odpalit drivery a skrz ne arduino. Nicmene v minulosti se mi to parkrat stalo a problem to nebyl. Pocitam, ze tohle by taky mohly zvladnout interni a4988 diody. A samozrejme se nikdo nepriznal, ze by takova situace nastala :-D

    Rad bych vedel na co si dat priste pozor. V minulosti mi driver shorel jen jednou, kdyz se hnul chladic co na nem byl nalepenej a zkratoval jeho vykonovej vystup do zeme. Nicmene tady k nicemu takovymu nedoslo.
    AENYE
    AENYE --- ---
    MCKIDNEY: Budu se snažit to nepodcenit, díky.

    MARASAN: Dík, zkusím tam napsat.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    AENYE: Jenom proboha bacha at si nevytvoris alergii.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    VEXCZ: Mam Anet A6 a po par drobnejsich upravach tiskne docela hezky... za tu cenu co jsem za ni dal,ji nemam co vytknout
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AENYE: zkus DIY forum.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    AENYE: s epoxidem pracuju, ale nelepim plasty.
    VEXCZ
    VEXCZ --- ---
    Ještě se dívám na tronxy x1 a anet a8 ty se mi zamlovaji plochou tisku a cenou
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    VEXCZ: ja mam predchozi verzi (bez monitoru filamentu) tohoto a v pohode, tiskne a tiskne ... obcas neco otahnout, namazat, jinak menim jen vrstvu pva na podlozce, ale jak je vychytana vzdalenost tak uz asi tyden tisknu furt na stejny pva a v pohode ... jinak klidne kup uplne cokoliv co ma 2 motory na z a ram aspon z hlinikovych profilu za co nejnizsi cenu ... nebo nejlevnejsi deltu http://www.ebay.co.uk/itm/182616575250
    AENYE
    AENYE --- ---
    Nemáte někdo zkušenosti s lepením fotopolymeru? Narazila jsem zatím na použití dvousložkových epoxidových lepidel. Pracoval jste s tím někdo? Díky.
    VEXCZ
    VEXCZ --- ---
    Hoj poradí mi někdo nějakou hodně levnou 3D tiskárnu na tisk dílů pro rc (rámy na baterku a takové drobnosti) díky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    3d scaner maji uz i nektere mobily, ale nevim na kolik je to pouzitelny... muzu to nekdy zkusit, zena ma zrovna takovy mobil.
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    MARASAN: to je preci drak
    BIDAK
    BIDAK --- ---
    SUOTAM: Takhle velikej bude problém. Ale to už by se snad někde dalo. Ale... fuuuuj. :)
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    A 3d scaner tu nekdo mate?na bazosi se da koupit krokodyli hlava za 500 :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    BIDAK: model je v Brne na radnici ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam