• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MCKIDNEY: fdm tiskarny maji jeste docela dost rezervy ohledne presnosti, hlavne v konstrukci. Tu se dari vylepsovat jen velmi pozvolna i kdyz jsem o tom tu psal uz pred lety. Zatim na vsechny veci o kterych jsem psal postupne dochazi, ted uz i na synchronizaci obou trapezu na Z, priste to bude treba jejich ulozeni do lozisek.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    me se vubec to reseni tech prusa klonu nelibi, je to nahovno, porad premyslim jak to predelat u stavajici tiskarny... nejradsi bych tam mel jeden silnej motor, kterej by rozvadel svoji praci na dve trapezovy tyce pomoci beltu. akorat tam neni moc jak to udelat, kdyz se mezi tim prohani ten stul. leda nahoru. jenze tam je u my tiskarny display..
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    jinak sem taky programator, ale kdysi davno sem delal strojarnu, tak mi to pvedomi jeste zustalo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MCKIDNEY: ja resim tohle hodne. nakonec budu mit 4 extrudery a jeden hotend. ala prusa. extrudery budou vsechny bowdenovy aby hlava byla co nejlehci. chci casem tisknout i rozpustitelny supporty. a taky prechazim na jinou konstrukci protoze hejbat ramenem ktery ma na jednom konci motor a kdyz je extruder taky na strane, tak se to proste cely naklopi, protoze (zvlast u direct extruderu) se ti na jednu stranu nahrne velka hmotnost, tak to proste udela paku a hotovo. za to u hevo hejbes hlavou x y a stul je na z. ten bude plus minus vyvazeny, protoze se tiskne na prostredek, to imho mohem lepsi. zatim nemam info, ze by to tak nebylo a kdyby preci jenom, da se to pomerne jednoduse vyresit
    PECA
    PECA --- ---
    Totéž cokoliv jiného v jakékoliv konstrukci tiskárny. U toho Rebela II / Průši to je zase pohyb vozíku v ose Y a i pohyb hlavy po X, co bude cloumat konstrukcí. Prostě ta hmota se musí mít o co opřít a někde se to projeví vibracemi, rezonancí, průhyby tyčí/kostry či jinak.

    Jinak do budoucna bych rád předělal Z na jeden motor, abych si uvolnil driver na druhý extruder. Případně bych mohl uvažovat o nějakém přepínání driverů a la Průša multi color. Ale zase tisk více barvami za cenu jednou odpadu materiálu větším, než je samotný výtisk, to si asi odpustím. Na Rebel fóru pár lidí řešilo servem naklápěcí hlavu s jedním motorem a 2 materiály (2 trysky). To mi přijde také jako docela schůdné řešení.

    Nicméně chci tisknout hlavně nějaké doplňky pro deskové hry, jako organizéry, krabičky a občas nějaké herní prvky. Takže to ostatní jsou spíš takové úvahy a vzdušné zámky :)
    PECA
    PECA --- ---
    MCKIDNEY: Hele já jsem totální n00b v tomhle. Ale byť programátor, studoval jsem průmyslovku - konstrukce strojů. Po 30 skoro letech si z toho pamatuji prdlajs, ale "mám takovej pocit, že..." Prostě u některých věcí čekám, že se to bude nějak chovat, aniž bych to měl exaktně či teoreticky podložený. Tím pádem samozřejmě můžu žít v bludech a omylech. Ale když klesne stolek s půlkilovým výtiskem o výšku kroku Z, nějakou rychlostí, tak se ta hybnost stolku nějak musí projevit...
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Je to zajimave sledovat - vidim ze hodne resite mechaniku pohybu.
    Jak moc velkou prioritu davate hlave? Uz jenom moznost upgradu na dual extruder, dual head, externi chlazeni hotend a dalsim upgradum hlavy.

    Prijde mi ze posledni dobou FDM tiskarny dosahli relativniho maxima kdyz jde o presnost a na veci jako rozpustitelne support a dalsi veci se zapomina.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    co sem si letmo precet, tak k desynchronizaci u hevo nedochazi. pokud s tim je problem, prida se belt mezi motory nebo druhy endstop a pak se to synchronizuje pri home
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: ja delam hypercube evolution, nikoliv rebel cube, a tam si muzes nakonfigurovat dual z setup. ktery ostatne stavim. takze to je uchyceno na dvou stranach.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: No, tak trochu mě štve, že jsem měl už půlku dílů doma ,když Rebel ukázal kostku :) Ale zase, kdybych byl rychlejší, tak jsem už měl první verzi dávno hotovou. Jediné co mi u těch kostek vadí je letmé uchycení stolku. Tedy jako že to drží jen na jedné straně.
    Ale nad tím nemá smysl ani přemýšlet (v mém případě), zbytečně byc hse rozptyloval :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ANDY_WARHOL: sory za preklepy, pisu z mobilu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: chapu. ja s tim rozjizdenim taky bojuju, takze ten az mi dojdou dily (zkurvenej novej cinskej rok), tak postavim hypercube, kde by se to snad tak rozjizdet nemuselo, aspon sem to nez nikde necetl. ale netaha se tam na ose z rameno, ktery je znacne nez vyvazeny, nybrz celej stul, ktery budu mit mnohem vyrovnanejsi vahu po obou stranach. detailne sem konstrukci jeste nezkoumal, tak nevim jestli to tam taky nejak neresej
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Mám tam trapézy 8 × 8 mm (průměr 8, stoupání 8). Takže se snadno může stát, že při vypnutém stavu jedna ze stran klesne - není to samosvorné. Navíc jsem s tím už několíkrát popojel ručně a to rovinu neudržím ani omylem. Takže každá osa Z má svůj koncák a při najetí domů se to pěkně srovná do roviny. Ano, vím, Průša to dělá tak, že si rovinu srovná najetím na dorazy a ztrátou kroků jedné osy, než ji druhá dojede.

    Plánuji časem doplnit uzavřený řemen a spřáhnout obě osy. Potom už nebudu druhý motor na Z potřebovat. Ale to je běh na dlouhou trať. alespoň u mě.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: a proc vlastne potrebujes nezavisle ovladani ? vetrinou to byva zadratovane.
    PECA
    PECA --- ---
    ANDY_WARHOL: Jenže Smoothieware neumí 2 nezávisle ovládané osy Z :( Našel jsem k tomu, že... 1) můžešes si to natvrdo zadrátovat propojkami na desce a potom jsou obě osy Z fixně spřažené, nebo 2) přidat nějaké doplňkové zařízení, které to udělá, ale to jsem nenašel a neměl jsem náladu to řešit. Takže jsem šel do Marlina.
    U Marlina mě štve, že každá změna konfigurace se natvrdo kompiluje do binárky. U SmthWr jenom zedituješ config.txt a hotovo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: nema mks sbase vlastni firmware ? tedy vlastni ne, ale smothieware, protoze je to klon. ja mam tuhle desku taky objednanou. ten puvodni firm by mel snad byt stabilnejsi...
    PECA
    PECA --- ---
    MCKIDNEY: Jestli myslíš řídící desku, tak MKS SBASE (32bit) + MKS TFT32. Proto ten Marlin 2.0.x (beta).
    Ale koukal jsem - na githubu furt sypou nějaké commity a moc se s tím fakticky nemažou.

    To TFT32 je mi teď tak trochu na prd. Je to vlastně hostitel a nahrazuje to řídící počítač. Bohužel to zdaleka nedosahuje možností Printrunu nebo Repetieru. Snad by tam měly jít nadefinovat vlastní tlačítka, ale to jsem ještě nezkoumal. Citlivost displeje na dotek je taková pochybná. Dobré je, že te to rezistivní technologie, takže lze ovládat i klackem (v rukavicích) apod. Základní obsluha v tom jde dělat taky a výhoda je, že to nezatěžuje řídící desku tiskárny jako takovou. Respektive obráceně, deska tiskárny se nemusí zabývat čtením z karty, dostává rovnou G-kódy po sériáku, ani obsluhou displeje.

    ANDY_WARHOL: Dráty si myslím, že jsou ok. Ano, vím, myslet znamená houby vědět. :) Ale je to relativně zčerstva zapájený.

    ANDY_WARHOL, SPM: Rozhodpádně zkontroluju ochranu přetopení! Vím o co jde a kde to je. Je fakt, že jak to topí pomaleji a pomaleji, tak se to nejspíš už nevejde do nastavených 2°C za 40 - 60 sekund (nebo kolik jsem tam viděl)...

    Dík za rady, snad se k tomu večer dostanu. Ono je to vlastně jenom o hlídání tiskárny. V klidu se u toho můžu učit :)
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: taky bych to viděl na thermal protection... upřímně u sebe si nejsem ani jist, jestli jí na heatbedu mám vůbec zapnutou; spíš asi ne, protože už se mi stalo, že když mi zůstane běžet větrák a fouká to na ten termistor, tak se ten bed na 90C ani neohřeje. Takže jestli to ten bed kontroluje podle podobných thresholdů, co jsou na hotend (kde když se zapne nahřívání, tak ta teplota jde rapidně nahoru), tak je klidně možný, že mu něco přijde jako chyba, protože se neohřívá a sestřelí to.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PECA: Co to je za desku? Mozna zacit stabilni verzi Marlina/FW pro ni?
    Kdyz jsem koukal na verze Marlina pro CR-10, tak me projekt Marlin pripomina projekty kde testovani se provadi az po customizaci pro HW/Clienta
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    PECA: me takhle obcas znicehonic vypadne vytapeni hotendu. zda se mi ze tam jsou nejaky spatny draty. kdyz s tim zahejbu, tak to zacne topit zas. kdyz ovsem topit nezacne, tak se to zasekne a musi se restartovat tiskarna. delaj to poslednejsi verze marlinu, je to v nastaveni - bezpecnostni ficura.me to sice dela hotend, ale je tam nastaveni i pro bed. me to konkretne delalo, kdyz se teplota hotendu nezvysila o 2 stupne za urcity casovy usek, tak sem ten usek zvedl a mam aspon cas zareagovat. samozrejme az budu mit cas, tak proverim draty. ty bys to mel udelat taky. problem neni v desce imho ale nekde po ceste. nicmene zatim zkus najit v nastaveni termal_protection a trochu si to nastudovat. tohle myslim nejde nastavit jinak, nez ze to musis to prepsat v konfigu, zkompilovat a nahrat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam