• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    MICA: ja bych te toho zbavil.
    BODY
    BODY --- ---
    MICA: odkud si a jaky bs nabizis? kdyztak klidne posta
    MICA
    MICA --- ---
    MICA: Clognutý, jak jinak :D Nechce někdo všehochuť ABSka za nějakou vyprodejovou cenu nebo výměnou za PETG? Už tu sračku nechci ani vidět x)
    MICA
    MICA --- ---
    Netušíte jak je možné, že e3d hotend není schopný extrudovat ABS ani při 290°C, ale PETG extruduje úplně bez problémů?
    Zkouším 3DW ABS 1.75mm filament, který už mi tu celkem dlouho leží. Je možné, že jde o problém s vlhkostí?
    Už si fakt nevím rady, mám sto chutí všechno ABS vzít a vyhodit a nakoupit PETG x)
    MILAN820630
    MILAN820630 --- ---
    Ahoj. Chci vám všem poděkovat za rady jak spravit tú osu x. Nakonec to bylo neutáhnutým šroubkem na kolečku na motoru a proto to prokluzovalo. Ale i přes to děkuji. A takhle to vypadá teď. Výplň je 0% tudíž je to prázdné.

    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CERMI_FOX: Hlucny presun po Y muze byt tim ze mas neco spatne s pohybem podlozky. U me CR-10 to byly spatne utazene kola. U i3 jsou to loziska a pas.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: tam je tusim bowden, takze to jde trochu proti tomu co rikas
    SPM
    SPM --- ---
    CERMI_FOX: vada těch flex materiálů je v tom, že ony se hrozně rády ohejbají a utíkají všema možnýma směrama už v tiskárně před tím, než prolezou roztavený tryskou ven. Takže generálně je dobrý, když je co nejmíň volného prostoru mezi podávacím kolečkem a hotendem (nevím jak přesně má extruder řešená i3... já mám gregswade, kde to obecně celkem jde s vložkou, ale stejně se mi to občas omotá kolem toho podácího kolečka / přítlačného ložiska) a je to potřeba tisknout hodně pomalu, aby se to fakt stačilo tavit a prolézat ven (jak se to tam nacpe rychle, tak se to někde žvýkne, ohne a vyleze jinudy).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Btw když už jsem tu - zjistil jsem ,že pohyb po y-axis je na některých modelech (konkrétně na jednom z mých 3 pokusů) dost hlučný. Ostatní modely jsou tišší, rukou to taky moc odpor neklade. Po přepnutí tiskárny do "tichého" módu, už to bylo v pohodě. Je to normální nebo jsem při stavbě něco dojebal? Mám průšu i3
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANDY_WARHOL: jj, jasný, včera jsem si hrál s PLA a mám v zásobě ještě PETG kotouček na jednu součástku, kde potřebuju houževnatost.
    Ale mám spoustu různých plánů a na pár z nich by se hodilo právě něco pružného :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CERMI_FOX: ale urcite zacni s necim jednoduchym, nez se naucis tisknout, tak pak se pust do techto pruznych materialu. na zacatek je ucite dobry zacit treba s pla
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    CERMI_FOX: ano jsou ruzne materialy s pruznosti. Asi nevic oznacovane jako TPE.

    rubberjet | Plasty Mladeč
    https://www.filament-pm.cz/rubberjet
    Things you should know about flexible filaments and Nylon
    https://www.youtube.com/watch?v=KhYfhACp8tU

    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Ahoj, s 3d tiském začínám a mám otázku na materiál - existuje prosím nějaký tiskový plast, který by byl měkký a elastický - typově něco jako jsou bužírky, "tkaničky" od různých krytek apod?
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MILAN820630: pyramidy. Vzhledem k tomu, že jsou jednotlivé vrstvy proti sobě posunuté o malinký a měnící se kousek bych řekl, že máš volnou řemenici na motoru.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    musi to byt naptuny tak aby to motor utahl, ale aby nepreskakovaly zuby, to je jasny
    SPM
    SPM --- ---
    PECA: já to napnul jak jenom jsem mohl, holou rukou. Ale jsem chcípák, takže silnější postavy by to dostaly asi o dost zubů dál :-D a funguje ok. Dělal jsem to teda na vypnutý tiskárně, řemenice utažená, jednou rukou jsem si držel tu jezdící část.
    PECA
    PECA --- ---
    MICA: Dotahuju to při zaplých motorech a utažené řemenici na motoru. Na druhé straně je kuličkové ložisko, takže by imho nemělo vadit...
    MICA
    MICA --- ---
    PECA: Já tyhle ocelový napínal podle ucha "dokud nebylo něco slyšet při brnknutí" což je asi poměrně dementní metoda, ale Solidoodle tiskne jak víno...
    Dotahuješ ty řemeny při vypnutejch motorech (ideálně s povolenou řemenicí na motoru)?
    PECA
    PECA --- ---
    BTW, jak moc napnout řemeny? N Rebel fóru jsem (už nevím kde) narazil, že některé vady tisku vznikají přílišným napnutím řemenu. Ale málo napnutý být také nemůže. Zrovna tak by mě zajímalo, jaké řemeny použít. Koupil jsem řemen s ocelovým kordem. Přijde mi výborný v tom smyslu, že je absolutně tuhý v tahu. Na druhou stranu už je možná příliš tuhý v ohybu - nevím. Vlivem okolností jsem vykoupil nějaké skladové zbytky a vydalo mi to jenom na osu Y. Na X mám nějaký čínský z aliexpressu - celkově měkký a poměrně pružný (na můj vkus). Při zkušebním tisku jsem ale na řemenu X (měkký) nepozoroval žádný problém. Na řemenu Y (tuhý) jsem pozoroval "vlny" okolo řemenice na motoru. Po přitažení je to lepší, ale stále pozorovatelné, přitom na řemen se dá brnkat jak na kontrabas...
    - Jak tedy správně napnout řemen?
    - Je lepší spíše tuhý řemen, nebo spíše měkký?
    PECA
    PECA --- ---
    MILAN820630: Ten posun vrstev znamená, že se osa X neposunula, nebo posunula o méně kroků, než měla. To že to sedí při nějakém konkrétním testu ještě neznamená, že se to nepodělá, když...
    Jak píše i GRAGAGROGOG, zkontroluj proud do motorů, volnost pohybu osy X, akcelerace/rychlost/jerk mě nenapadla, ale je to také možná příčina.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: obrabim,
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ACID: jen by jaksi ta deformace vlastni vahou nemusela byt nejvetsi ochylka. tezko pak jaksi muzes mit vysledek lepsi a otazka jak moc to vadi neni otazka ale odpoved, vadi to minimalne prave takto. Ten pruhyb takto spocteny je staticky a predpoklada idealni upevneni koncu, v praxi to bude horsi.

    naopak, kruhove tyce a pouzdra muze byt vyhra (jsou samonosna), jen se jaksi musi umet dimenzovat a tak nejak vubec umet je pouzit. Hiwin taky neni jediny vyrobce linearu a linearni kolejnice s kulickovym vozikem neni jediny system. Jaky zbytek? chces srovnavat 2 rozdilne konstrukce z pohledu ceny a zcela zanedbat vsechny ostatni vlastnosti? to je jako chodit pesky a tvrdit ze je to stejne jako jezdit autem, jen levnejsi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam