• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    JUNIOR
    JUNIOR --- ---
    ANDY_WARHOL: Ja tohle v praci resim tim nativnim 3D malovanim ve win. Nic idealniho, ale docela to funguje.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ahoj, mam dotaz. nevite nekdo o nejakym sikovnym programku na prochazeni modelu. idealne bych mel v pravo seznam modelu a po kliknuti by se mi objevil uprostred. zatim sem nasel ze prohlizi jen jeden otevreny nebo vsechny najednou naplaca vedle sebe, ale takovej jednoduchej browser bohuzel ne
    ACID
    ACID --- ---
    Rezu ve Slic3ru PE. Nektere (vetsina) gcodu mi nejde nahrat do octopi, musim je nahrat na SD, pak jdou sice bez problemu vytisknout, ale OPi mi neukaze cely nazev, takže je to nekdy loterie..

    Vedel by nekdo co s tim? Preferuju nahravat to pres OPi nez SD.
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    MIKROM: ja bych to zkusil bud tak nebo zmeň ve sliceru tloušťku struny rovnou (na nejakou prumernou hodnotu)
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    GANDALFSEDY: no minimum je někde 1.68 :D občas jsem naměřil 1,75, ale většinou je to těch 1.7
    můžu teda zkusit zvýšit flow, pro test klidně na 110% a uvidíme?
    GANDALFSEDY
    GANDALFSEDY --- ---
    MIKROM: meril si prumer ty struny jestli nahodou neni out of spec a trochu to dava malo?
    MIKROM
    MIKROM --- ---
    když jste u těch filamentů.. dostal jsem od přítelky k narozenínaám asi 9 barviček z elegant3d.cz, asi nějaký noname, ale na problémy jsem narazil pouze u jednoho (konkrétně https://www.elegant3d.cz/PLA-filament-perletove-modra-1-75-mm-1-kg-d303.htm) nedrží mi vrstvy. nějaké tipy?
    standardně tisknu na 195° a v pohodě, tady jsem šel až k 220 a stále jsem schopen výtisk rozložit na vrstvy nehtem. to mám jít ještě vejš?
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: zkus devil design. me se urcite tiskl lip nez z pm. da se koupit docela bezne za slusnou cenu
    ACID
    ACID --- ---
    Důvod proč to řeším je ten, že u PM nejsem přesvědčený o kvalitě a domnívám se, že za část problémů nemůže tiskárna a setup, ale filament. Ikdyž jsem PETG celkem odladil a jsem s tím spokojený, zvuky při tisku mi napovídají na pórovitý nebo bublinkovitý filament. Nehledám nutně levnější, spíš kvalitnější za rozumnou cenu.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ACID: Posledne jsem bral z materialpro3d.cz cerny PLA Fillamentum a prusvitny oranzovy PETG Fiberlogy. Pricemz to oranzovy se mi subjektivne tiskne lip nez bily PETG od PM.
    DIDA
    DIDA --- ---
    ACID: Já beru celkem ve velkém množství z TME. www.tme.cz
    Není to speciálka na plasty, bereme odsud součástky, ale plasty mají taky. Beru ABS, PLA, HIPS, PET-G. Většinou od Devil Design.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    SPM: Jsou pouze 3 moznosti, termistor se zahriva moc pomalu, moc rychle a nebo v ramci ocekavane meze. o vyslednou teplotu vubec nejde.
    ACID
    ACID --- ---
    Držte mi pěsti.. :) 36 objektů jsem ještě netiskl


    SPM
    SPM --- ---
    MCKIDNEY: Ono je otázka, jestli mělo v takovémhle případu důvod to vypnout... ve chvíli kdy to začne plápolat, tak ještě nemusí být na termistoru nějaká závratně vyšší teplota, kterou by ten watchdog zachytil. A naopak ve chvíli, kdy už je a to vytápění se vypne, tak pokud už to plápolá, tak to nemusí samo zhasnout :-) Ale naštěstí tohle jsou asi problémy, na který člověk přijde hned... teda nepředpokládám, že někdo vymění hotend a první tisk zapne a uteče od toho.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: jo mas pravdu, to melo byt aspi spis na ID GRAGAGROGOG
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: to asi neni na me. ja resim trochu jiny problem
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: zajimava diskuze, nicmene znacne akademicka a i akademicky neuplna. Ponekud resi pouze rychlostni profil a nevsim jsem si ze by resili i drahovy profil (nebo jsem to aspon nezaznamenal) S-krivkovy rychlostni profil neni jen prubehu rychlosti ale i viceose drahy, neb draha rychlosti tez omezuje , tedy pokud ma byt pri konstatni vysledne rychlosti akcelerace dodrzeny je potreba deformovat drahu a o prubehu drahy vlivem akcelerace jsem tam zminku nezaznamenal, zjednodusene prijde mi ze to resi pouze v rovine jedno oseho pohybu a resi jen rychlost pri zmene smeru pohybu ale uz neresi pri zmene smerupohybu drahu. Take mi prijde vtipne ze resi i vyssi stupne nez 3. protoze i jen nerovnomernost mikrokroku a nizke rozliseni vysledek ovlivnuje radove (spis o nekolik radu) vice nez 4. - 6. rad pohybu, to same jitter STEP signalu. Ze zacatku diskuze mluvi i filtru trapezoveho profilu, ktery zpusobi posunuti toho kde je na draze rychlosti dosazeno, tedy zpozdeni rychlosti vuci draze coz ma tez o dalsi rad vetsi vliv nez vyssi rad pohybu nez 3. tedy blizim li se k bodu kde potrebuju dobrzdit na nejakou rychlost, tak ten filtr udela to, ze se dobrzdi na tu zadanou rychlost az za timto bodem, cim je hodnota mm/s^3 nizsi tim je to posunuti vetsi, zvysovani hodnoty to posunuti zmensuje ale profil rychlosti posouva blize trapezovemu prubehu a efekt se tak ztraci. Ta prava legrace s S krivkama nastava az kdyz nekdo bude chtit uzivatelsky zmenit rychlost behem pohybu. Coz zase u 3d tiskarny neni zase az tak potreba.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GRAGAGROGOG: i kdyz je mozny, ze tam maj jen tu pulku. tzn ze ten druhy stroj strejne potrebujes
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    GRAGAGROGOG: no z tohle https://github.com/KevinOConnor/klipper/issues/60
    jsem vyrozumel, ze to maj stejne udelany jako marlin (marlin na 32bitech ne na arduinu, tam je samozrejme primo). tzn je tam nejakej hal a nad tim ten klipper, ale je to na jednom stroji, nikoliv vedle na maline
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam