• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: dík, myslim že ty kotoučky doma dokonce mám, tak to zkusím (v garáži se mi válí tempo pasta na auto - to by mohlo fungovat? ;-D). Mini stolní brusku mám nějakej šrot z GME, tak buď to zvládne... a když ne, tak ten dremel jsem si taky jednou chtěl koupit :-D

    Jasný, předpokládám teda, že na tisk normálních PLA/ABS/PETG mi teda mosazná stačí asi v pohodě :-) Na tý jedný tiskárně už vydržela asi 10km filamentu, takže při rozdílu těch cen bych musel asi tisknout o hodně víc, aby se to vrátilo (ikdybych jí teď vyměnil, jakože to furt tiskne asi +- stejně). Teda jedinej problematickej materiál co tu mám, tak je to fosforeskující PLA - to jsem tam tušim viděl v příkladech materiálů, který tu trysku vymelou. Ale zatím jsem ho ještě nedojel :-D
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    SPM: ja lestim lestici pastou a filcovim kotoucem, na tyhle drobne veci jsem si koupil z lidlu mini stolni brusku a misto brusnych kotoucu jsem na ni namontoval lestici kotouce asi za 100kc opet z lidlu, na male veci to vcelku funguje, zkousel jsem i vetsi ale to uz je utrpeni vzhledem k nizkemu vykonu a castemu prehrivani pri vetsi zatezi. v pohode by to asi slo i dremelkou s filcakem. smirglem pujde zrcadlovy povrch udelat spatne.

    mosazne jsou nejlevnejsi protoze se nejsnaz obrabi ale s nejmensi zivotnosti, ocelove na tom budou lip a da se jit az k trysce s rubinem, ta bude asi neznicitelna (v dlouhodobem horizontu by mohla vyjit i levnejs nez porad kupovat mosazne. Ja osobne se chystam na karbidove (presneji receno do mosazneho tela trysky karbidovou vlozku), protoze mi z prace zustava spousta vhodnych polotovaru. jen se jeste dokopat k regulaci k EDM vrtacce, mozna se na to vyseru a necham si to projiskrit jinde, to az podle casu.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: Například mosazná bude mít po vytištění klubka filamentu s uhlíkem dvojnásobnou díru, ocelová ne.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: třeba když tiskne nějaký vysokoteplptni materiály.
    SPM
    SPM --- ---
    JVCNC: Taková blbá otázka - jak to správně vyleštit? :-) Vzít nějakým hodně jemným šmirglem?

    Ještě mě tak u toho napadá - mají nějaký praktický význam jinomateriálové trysky. Aktuálně tam mám tu klasickou mosaznou od E3D. V nabídce pak mají různé měděné, ocelové, ... a nevím, jestli kromě diametrálně jiné ceny je v tom i nějaký praktický rozdíl :-)
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ja bych rekl ze ten olej bude ulpivat na tisku a bude zhorsovat soudrznost vrstev, asi by pomohlo povrchy kterych se to tyka poradne vylestit aby plast nemel tendenci se toho chytat. Staci i stopy po soustruzeni a prilnavost je nekde jinde.
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: teď na to zrovna koukám, že to asi bude ono :-) Dík, vyzkouším.

    ANDY_WARHOL: taky mě to napadlo, jenom jsem si říkal, jestli to neni blbost. Ale když už nejsem sám s takovým nápadem, tak to asi za vyzkoušení stojí :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    mozna by mohlo byt reseni to natrit nejakym vysokoteplotnim olejem aby se na to nic nechytalo
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: tam se to tuším jmenuje retraction vertical lift. a stačí fakt malinko
    SPM
    SPM --- ---
    AXTHEB: jo, ten jsem ještě nezkoušel, ale možná u toho nakonec skončím. Respektive na první dobrou jsem to v simplify3d nenašel, ale ještě jsem to detailně nehledal :-) Jenom si pamatuju, když jsem to kdysi dávno zkoušel na slic3ru a na nějakém modelu, kde těch přejezdů bylo teda fakt hodně, tak mi ta tiskárna málem skákala po stole, jak to zuřivě furt točilo Zkem :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    SPM: z-hop?
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: okolo trysky ne, když to pozoruju, tak mi přijde, že on při přejezdech o ten nanesený materiál lehce škrtá a že PETG má tendenci při tom přejezdu se v tenké vrstvě na tu trysku nalepit. A čim víc bordelu na té trysce je (nedejbože ještě předchozí jinej materiál), tak tim víc a ochotněji se to na ni lepí... takže možná jedině ještě více snížit flow...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: já to cistil pred každým tiskem.
    Ses si taky jistý, ze to neutika okolo trysky? Že tam necpes víc materiálu, než je potřeba?
    SPM
    SPM --- ---
    Hele jaký jsou ještě triky na přichytávání PETG na trysku? Mně to občas dělá, občas ne a zrovna teď s tím bojuju, protože tisknu něco dlouhýho a nebaví mě to furt hlídat. Symptom je, že se mi na trysku nabalují zbytky materiálu. A nabalují a nabalují, až se tam udělá velká bambule, která v jednu krásnou chvíli někam upadne, při příštim pohybu se hotend o ni zarazí, přeskočí kroky a je to v háji. A to co mi tam zrovna teď jede, tak vychází tak, že to pomalu každých 10 minut pauzuju a bambuli trhám kleštěma...

    Z toho co jsem oproti včerejšku zkusil - snížil jsem flow o 3%, zapnul jsem větrák od druhé vrstvy, historicky někdy dřív jsem i snižoval rychlost (dalo by se říct, že to tisknu relativně dost pomalu). Včera večer jsem teda ještě sundal tu silikonovou šprcku, nahřál to, odrbal takovým tím dráťákem k nasazení na vrtačku (nic lepšího jsem zrovna nenašel) a pak ještě ojel zubním kartáčkem (ukázalo se, že neměl příliš teplotně odolná vlákna :-D). No, relativně se to vyčistilo, dva výtisky pak šly celkem v pohodě, že se na to nicmoc nechytalo a třetí už se zase chová stejně... Takže co dalšího ještě zkusit? Nebo je fakt potřeba, když se tomu chci vyvarovat, pomalu ob každý disk odrbávat tu trysku?
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    MILAZAJICEK: jestli to mas dostupny, tak si s tim zajdi do gme, tam ti to najdou a prodaj
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ACID: Jj, tohle jsem měl načteno :) Ještě pak to o zavadeči a nakonec i https://3dfactory.cz/2018/11/18/vice-funkci-vice-mista-to-je-optiboot/ .
    Desku to vidělo, problém byl v nepřítomnosti bootloaderu - když jsem sehnal arduino, tak už to podle toho návodu výše bylo snadné a mám tam nejnovější verzi Marlina.
    Raspberry už dělá wifi přístup k tiskárně, teď ještě vymyslet práci pro to arduino... Pro malinu bych věděl, jen musím pořídit malý proximity sensor a display; u arduina nevím jak to rozběhat :o
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: prodavaji to ANDY_WARHOL
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    RUSSIANBLUE: a čím se řídí velikosti? Ty malé mám.
    ACID
    ACID --- ---
    NAVARA: Ještě mě napadlo, už jsi na tom kompu někdy arduino programoval? Možná chybí podpora CH340, mrkni sem https://3dfactory.cz/2018/05/02/nahrani-firmware-marlin/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam