• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    QWWERTY: full hd staci, me treba jen hd taky staci. ale kdyz uz 4k, tak by to mohlo utahnout rpi 4, ale chce to pohledat ve forech
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ad. vykon, octoprint a webkamery - jaky bezne pouzivate rozliseni?
    meli jsme v praci diskuzi, ze kdyz webkameru, tak poradnou a pokukujeme po 4k Brio (podle me by stacilo i fullHD, ale zaverem diskuze bylo, ze kdyz to zaplati korporat, tak at je to overkill)
    v praxi to asi znamena, ze budu muset octoprint presunout z raspberry na full-scale notebook, protoze imho ani ty Pi3 nezvladnou 4k s rozumnym framerate a k tomu kontrolovat tiskarnu
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ja sam provozuju orange pi pc, wifi tam neni vubec, pouzivam normalne eternet a k tomu mam pripichlou usb kameru trust spotlight, latence i kvalita obrazu ok. mam i kabelu na csi, ale ta neni v novem kernelu podporovana, nefunguje to, a rozchodit to nejde, dokud to nekdo neopravi, tak to fungovat proste nebude. proto sem tam dal usb kameru. orange pi pc ma dostatecny vykon, takze problem neni zadny. da se koupit i nejaka verze s wifi (ja doma mel jen desky bez wifi, protoze sem na tom chtel stavet neco, kde je wifi spis na prekazku), protoze tech orange pi je asi miliion druhu. stoji pomerne malo, kazdy si nejspis vybere. jen to nema tu vyhodu, ze se to neda pripojit tak snadno k prusovi, kterej to ma proste integrovany na zakladni desku. takze mam uz pripraveny zero a az budu mit cas, tak to uchodim na zeru, a orange si zase necham na ten projekt co sem puvodne chtel.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    "Yep. The included wifi interfaces is attached to the system in such a way that your CPU will be busy just pushing the webcam stream out to the network. There's not much left with regards to system resources to actually run a print job. Don't use a Zero W, it's not recommended and more trouble than worth it in most cases."

    takze problem je, ze wifi na zeru vytezuje procak dost na to aby tam jeste mohla fungovat kamera v nejakem lepsim rozliseni. ano chapu, ze pokud nekomu staci rozliseni co mely prvni fotaky v mobilech, tak to uchodi, ale me osobne to je nahovno, chce to aspon hd...

    paradoxne se to da vyresit pouzitim usb, ale ne kamery jak jsem prasl predtim, ale usb network adapteru.
    "In short, it works wonderfully with a USB-Ethernet adapter. I'm using an Edimax EU-4208 plugged into a USB hub along with the serial connection to the Mk3. Prints fine and streams video perfectly."

    zdroj https://community.octoprint.org/t/rpi-zero-w-and-cameras/1620/8
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TEAPACK: a proč by ji měl někdo podvzorkovavat? 0.3 mpix je jak z pravěku, to ty chceš používat?
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ANDY_WARHOL: O.o nemá výkon na CSI kameru, která jede přímo přes koprocesor, ale má výkon na USB stream? spíš si myslím, že si u průši nepřečetli dokumentaci k té kameře a že jí jenom zapomněli podvzorkovat z těch 8MPix na 0.3 Mpix ... =)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    TEAPACK: protože zero nemá dostatečný výkon, pokud chceš ještě k tomu ovládat tiskárnu. Tuhle informaci jsem našel na fórech k prusaprintu, což je image pro raspberry pi zero který pichnes rovnou na základní desku prusy..
    TEAPACK
    TEAPACK --- ---
    ANDY_WARHOL: proč tam cpát USB kameru, když tam máš CSI port? Když navíc té kameře nastavíš menší rozlišení, tak by to neměl být problém ...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    NAVARA: na zeero jediné usb kameru. Na octopi jsou doporučované typy. Já si vybral že seznamu tu co se dá běžné koupit. Konkrétně trust spotlight. Cca 500
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: co reinstalace celého octopi? Tady to vypadá, že to je chyba v systému. Novější kernel ti to může zrychlit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Kamerka je hodně nízko na seznamu priorit, páč mám tiskárnu vedle compu, ale až jí udělám domeček, tak by se hodilo vědět, co za model shánět pro Raspberry Pi Zero W :)
    ACID
    ACID --- ---
    ANDY_WARHOL: Měla by to být B2, tam by výkon chybět neměl, navíc raspicam žere asi 4x míň vykonu, kolem 20%, zatímco ta USB čína kolem 75%, přesné procenta z hlavy nevím, ale řádově takhle.
    MCKIDNEY: Nevzpomeneš si co to je za typ? Případně foto
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    ACID: Mam nejakou z mistniho ceskeho rpi shopu a neni to spatny, klidne poslu - uz nepouzivam.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    ACID: ty tam máš zero? Četl sem ze to proste nestíhá procak a doporučovali místo kamery na csi tam dát usb webku, že by to mělo jit
    ACID
    ACID --- ---
    NEPHIRUS: Možná jo, ale krom typu kamery nevím co. Ta cina fungovala doma v podstatě realtime, v práci odhadem 1-2s lag, ale raspicam má doma 3-4 a v práci nebo jinde se často ani nenačte.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ACID: Mozna mas neco strasne rozbity, s latenci cca pul sekundy neni zadnej problem manipulovat s tiskarnou na dalku.
    ACID
    ACID --- ---
    NEPHIRUS: Například když chci v práci shodit hlavou model z bedu a zahájit nový tisk...
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    ACID: Ja mam u vsech tiskaren raspicam v2, nevybavuju si situaci, kdy by mi vadila latence obrazu.
    ACID
    ACID --- ---
    Jakou používáte kameru k octopi? Měl jsem nějakou usb čínu za 150, žrala sice výkon RPi, ale dalo se na to podívat i v práci a celkem v reálném čase. Teď mám raspicam, na výkon RPi není sice zdaleka tak náročná, ale zpoždění obrazu proti realitě jako kráva mám, ikdyž jsem s ntb doma vedle tiskárny, takže velký špatný..
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    FIRGO: na facebuku je spousta tiskarskejch skupin, tam hadam nekoho vhodnyho co ti sem tam neco vytiskne najdes..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    FIRGO: Co base48, tam nějakou tiskárnu myslím mají.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam