• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RAINBOF: kterou barvu máš, že je průhledná?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MHO: mam ted v zasobe extra protivnej flexfill 98A a chystam se tisknout kolecka (ano je to pruhledny vim) budu tisknout pristi tejden. tak se pochlubim...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MHO: co zkusit petg, není to gumový, ale pružný to docela je, a srani je s tím minimální, těch pár stringu se dá opalit zapalovacem
    MHO
    MHO --- ---
    NEPHIRUS MAWRHIS
    RAINBOF Díky za rady. Vyzkouším všechno ;-)

    Vím, že flex je pitomej. Ale potřebuji držák na kameru na freestyle drona. Tisk z PLA má dvě nevýhody
    Strašně přenáší vibrace a postupně praská. ABS lautr to samý. Ten dron prostě občas spadne a doufám, že flex by mohl výt řešení.
    MAWRHIS
    MAWRHIS --- ---
    MHO: měl jsem podobný problém, pomohlo co nejvíc povolit ta přítlačná kolečka filamentu a snížit rychlost tisku, klidně na 50%. I tak tisknu z flexu jen když fakt musím, přijde mi, že je s tím docela opruz :)
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    MHO: Mas spravne slozeny hotend? Konkretne teplovodivou pastu v zavitu chladice. Mel jsem podobny problem (po nekolika minutach tisku se "ucpala" tryska, ale ucpana nebyla). Hotend se behem tisku prohral moc vysoko, teply filament mel vetsi treni o PTFE trubicku a extruder nebyl schopny to pretlacit. Vysledkem byl zub od kolecka extruderu ve filamentu, u flex materialu se to proste ohne do smycky.

    Dej novou pastu do zavitu chladice hotendu a zkus trochu snizit teplotu tisku.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MHO: muj odhad je ze mas v trysce extruderu zbytek starsiho filamentu kterej se prepali a pak povyleze a ucpe trysku. Zkus tam dat cistou trysku.
    MHO
    MHO --- ---
    Zdravím, začal jsem tisknout z FLEXU a nějak mi to nejde.

    Mám Prusa i3 MK3 a dlouho jsem tisknul jenom PLA. Teď jsem zkusil z flexu. Konkrétně takto: https://shop.prusa3d.com/cs/filamenty/74-flexfill-98a-cerna-tiskova-struna-filament-500g.html

    Když začnu tisknout, tak se po cca. 6-8mm výšky přestane filament jít do hotendu a začne vytvářet smyčku, která leze z boku. Jakoby se hotend ucpal a jak to tam tlačí podavač, tak to leze do boku.

    Nicméně ucpaný není. Když o vytáhnu a dám load filame, všechno jede a pak zase.

    Netušíte kde by mohl být problém?
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: jo, spíš se povolí... já to dotáhnul za studena, ale pak jsem to nahřál a dotáhnul znova a bylo to ok. Tisknul jsem tohle: https://www.thingiverse.com/thing:2613057 3,0Nm verzi (myslel jsem že to bylo 3,5, ale evidentně si to pamatuju blbě).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: dal by si mi Link na ten momentak z thingiverse? Diky
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    SPM: no ale o to pravé de, že to dotáhnes až za tepla, protože utáhnout to za studena, tak se ti to zatepla roztáhne a už tam není místo na filament. Nebo to prostě tim roztazenim přestane tesnit
    SPM
    SPM --- ---
    ANDY_WARHOL: já teda nevim jak u průši, ale v E3D návodu je to trochu jinak. Jo, je tam, že se tryska zašroubuje nadoraz a pak povolí, ale v dalším kroku se tam teprv šroubuje heatbreak, kterej se našroubuje na dotyk s tryskou a pak se to zatepla s citem dotáhne. Mně to protejkalo (mezi heatbreakem a blokem zeshora) při výměně trysky, ale řekl bych, že nejspíš právě proto, že se mi nedotýkala tryska breaku a byla tam mezera. Takže pomohlo to rozebrat (což šlo pěkně debilně, jak to bylo zalepený plastem), smontovat tak, aby mezi tryskou a blokem fakt byla trochu mezera a za tepla dotáhnout.

    Jinak já si na to tisknul tu momentovou blbost z thingiversu. Nemám úplně tak malej momenťák, abych to měl s čím porovnat, ale přijde mi, že to cvaká až při dost velký sile, na to že by to mělo být 3,5Nm :-D
    HANNIBAL92
    HANNIBAL92 --- ---
    HANNIBAL92: Prvni dojem super. Poslali mi zadarmo par vzorku jinych materialu a navic 1kg struny z prebehu barev, takze nekonzistentni barva, ale na spoustu veci je to fuk. Takze zatim mam fakt radost :-). Uvidime co tisk.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RAINBOF: za sebe jeste na zpetny slozeni mk2 doporucim thread locker ... po delsim pouzivani se nam vibracema zacaly povolovat maticky .. po zamaznuti v pohode drzi :)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ANDY_WARHOL: jo nekde sem to videl. mrknu na to odpoledne. Chystam se na komplet sborku/rozborku celeho reprapu vymenu lozisek, zkrehlych dilu a tak.
    (pokud nekdo ma zajem se za cca 2-3 tydny o vikendu se akce ucastnit, pojdme do toho jde o mk2/mk2s).
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RAINBOF: jak psal axteb, koukni se na návod, tam to vysvětluji, dotáhnes to a pak to pootocis kousek zpet.

    Mám dojem, že ten filament leak je kvůli tepelné roztaznosti materiálu, že když se to zahřeje a je to dotazeny, tak tam není už místo a ten filament unikne cestou nejmenšího odporu. Protože ty tam potřebuješ trochu místa aby se ti měl filament kde rozpoustet a pokud se tam nevejde, tak začne leakovat všude okolo
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ANDY_WARHOL: tak to bude ono. tak to me ceka zas rozborka/sborka
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    RAINBOF: utazeny na fest to pravé být nesmi
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    RAINBOF: Rozebrat, vyčistit, složit pečlivě podle návodu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam