• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MILAZAJICEK:
    - přestane tisknou, začne to vrčet a přeskakovat to podávací kolečko.
    tohle nam delala ucpana tryska, kdy se povysunulo PTFE a zatekl plast tam
    ale kdyz jsi to cely prestavel, tak tezko rict

    - averze k PEI podložce
    s tim jsem se asi nepotkal, proste ohnu a ono se to odlepi (aspon PETG, PLA), za ceho tisknes?
    cistime akroat IPA, kdyz nedrzi IPA, tak aceton + IPA a zas je to v pohode

    -odksakovani vrstev
    viz nedavna diskuze, bud vypnout silent mode nebo snizit rychlost tisku na 70%
    resp. mi prijde, ze to urcite souvisi s rychlosti - napr. na MK2 v beznym rezimu nam vrstvy odskakovaly az kdyz jsme ji pustili pres 130%

    - zase má ten tisk dole hranku která mě sere
    to me sralo taky, ale v novym sliceru je ted nove "elephant foot compensation" - testoval jsem to a funguje to docela dobre, takze uz zadny rozplacly okraj
    default -0.2mm: sample, detail


    s tou kalibraci fakt nevim - opravdu to zni, ze jsi vyhral nejaky specialni kus
    MK2 nam bezi bez problemu uz 2 roky, MK3 pres rok (a jediny srani je s MMU)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    QWWERTY: Momentálně zatím neřešitelný problém. Provedu kalibraci první vrstvy, pustím tisk modelu a všechno jede zdánlivě v pohodě. Potom pustím druhý a výsledek vypadá jako by hotbet byl nakloněný, přední strana je výš než zadní. To nejde seřídit a pidna by to měla řešit. Takže tryska drbe o podložku a extruder nezvládá podávat. Řešeno cca 4hodiny se supportem a bez výsledku, vše jsme kontroloval několikrát, pinda dává kontinuálně stejné výsledky měření ale tohle se děje pořád. Pokud provedu tu kalibraci první vrstvy tka to teda začne tisknout ale zhruba v polovině případů to někdy během tisku přestane tisknou, začne to vrčet a přeskakovat to podávací kolečko. Proto jsem si teda vytiskl jinde celý nový hotend rozebral a postavil nový ale na problém to nemělo sebemenší vliv. I v minulosti mě trápilo přeskakování osy X, prostě si to čas od času vzpomnělo a začalo to tisknout o kus vedle, to by snad mělo vyřešit vypnutí silent modu, ale neměl jsem chuť to zatím ověřovat co potřebuju tisknu doma na ANETu bez práce, prostě tam pošlu data ze sliceru a za par hodin seberu hotový výtisk.

    Osobní averze k PEI podložce, tisk tam buď drží jak prase a nejde urvat (ani na tý ohybatelný desce) nebo to tam naopak nedrží. Vyzkoušeny všemožné rady čím to čistit, nečistit ale jestli to mělo nějaký efekt tak nic co bych mohl označit jako řešení. Ted máme stříkaný PEI plech a ten se chová vyrazně lépe, ale stejně maličkej tisk z toho jde blbě a velký zase zůstane přilepenej za prostředek :D. Zlatej hliník na anetě kde to odskočí samo když podložka zchladne na 35 stupnu a to ve 100% případů.

    Dál mě trápí výška první vrstvy, pokud není první vrstva pořádně rozpláclá tak ten tisk n PEI nedrží ale zase má ten tisk dole hranku která mě sere, ANET na tu hliníkovoou desku tiskne tak že i první vrstva je jak když střelí s ostatníma.

    Asi jsem na něco zapoměl ale kdyby měl někdo nápád jak vyřešit ten první bod bylo by to moc fajn.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GANBOY: postavrobota. Cz
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MILAZAJICEK: Hele nevim jestli máte nějakej páteční model nebo co, ale jedna vlaštovička jaro nedělá a jsou davy, kterým to funguje v zásadě bezúdržbově.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: právě se taky divím, prusu sem sestavil a of tě doby akorát jedna výměna trysky a tisknu jak dívej.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MILAZAJICEK: nechces rozepsat co presne se ti tam sere? bavili jsme se i s kolegou jestli je to o stesti na konkretni kus, etc..
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    AXTHEB: tak to si te nekdy pozvu k tomu zazraku co mame v praci. Puvodni reprap byl proti prusa mk3 co mame v praci bez udrzbovej stroj.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: ABS "smrdi" docela urcite
    “fumes produced during the melting processing, may cause eye, skin, and respiratory tract irritation, and if overexposed, could cause nausea and headache.”

    BEREGOND: pokud mas moznost se tomu vyhnout, vyhni se tomu
    pokud neni jina volba a smiril jsi se s kravalem z tisku, tak udelat box s odtahem ven

    obecne se porad resi, kolik nanocastic taveni plastu produkuje a jak moc velky problem je, ze se nam usazuji v plicich a zbytku tela (vcetne mozku) a defacto zatim nikdo presne nevi
    Ultra Fine Particles are particularly relevant from a health perspective because they deposit efficiently in both the pulmonary and alveolar regions of the lung... Deposition in head airways can also lead to translocation to the brain via the olfactory nerve

    za me osobne:
    - bezna expozice ve vetrane mistnosti neni problem
    - rozhodne se nedoporucuje spat vedle bezici tiskarny
    - dlouhodoby nasledky zatim nejsou prozkoumany (moc mlada technologie), takze bych se vydal cestou prevence
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BEREGOND: ABS smrdí (prý), petg a pla v pohodě. Spíš ti bude vadit randal
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TALAGE: Osobní zkušenost nemám, ale bylo mi to jedním člověkem, co dal tuhle kombinaci na tiskárnu chváleno
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    VLADDRACUL: Aby vam to lepidlo vydrzelo teploty hotbedu. Krom toho ja pouzival podobnou folii k necemu jinemu a ta prilnavost me zrovna nepresvedcila. Jako na magnetky na lednicku dobry, ale tady vam nevim kamaradi . . .
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    GANBOY: Špatná magnetická folie - https://www.unimagnet.cz/598-magneticka-folie-samolepici.html tahle má samolepící vrstvu.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    VLADDRACUL: a jak se to slepí k sobě?
    Jako klidně proč ne, ale i tak bych vzal radši i klasickou podložku...
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Mám otázku, nemám s 3D tiskem vůbec zkušenosti, jak je na tom 3D tisk a zdravotní bezpečnost. Dá se třeba dejme tomu spát v místnosti v které se tiskne? Nevznikají při tom tavení plastu nějaké výpary apod.
    GANBOY
    GANBOY --- ---
    Btw nějaká rada kde v Praze sehnat magnetickou podložku?
    ACID
    ACID --- ---
    ROMANICAK: pokud nejsi uplné kopyto, tak stavebnici prusy, nejsem si ale jisty, jak tiskne prusa ABS bez zadeklování.. to je obecný problém všech otevřených tiskáren. Pořád nemám čas dokončit heat tent pro svoji AM8, tak jsem to celkem s úspěchem řešil pomocí heat shieldu který se tisknul zároveň s modelem, ale to pomůže jen omezeně a u malých věcí..
    PLA a PETG ti to bude tisknout bez problémů..

    TALAGE: hmm, škoda. Tím pro mě blender ztratil přitažlivost. I s F360 narážím na problémy že něco neumí, nebo naprosto zbytečně komplikovaně ve srovnání se Solid Edge, SolidWorks apod, ale za ty "peníze" je pro domácí použití super. Jen ta nenažranost.. od prvního použití před pár lety žádné zásadní zlepšení nepřišlo, jen víc a víc čekám..
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TALAGE:
    Se zrucnosti nemam problem.

    OK, dekuji vsem za rady.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: MK3 ze stavebnice je podle me taky v pohode. Vsechny komponenty maji otestovany a hlavne hrajou vsechny dohromady, vcetne firmware a tiskovych profilu ve sliceru. To je vzdycky nejvetsi sranec odladit tyto veci. A prusa tohle odladene opravdu ma, at si kdo chce co chce.

    Pokud jsi alespon trochu technicky zdatny (udrzis sroubovak, zasroubujes sroubek, zamacknes knektor...), tak bych se stavebnice vubec nebal. Pokud dodrzis stavebni navod a budes peclivy, urcite pojede po sestaveni na prvni sup. Davat penize za hotovou mi prijde mimo. Za ty prachy navic muzes nakoupit tunu materialu.

    Na YT najdes videa kompletace MK3, tak se koukni at vic do ceho jdes ... davaji to 12 leti kluci.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ACID: Blender je spickovy nastroj ale obavam se, ze neni primarne urcen k tvorbe 3D modelu pro tisk. Samozrejme to lze, ale cesta k cili je trochu slozitejsi.
    V blenderu zvladnu udelat vse co potrebuji a mozna i neco navic, presto jej k vyrobe podkladu pro 3D tisk pouzivam minimalne. Jen k drobnym upravam STL (zalepeni diry a pod).

    Napriklad blender "neumi" parametricke modelovani, tak jako F360, OnShape, OpenSCAD nebo FreeCAD. Takze pokud v nem nemas uz neco namodelovano, tak bych s nim ted nezacinal. Learning curve je normalni, ale musi se pochopit filozofie ovladani. (Ktera je mimochoem podle meho super.) To je neco jako editor 'vim', spousta lidi jej nenavidi, ale kyz se jej naucis, tak uz nikdy v nicem jinem nepises.

    Po dlouhem rozmysleni jsem se uchylil k FreeCADu a OpnSCADu. Nekdy to s freeCADem boli, nekdy se mi to cele rozesere, ale postupem casu se to lepsi, tak, jak se snazim ladit techniku modelovani. FC taky mi dost pomohl, kdyz jsem si chtel zkusit F360 - v podstate po par tutorialech jsem jel hned. (A F360 je teda paradni, to jako fakt.)

    OnShape, F360 - super nastroje, ale jednoho dne muzou zariznout licenci a je po prdeli.

    Jo, a F360 mi nejede na linuxu :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam