• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    ANDY_WARHOL: Což o to, normálně tisknu hlavně z print with smile a sem maimálně spokojenej, ale ted mám doma dvě kila tohohle a chci to nějak použít
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    VLADDRACUL: vysrat se na prusament. Já ho za dobrý filament nepovažuju. Kup si devil, funguje výborně, je levnější a vyber barev mnohem lepší.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Ahoj, mám tu trochu trabl s Průšamentem z farmy ( https://shop.prusa3d.com/cs/prusament/1243-prusament-petg-orange-for-ppe-1kg.html )
    Zkouším ho na dvou tiskárnách, tryska 0.8 a 0.5, teploty od 240 do 270, vejška vrstvy 0.2, 0.25, 0.3 a 0.4 a v obou tiskárnách mi v tisku dělá díry (fotku přiložim). Zkoušel sem štělovat retrakce, měnit model (ve sliceru vypadá úplně ok), měnit rychlosti, ale nic nepomohlo. Nějaká rada, prosím? Jine filamenty mi to nedělaly
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ACID: ah, ja blbe cetl changelog - oni to pridali pro SLA, ale jinak mas pravdu, ze to tam je uz davno *facelamp*
    ACID
    ACID --- ---
    QWWERTY: v novym sliceru je ted nove "elephant foot compensation"
    o kterém mluvíš? Slicer PE to měl už dávno.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: nemůže to být motorem, nebo driverem na desce?
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    NEPHIRUS: civka je volně navic to neprestane preskakovat ani kdyz na ten filament trochu zatlacim.. Tryska je nova od prusi a kdyz to stopnu a pustim znova zase zacne normalne podavat.
    NEPHIRUS
    NEPHIRUS --- ---
    MILAZAJICEK: Civka s filamentem se ti toci volne? Ja mel taky problem s preskakujicim a vynechavajicim extruderem, ukazalo se, ze to proste nedokazalo otocit 2kg civkou na tyci.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MILAZAJICEK:
    - přestane tisknou, začne to vrčet a přeskakovat to podávací kolečko.
    tohle nam delala ucpana tryska, kdy se povysunulo PTFE a zatekl plast tam
    ale kdyz jsi to cely prestavel, tak tezko rict

    - averze k PEI podložce
    s tim jsem se asi nepotkal, proste ohnu a ono se to odlepi (aspon PETG, PLA), za ceho tisknes?
    cistime akroat IPA, kdyz nedrzi IPA, tak aceton + IPA a zas je to v pohode

    -odksakovani vrstev
    viz nedavna diskuze, bud vypnout silent mode nebo snizit rychlost tisku na 70%
    resp. mi prijde, ze to urcite souvisi s rychlosti - napr. na MK2 v beznym rezimu nam vrstvy odskakovaly az kdyz jsme ji pustili pres 130%

    - zase má ten tisk dole hranku která mě sere
    to me sralo taky, ale v novym sliceru je ted nove "elephant foot compensation" - testoval jsem to a funguje to docela dobre, takze uz zadny rozplacly okraj
    default -0.2mm: sample, detail


    s tou kalibraci fakt nevim - opravdu to zni, ze jsi vyhral nejaky specialni kus
    MK2 nam bezi bez problemu uz 2 roky, MK3 pres rok (a jediny srani je s MMU)
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    QWWERTY: Momentálně zatím neřešitelný problém. Provedu kalibraci první vrstvy, pustím tisk modelu a všechno jede zdánlivě v pohodě. Potom pustím druhý a výsledek vypadá jako by hotbet byl nakloněný, přední strana je výš než zadní. To nejde seřídit a pidna by to měla řešit. Takže tryska drbe o podložku a extruder nezvládá podávat. Řešeno cca 4hodiny se supportem a bez výsledku, vše jsme kontroloval několikrát, pinda dává kontinuálně stejné výsledky měření ale tohle se děje pořád. Pokud provedu tu kalibraci první vrstvy tka to teda začne tisknout ale zhruba v polovině případů to někdy během tisku přestane tisknou, začne to vrčet a přeskakovat to podávací kolečko. Proto jsem si teda vytiskl jinde celý nový hotend rozebral a postavil nový ale na problém to nemělo sebemenší vliv. I v minulosti mě trápilo přeskakování osy X, prostě si to čas od času vzpomnělo a začalo to tisknout o kus vedle, to by snad mělo vyřešit vypnutí silent modu, ale neměl jsem chuť to zatím ověřovat co potřebuju tisknu doma na ANETu bez práce, prostě tam pošlu data ze sliceru a za par hodin seberu hotový výtisk.

    Osobní averze k PEI podložce, tisk tam buď drží jak prase a nejde urvat (ani na tý ohybatelný desce) nebo to tam naopak nedrží. Vyzkoušeny všemožné rady čím to čistit, nečistit ale jestli to mělo nějaký efekt tak nic co bych mohl označit jako řešení. Ted máme stříkaný PEI plech a ten se chová vyrazně lépe, ale stejně maličkej tisk z toho jde blbě a velký zase zůstane přilepenej za prostředek :D. Zlatej hliník na anetě kde to odskočí samo když podložka zchladne na 35 stupnu a to ve 100% případů.

    Dál mě trápí výška první vrstvy, pokud není první vrstva pořádně rozpláclá tak ten tisk n PEI nedrží ale zase má ten tisk dole hranku která mě sere, ANET na tu hliníkovoou desku tiskne tak že i první vrstva je jak když střelí s ostatníma.

    Asi jsem na něco zapoměl ale kdyby měl někdo nápád jak vyřešit ten první bod bylo by to moc fajn.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    GANBOY: postavrobota. Cz
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MILAZAJICEK: Hele nevim jestli máte nějakej páteční model nebo co, ale jedna vlaštovička jaro nedělá a jsou davy, kterým to funguje v zásadě bezúdržbově.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MILAZAJICEK: právě se taky divím, prusu sem sestavil a of tě doby akorát jedna výměna trysky a tisknu jak dívej.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MILAZAJICEK: nechces rozepsat co presne se ti tam sere? bavili jsme se i s kolegou jestli je to o stesti na konkretni kus, etc..
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    AXTHEB: tak to si te nekdy pozvu k tomu zazraku co mame v praci. Puvodni reprap byl proti prusa mk3 co mame v praci bez udrzbovej stroj.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ANDY_WARHOL: ABS "smrdi" docela urcite
    “fumes produced during the melting processing, may cause eye, skin, and respiratory tract irritation, and if overexposed, could cause nausea and headache.”

    BEREGOND: pokud mas moznost se tomu vyhnout, vyhni se tomu
    pokud neni jina volba a smiril jsi se s kravalem z tisku, tak udelat box s odtahem ven

    obecne se porad resi, kolik nanocastic taveni plastu produkuje a jak moc velky problem je, ze se nam usazuji v plicich a zbytku tela (vcetne mozku) a defacto zatim nikdo presne nevi
    Ultra Fine Particles are particularly relevant from a health perspective because they deposit efficiently in both the pulmonary and alveolar regions of the lung... Deposition in head airways can also lead to translocation to the brain via the olfactory nerve

    za me osobne:
    - bezna expozice ve vetrane mistnosti neni problem
    - rozhodne se nedoporucuje spat vedle bezici tiskarny
    - dlouhodoby nasledky zatim nejsou prozkoumany (moc mlada technologie), takze bych se vydal cestou prevence
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BEREGOND: ABS smrdí (prý), petg a pla v pohodě. Spíš ti bude vadit randal
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    TALAGE: Osobní zkušenost nemám, ale bylo mi to jedním člověkem, co dal tuhle kombinaci na tiskárnu chváleno
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    VLADDRACUL: Aby vam to lepidlo vydrzelo teploty hotbedu. Krom toho ja pouzival podobnou folii k necemu jinemu a ta prilnavost me zrovna nepresvedcila. Jako na magnetky na lednicku dobry, ale tady vam nevim kamaradi . . .
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam