• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    RAPIDJO: Aha, tak to jo. To pak asi jsem myslel to b) vloz do gcode prikazy v notepadu :-)
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    MAKROUSEK: tak samosebou je to v celé výšce modelu na 4 místech dané vrstvy, kde by ruční lazení po dobu 7 hodin tisku, učinilo z 3d tisku návrat do dob feudální manufakturní dílny na spřádání ovčí vlny. :D:D:D Nebo je ručně myšleno najít si daná místa a přepsat gcode?
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    RAPIDJO: Pokud to je jedno misto, zpomal ruco a pak zase zrychli...
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    MAKROUSEK: Tož taky žešení ale ne moc optimální. Hledám takové které by samozřejmě vedlo k zachování přijatelné doby tisku. Nejde o jeden kus tam by to samosebou šlo. Navíc v tom místě bych potřeboval zpomalit opravdu brutálně na nějakých třebas i 10mm/s
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    RAPIDJO: A proc si proste cely tisk nezpomalis?
    RAPIDJO
    RAPIDJO --- ---
    Ahoj, mám dotaz. Existuje nějaká možnost měnit rychlost tisku v určitých oblastech dané vrstvy potažmo v celé oblasti (rohy, rádiusy)? Mám problém při tisku vysokých tenkých nestabilních geometrií ve tvaru U ale v tom rádiusu tiskárna stále drží danou rychlost. vibrace při změně směru extruderu způsobují bordel na druhé straně plochy. Když existuje něco jako velocity printing, kde v daných místech lze měnit rychlost tisku shell, neexistuje rozumná funkce pro označení místa kde má extruder zpomalit. Hledám Hledám nenacházím nic. :/
    ARAON
    ARAON --- ---
    TALAGE: WD40 Lithium Grease
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    Cim pak pratele mazete lineary? (mam cinu MGN12)
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    SALAM23, ACID: ok dik, vyzkousim (stejne musim neco koupit, vsechny modelarsky lepidla uz mi tu umrela)
    ACID
    ACID --- ---
    ZIGI: gelovy vterinak
    SALAM23
    SALAM23 --- ---
    ZIGI: Pouzij modelarsky vterinak s aktivatorem ,lepidlo si aktivuj po sesazeni a porovnani dilu a mas po starosti
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    Ahoj. Mel bych dotaz na lepeni PLA. Potreboval bych neco pomalejsiho nez vterinak (potrebuji pred vytvrdnutim poladit sesazeni dilu), zaroven to ale nemusi tvrdnout tyden... a taky by to nemelo moc delat fleky/leptat povrch (jako nektery lepidla na plastovy modely), neb nebude zadna dalsi povrchova uprava dilcu. Nejaky napad? Diky.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Mimochodem uz nastal cas, abych na tiskarne vymenil to posledni, co zbylo z Anety - tyce a trapezy.
    Tyce sou jasny, ale k trapezam mam par dotazu:
    Nechat stoupani 8mm jako bylo, nebo jit do 2mm? Jake to ma vyhody?
    Matky s predepnutim, nebo bez? Kovove, nebo plastove?
    Diky!
    ZED42
    ZED42 --- ---
    Před lety, v dobách prvotního 3D nadšení, jsem k těm krabkám nadesignoval i porty - viz obrázek. Skrz vedou dvě díry plus je tam prostor na "špunt" z felxibilního materiálu. Do portu je zavedena silikonová hadička a uvnitř krabky je osička, na které se filamentové špulky mohou otáčet. Pro uskladnění se silikonová trubička obloukem "vrátí" zpět do portu druhou dírou a filament kouká dovnitř do krabky (tím je zajištěno těsnící uložení ikdyž filament z hadičky vyčuhuje - aby se v přpadě užití nemusel nějak složitě dolovat). Při použití se prostě silikonová hadička na jednom konci vyndá (na druhém drží fest neb jsou tam čelisti se zoubkama), filament se použije u 3D tiskárny poblíž a do uvolněného průchodu se vloží ona zmíněná zátka z flexibilního materiálu. Krabku je tedy nutné otevírat pouze při výměně celé špulky (v principu jen když dojde materiál) a jináč je po celou dobu hermeticky uzavřena.

    Původně jsem chtěl osičku skrze krabku nahradit individuálníma "postýlkama" s ložiskama pro každou špulku zvlášť - to aby se při výměně jedné špulky nemusela vyndavat celá osička. Ale pak přišly jiné priority a od chvíle stvoření na takto upravenou krabku už jen padá prach. To i proto, že ty krabky tady jednoduše sehnat nejde.

    Na těle krabky je pak systém pro uchycení silikonové hadičky i s filamentem (to proto, aby se hadičky nemotaly a zároveň byly dost dlouhé na pohodlné použití).

    Krom toho existuje i hotový model pouzdra na silikagelové kuličky pro odsávání vlhkosti (viz. obrázek) - ty by asi za hřích a užití stály. Je vymodelovaný aby plus mínus kopíroval vnitřní tvar krabičky a sídlil při spodní delší hraně, kde je prostor díky kruhovému profilu špulky.

    Kdysi jsem pořídil pár krabek z UK ale za dnešní cenu přes 1000 Kč už se mi je nechce objednávat z UK. Pokud by se česká cena udržela kolem zmíněných 400 Kč, znamená to 100 Kč na jednu špulku, přičemž ta krabka lze užít opakovaně. To už se dostáváme na nějakých 20 až 10 (a v delším časovém horizountu ještě méně) procent ceny bežné cívky filamentu. A to už je vzhledem ke komfortu a hermetickému uzavření pro mě přijatelná cena. Jen je potřeba nasbírat kritické množství stejně smýšlejících tiskařů...



    ACID
    ACID --- ---
    ZED42: o 1-2 krabice bych zájem měl, pokud by se to řešilo
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ZED42: Ja to cpu do uzaviratelnych sacku a nechavam v originalnich krabicich. Neni to sice tak supacool, ale ucel to plni.

    sáček uzavíratelný na ZIP 400x300mm - Materialpro3d.cz
    https://www.materialpro3d.cz/doplnky_3d_tisk/sacek-uzaviratelny-na-zip-400x300mm/
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VLADDRACUL: to je mozna tim ze se ti vlhkost nehybe. Mr to tu lita dost
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    Tak mam doma asi nejakou zvlastni vlhkost. U vody, za deste i slunce otevrene okno na vetracku a jedine, co jsem susil bylo petg totalne vlhke po vyndani z pytle (btw celkem smutek s petg od Fiber3D. Jak maji placko v pohode, tak petg uz od nich nevezmu.)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VLADDRACUL: ono se to projevuje ruzne, treba mene vlhkej ma takovy mista kde se to proste sekne a konec. Udela se boule co se sekne v heatbreaku a nejde dal. Co ja se navztekal nez jsem zjistil ze to "jen" vlhne..
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    VLADDRACUL: stacilo ze venku chcalo a navlhlo to. Druhej den jak limonadicka a to nejen doma i v brmlabu. Udelal mi to i prusament i plasty mladec i gembird i 3m
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam