• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: nestabilne to mozna vypada, ale tiskne to jak z praku. Vybalil jsem z krabice, poskladal tri kusy dohromady, nechal tiskarnu at udela svoje kouzlo (autokalibrace), doladil vysku trysky nad podlozkou (aby to drzelo akorat) a frcim... PLA a PETG bez jakychkoliv problemu (tuk, tuk, tuk)... Nejvyssi model co jsem zatim tisknul ma nejakych 8 cm, takze je mozne, ze pri plnem vyuzizi osy Z to nahore bude mit mozna nejaky artefakty (z toho, jak se pripadne bude kyvat ta "nestabilni" osa Z), ale pri vsem co jsem tisknul to bylo uplne bez problemu.
    Jedinej zadrhel Prusa Mini vidim v tom bowdenu a PTFE trubicce v hotendu, tedy ne uplne vhodnem setupu na tisk nekterych filamentu (pruzne kvuli bowdenu, vysokoteplotni filamenty - nylon a PC - apod. kvuli omezeni teploty hotendu). Ale ASA i ABS by to melo tisknout bez problemu, dle slov samotneho Prusi to umi velmi dobre tisknou (i kdyz bez oficialni doporuceni) i jejich PC Blend.
    Jinak tisk ABS (a v zasade asi i ASA) pokud mozne v dobre vetranem prostoru a hlavne v uzavrene krabici, kde bude stala teplota.
    Jinak review od Thomase zde - https://www.youtube.com/watch?v=Ce4oluQxyc0 a na stejnem kanalu pekna serie o zakladech 3D tisku a spousta dalsich super videii (treba i o tech uzavrenych komorach pro tisk ABS).
    howgh :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ROMANICAK: já o tom vím prd, ale proč chceš začít rovnou ABS?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Mel bych k tomu urcite mit neco z prislusenstvi nebo je to blbost?
    Příslušenství - Prusa Research
    https://shop.prusa3d.com/cs/50-prislusenstvi
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    PECA:
    To ne, to vypada velmi nestabilne uz od pohledu.


    REDSNAKE:
    Dobra, ukecali jste me, zkusim to postavit.

    Nejake rady pro tisk ABS? Mam prej nahrat podlozku na 100°C na zacatku, pak po par vrstvach tisk pozastavit, nechat podlozku trosku vychladnout (na kolik?) a pak dotisknout? A a kteru z tech dvou mam tisknout ABS - hladky PEI nebo zrnity PEI? A maze se to jeste tym kancelarskym lepidlem pred tiskem jako kdysi?
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ROMANICAK: pokud se nepletu, tak kalibrací tě provede prakticky sama tiskárna pomocí pokynů co dělat.
    PECA
    PECA --- ---
    ROMANICAK: V tom případě asi prusa mini. Složíš to asi ze 3 kusů (rameno je zvlášť, ale sestavené). IMO
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Sestaveni problem neni. Ale ta kalibrace, to jako probiha jak?
    SPM
    SPM --- ---
    TALAGE: Tak zase jako úplně upřímně po nějakých zkušenostech na rebelixech a nějakých desítkách km filamentu jediný, co jsem musel doopravdy vyměnit, byl hotend a to v zásadě jenom proto, že se mi ucpala tryska a při snaze jí vyšroubovat jsem zlomil heatbrake. (Pak teda ještě na té s vodním chlazením mi failnula vodní pumpa a ucpalo se to taky, ale to je trochu speciální případ...). Jinak jediné, co kdy ty tiskárny dostaly, bylo, že jsem to očistil a namazal a řešily se pak už běžné problémy jako nedrží to na desce, drží to moc na desce, ... což jsou problémy, se kterým zkušenost se stavbou zase tolik nepomůže. Takže reálně si myslím, že s trochou nějakého toho štěstí se nemusí objevit problém, u nějž by znalost sestavení tiskárny bylo zásadní výhodou.

    Na druhou stranu i tak bych doporučil si to sestavit, protože na tu stavebnici toho času potřebného k sestavení není potřeba až tak úplně tolik, aby to nešlo nějak rozumně stihnout a pokud se ten problém objeví, tak se to dost možná časově vrátí (nebo člověk aspoň tuší kam sáhnout).
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TALAGE:
    MAKROUSEK:
    Dik, tusim tady peknou RabbitHole :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    TALAGE: Jojo, taky jsem si na zacatku naivne myslel, ze si prectu par navodu, zkouknu par videi a budu tisknout, cokoli se mi zamane. Bohuzel, zatim to je technologie pro lidi, co si radi hrajou a nastavujou setiny milimetru.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: Ve zkratce. Model nejdrive musis vytvorit a ulozit (nejcasteji) do *.stl .
    Pripadne nekde treba na thingiverse.com muzes najit mrte hotovych modelu.

    Takovy model se naloaduje do tzv sliceru (je jich povicero, ja osobne pouzivam Prusaslicer, ale jsou dalsi jako Cura, Simplyfy3D,...).

    Slicer slouzi k tomu, ze ti 3D model nakraji po vrstvach a vygeneruje g-code, kteremu tiskarna rozumi. Ve sliceru se nastavuji jednotlive paramatery tisku - teplota pro taveni filamentu, nahrivani desky, jak ma byt vysoka vrstva a spoustu dalsich parametru.

    Pokud nemas zdrojova data modelu, tak lze pro upravu pouzit Blender (jde to), nebo Meshmixer (nezkousel).

    Pro vytvareni modelu treba
    - openscad
    - freecad
    - thinkercad
    - onshape
    - fussion360
    - designspark
    ...

    3D tisk je pomerne komplexni a multioborova zalezitost :)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: www.tinkercad.com
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAKROUSEK:
    TALAGE:
    Ach jo. :-(

    Co byste mi doporucovali jako program v kterym popripade neco malo upravit? Prej mam pouzit OpenScad, ale to fakt neni user friendly klikaci a kreslici vec.

    A prej v uplne jinym se to tiskne...v jakym?



    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: I kdyz si koupis sestavenou MK3, drive nebo pozdeji budes muset udelat profylaxi, sem tam neco vymenit. Tak to proste je. Tazkze mozna usetris cas ted, ale pak jej tomu stejne budes muset venovat, akorat budes v nevyhode, ze nevis po cem mas jit. Takze ja bych opravdu doporucil stavebnici.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Tak presne takhle 3D tisk nefunguje. Sorry, ale ta technologie je docela mlada, vem si, ze jsi neco jako fotograf s daguerrotypii.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    REDSNAKE:
    RORSCHACH:
    MAKROUSEK:
    Ja potrebuju vybalit, postavit na stul a velmi zridka tisknout naprosto neslozity veci v poctku nizsich jednotek kusu (1-5 treba, jednou za 2-3 mesice). Jen me stve si pro to jezdit nekam ke kamosovi, kterej ma v kuchyni zimu a pruvan takze model praska, a kdyz neco chci, trva to 5 dni a 10 telefonatu, nez to je hotovy. Tyhle starosti bych nerad nahradil patlanim se s nefunkcni tiskarnou u sebe doma :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Zkusenosti nepotrebujes, navod je docela navodny. Proste musi te bavit sroubovat a skladat nejake veci.
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    Je to tak no. Ty tiskárny prostě nejsou na úrovni, že by to člověk někam postavil, vůbec neřešil jak to funguje a jen si tisknul (jak třeba klasický tiskárny na papír). Občas prostě problémy člověk řešit musí a pak se celkem hodí vědět, jak to vlastně funguje a kde může být problém. Otázka je, jestli je k tomu potřeba 8 hodin skládat tiskárnu nebo se stačí podívat na nějaký videa na YouTube, případně to probrat s někým u piva.
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ROMANICAK: zas je dobrý že když si to složíš, tak dostaneš background o tom jak to funguje a budou se ti do budoucna lépe řešit problémy imho.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    ANDY_WARHOL:
    MAKROUSEK:
    Kdyz vis co delat a mas zkusenosti (?)..OK, na to ja bohuzel cas nemam a musim si priplatit. Diky za odpovedi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam