• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    MAKROUSEK: ale nedava mi teda uplne smysl, ze kdyz jsem to vytahnul a dal misto toho prusament, ze to tiskne vicemene v pohode... nicmene vyzkousim
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    AQUARIUS: Mas ucpanou trysku. Cold pull nebo jehlickou prostouchni.
    AQUARIUS
    AQUARIUS --- ---
    Jaky tu jsou zkusenosti s RPLA filamentama od EKO MB? Zkusil jsem to dneska poprve a zatim dojem dost spatnej, zacal mi preskakovat extruder, coz se mi s PLA ani s PETG od PM nedelo a ani ted s PLA Prusamentem to nepozoruju... Tiskarna je Prusa mini, tisknu na 215 stupnu, podlozka 60, problem je uz s tiskem prvni vrstvy.

    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RORSCHACH: ja se puvodne pokousel o tuhle kombinaci s Fiskbo ramama https://www.thingiverse.com/thing:2002157
    ale vysledek byl naprosto tristni - praskaly tomu panty, ty fiskbo ramy rezonovaly, zabiralo to strasne mista
    obcas jsou proste situace, kdy varianta "nejlevnejsi dodelej doma" neni dobra volba
    RORSCHACH
    RORSCHACH --- ---
    QWWERTY: To vypadá fakt dobře. Ta bedna z Lacku je sice levná, ale kvalita odpovídá tomu, že ten Lack je z papíru a ani ten návrh mi nepříjde moc dobrej, dovedl bych si představit trochu bytelnější design. Už bych si to znova nestavěl.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ROMANICAK: kolega potvrzuje co rika ZIGI - Mini sice vypada nestabilne, ale tiskne bez problemu ...mel jsem vuci ni stejny vyhrady jako ty :))

    Stejne jako ostatni, ti doporucim, at si koupis MK3 ve stavebnici - da ti to predstavu o tom, jak je to slozeny a jak to funguje, az budes muset delat troubleshooting. Vetsinu casu ho delat nebudes a opravdu jenom zkalibrujes a tisknes ...ale jednou za cas se muze neco vykokotit a vedet kam sahnout, ti usetri kybl casu.


    ad. domecky na tiskarny - puvodne jsem se taky pokousel o Lack budku, ale nakonec vyhralo tohle
    Perfect 3D printer enclosure for PRUSA i3 MK3 – SCHWEINERT.COM
    http://www.schweinert.com/perfect-3d-printer-enclosure-for-prusa-i3-mk3/

    - filament mam hozeny venku, takze i s MMU se to vejde do 12U ( img )
    - da se tam rovnou nasroubovat ventilator pro odtah, aby jste nedychali svinstvo z ABS a nylonu
    - na rackmount se pak da povesit co potrebujete, napr. octoprint server
    - stolek z puvodni Lack budky dostal misto noh kolecka, cely rack lezi na tom a da se to odzduchat po mistnosti kamkoliv bokem, kdyz to zrovna zavazi

    - nemecky ProfiPatch zasila bez problemu do CZ a komunikuje v EN
    -- akorat pocitejte s tim, ze cena racku odpovida kvalite - pokud chcete ficury ala bocni pristup, tak si priplatte a kupte nejaky rovnou v CZ
    ZED42
    ZED42 --- ---
    @ROMANICAK
    Zkusím oponentní stanovisko k tomu jestli stavět nebo koupit hotovou:
    Určitě stavět, pokud se 3D tisk má stát tvým (hlavním) hobby. 3D tisk je navzdory obrovskýmu pokroku stále v plenkách a není to jako ovládat mikrovlnou troubu - cosik o tom člověk musí vědět, resp. nabrat zkušenosti.

    Ale jednoznačně jde koupit a provozovat už hotovou 3D tiskárnu a být s ní spokojen - a ušetří to hrozně moc času. Před čtyřma rokama jsem koupil sestavenýho Průšu MK2S, někdy loni jsem zaplatil fachmanovi aby mi ji upgradnul na 2.5 = magnetická tisková podložka je absolutní dobro a luxusní krok do uživatelského komfortu.
    Jde k tomu celému přistupovat víc z pozice uživatele, ovšem uživatel stále musí mít trochu srdce bastlíře.

    Takže: je určitě velmi vhodné nechat si to celé "na živo" od někoho zkušeného ukázat a poradit do začátku. Je nutné k tomu přistupovat s pokorou (dost se to vylučuje s konstatováním "Ja jsem clovek co na nic nema cas"). Celé to bude mít nějakou "learning curve" a je asi lepší začít s PLA a pak postoupit dál, ale nebál bych se začít rovnou s PETG. ABS stojí o něco víc nervů (ne pokaždé se povede).

    Za celé 4 roky jsem kalibroval cca 2x (nepočítám v to upgrade, to provedl fachman) a u Průši je to velmi jednodychý proces (s ničím jiným zkušenost nemám). Dnes rutině modeluju věci do domácnosti a 3D tiskárna je neskutečně užitečnej pomocník s praktickým využitím - ale rozhodně to není mé hlavní hobby.

    Tedy jako se vším závisí na tom co s tím člověk chce dělat a co je tomu ochoten obětovat (čas a peníze). Složitější než samotný tisk je IMHO modelování. Stejně jako jsem extrémně spokojený s tiskárnou od Průši mohu jen vřele doporučit velmi intuitivní Fusion 360 (byť tam začínají blbnout s licenční politikou).

    Suma sumárum: určitě lze koupit hotovou tiskáru, ale jestli "na nic nemáš čas", tak raději zaplať nějakýmu hobbíkovi ať ti vytiskne co potřebuješ (jsou jich k dispozici mraky co tisknou v podstatě pod náklady, neb počítájí cenu materiálu plus něco navíc, ignorují amortizaci a cenu vlastní práce), bude to ta nejlevnější cesta, speciálně když započteč hodnotu vlastního času.
    CASTER
    CASTER --- ---
    Já stavěl MMU2 lack box, sice MMU nemám, ale ten box je vyšší, což není na škodu.
    Zjistil jsem, že se dají koupit plexi díly jako hotová sada - http://eshop.az-plastik.cz/Plexi-na-3D-tiskarnu-s-MMU2S-d193.htm
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    TALAGE:
    JVCNC:
    Presne, cena se mi nelibi :-)

    FotoStan doma mam, tak to pujde vyresit. Prodlouzit kabely od zdroje a nechat vyrobit plexi box snad taku zvladnu. Ten stul je moc velkej a nemam ho kam uz dat.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ROMANICAK: na plast Stratasys, na pisek ExOne a na kovy treba Renishaw nebo DMG mori. Cena se ti nebude libit.
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    ROMANICAK: Pokud to budes davat do enclosure, tak asi urcite stavebnici, protoze je doporuceno dat pul bizuterie mimo skrin, at moc netrpi elektronika :)

    Tady mas primo Pepa ddesign recommended:

    Jak si snadno a levně vyrobit box na 3D tiskárnu - Josef Prusa - 3D tisk a tiskárny Josef Prusa – 3D tisk a tiskárny
    https://josefprusa.cz/jak-si-snadno-a-levne-vyrobit-box-na-3d-tiskarnu/

    https://www.youtube.com/watch?v=oS7ZtBNh2hE&t=101s
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    JVCNC:
    A ktery treba?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Tak oni tiskarny ktere se jen zapnou a tisknou samozrejme existujou, jen to neni prusa, ender a nic z tehle levnejch hracek.
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    MAKROUSEK:
    TALAGE:
    SPM:

    Ja budu tisknout ABS, potrebuju to pak vyhladit v acetonove atmosfere. Je to plovak a musi to tesnit taky. To je hlavni ucel tiskarny, ostatni se pozdeji asi prida.

    Domecek z plexiskla je v planu, ale nejaky mirny vetrani bude potreba, jinak se bude prehrivat aktualne tisknuty vlakno a bude to meknout cely. Tohle si vyladim, s tim se pocita. Taky to bude prikryty furt, takze se tam nebude prasit snad.

    U toho kamose se tiskne timhle a nezaznamenal jsem s tim problem.
    Gembird Filament ABS žlutá - Filament | Alza.cz
    https://www.alza.cz/gembird-filament-abs-zluta-d4481216.htm


    SPM
    SPM --- ---
    ROMANICAK: nechat vychladnout ABS je blbost, to ti v tu chvíli spadne a končíš... naopak jak tu padlo, postavit tomu domeček, ať je to co nejvíc v teple. Kalibrace se jinak musí dělat i na koupené sestavěné tiskárne, pač to posuneš o kus vedle... a můžeš kalibrovat znova :-) ale u průši je to snad záležitost akorát nějakýho wizzardu.

    TALAGE: jo, já některý právě stavěl taky, včetně tý kostkový vodní obludy :-) Ale generálně vzato věci co jsem měnil byly buď od začátku nevhodně koupené nebo rozbité nějakou vlastní blbostí, jinak to celkem fungovalo :-) Ložiska, ty lineární, jsou teda případ sám pro sebe, to je kus techniky, co mě doteď štve a nenašel jsem ani žádnou adekvátní náhradu, která by se mi dostatečně líbila (na kostce mám k místnímu řevu opravdových strojařů čínskou kopii hiwinu a líbí se mi to asi nejvíc, už to i zvládlo něco natisknout... ale teď nedávno se to zrovna celkem sralo - buď do toho napadal prach a/nebo použití nevhodnýho maziva a začalo to ztrácet kroky (což je taky skvělý, když tam mám drivery, který to umí detekovat, ale firmware s tím neumí naložit, grrrr)).
    TALAGE
    TALAGE --- ---
    SPM: Tak mozna ze to trochu prehanim :).
    Ja stavel rebela od nuly, nikoliv z hotoveho setu, zkousel ruzne drivery, menil RAMPS za jine desky, menil Y za lineary,tak to vidim mozna trochu jinak :) ... muze odejit lozisko (dobre, Prusa ma asi kvalitnejsi), termistor, ... Je fakt, ze jedine co posledni rok obcas delam, tak sem tam rozeberu hotend a trochu posteluju sroubky na bedu...

    MAKROUSEK: No, tak nejak. ABS se mi nedari zrovna podle predstav :))
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ROMANICAK: Nejdriv si zkus PLA, maximalne tak PETG. ABS je vyssi divci a potrebujes tu stalou teplotu a vetrani.
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    ROMANICAK: nestabilne to mozna vypada, ale tiskne to jak z praku. Vybalil jsem z krabice, poskladal tri kusy dohromady, nechal tiskarnu at udela svoje kouzlo (autokalibrace), doladil vysku trysky nad podlozkou (aby to drzelo akorat) a frcim... PLA a PETG bez jakychkoliv problemu (tuk, tuk, tuk)... Nejvyssi model co jsem zatim tisknul ma nejakych 8 cm, takze je mozne, ze pri plnem vyuzizi osy Z to nahore bude mit mozna nejaky artefakty (z toho, jak se pripadne bude kyvat ta "nestabilni" osa Z), ale pri vsem co jsem tisknul to bylo uplne bez problemu.
    Jedinej zadrhel Prusa Mini vidim v tom bowdenu a PTFE trubicce v hotendu, tedy ne uplne vhodnem setupu na tisk nekterych filamentu (pruzne kvuli bowdenu, vysokoteplotni filamenty - nylon a PC - apod. kvuli omezeni teploty hotendu). Ale ASA i ABS by to melo tisknout bez problemu, dle slov samotneho Prusi to umi velmi dobre tisknou (i kdyz bez oficialni doporuceni) i jejich PC Blend.
    Jinak tisk ABS (a v zasade asi i ASA) pokud mozne v dobre vetranem prostoru a hlavne v uzavrene krabici, kde bude stala teplota.
    Jinak review od Thomase zde - https://www.youtube.com/watch?v=Ce4oluQxyc0 a na stejnem kanalu pekna serie o zakladech 3D tisku a spousta dalsich super videii (treba i o tech uzavrenych komorach pro tisk ABS).
    howgh :-)
    REDSNAKE
    REDSNAKE --- ---
    ROMANICAK: já o tom vím prd, ale proč chceš začít rovnou ABS?
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    Mel bych k tomu urcite mit neco z prislusenstvi nebo je to blbost?
    Příslušenství - Prusa Research
    https://shop.prusa3d.com/cs/50-prislusenstvi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam