• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    MILAZAJICEK
    MILAZAJICEK --- ---
    QWWERTY: ja pouzivam kluzna pouzdra. Zvysila se presnost klesl hluk a mazat netreba.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    QWWERTY: 1. Mam poniklovanou měděnou trysku ( ale nestála par korun ) + silikonovou punčochu

2. lineární kuličkový ložiska naplněné maznicí před montáží lithiovou vazelínou ( dost casto vidim že to mažou Superlube ). Jo a chce to kvalitní ložiska, ty levnější začnou dělat binec velmi rychle a mají kravské vůle.
    Bez rozebrání snad jen olej na šicí stroje, ten by se měl dostat dovnitř ( ty stírací gumičky/plast by měli být těsněji na tyči takže tam viskóznější věci moc nechtějí )
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    2 dotazy na chemii

1. co pouzivate, aby se filament nelepil na trysku?

2. cim lubrikovat tyce?
    MK2 uz ma odkrouceny aspon 3 roky s minimalni udrzbou a zda se, ze pri posunu po Y rezonuji loziska
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    3D Printing: 90° Overhangs without Support Structure with Non-Planar Slicing on 3-axis Printer
    https://xyzdims.com/...verhangs-without-support-structure-with-non-planar-slicing-on-3-axis-printer/

ZIGI
    ZIGI --- ---
    RAINBOF: Ano pane kolego, omlouvam se, krome toho, ze nepoznam rozdil mezi odpovedi a postou navic nepremyslim kdyz neco pisu. Kaji se a jdu se stydet do lesa... aha, nejdu, je v jinym okrese...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ZIGI: ale kolego dily na tiskarnu tisknout z PLA ?
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    A sry, sem d*bil a pletu si postu a odpoved :-) casem se smazu (az nebudu na tlf).
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    HEINZZ:
    ZIGI:

Díky všem už se to tiskne. = )
    ZIGI
    ZIGI --- ---
    HEINZZ: Ahoj. Pokud se ti jeste nikdo neozval, pokud se mi to vejde na Mini Prusu a bude to z PLA nabo PETG, tak klidne. Stodulky.
    HEINZZ
    HEINZZ --- ---
    Ahoj, vytisk by mi někdo dvě součástky co se mi rozbily na tiskárně? STLka mám, jedná se o X-carriage a držáček endstopu. Jsem Praha, rád si někam zajedu, nechci to zadarmoi atd.. Prosím kdyžtak pošta.
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    ANDY_WARHOL: ta cenovka se bude pohybovat přibližně okolo 10k. Detaily budou velmi brzy na webu. Už jsme ve fázi předprodejního testování.
    Jen tak nastřelím že ta váha bude přibližně 120g, CAN-FD (optional), Točivý moment srovnatelný s velkou Nema 17 a vysoké rychlosti. Maximální teplota vzhledem k motoru s integrovanou elektronikou je tuším 120°C což je podle mě dostatečná teplota v komoře i na velmi náročné aplikace. Pro úplné fajnšmekry samozřejmě vodní chlazení i s chlazením motoru.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MARKO6: no já bych chtěl mít časem tiskárnu na tisknuti právě nějakých hodně speciálních materiálu.
    I když by vás hotend s extruderem staly 20k +-, tak se to pořád vyplatí, protože tiskárnu k tomu postavím za 15, ale průmyslový řešení pro tisk kompozitních materiálu stojí 100k+
    Ale teď je otázka co to tedy dokáže.
    Bude fajn, když tady časem zveřejnís technické specifikace a možné materiály, které to bude umět..
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    VLADDRACUL: to vás bohužel zklamu. Cena bude přibližne 3-4x vyšší. Za cenu Nimble mámé jen samotný pohon, takže si nemůžeme dovolit cenově konkurovat řešení které se skládá z bowdenu a několika koleček :-)

ANDY_WARHOL: jo, na hypercube apod to smysl mít bude. Půjde pak jít s rychlostmi a akceleracemi nahoru.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MARKO6: To zní dost zajímavě. Nějaký cenový odhad? Už jsem přemýšlel o nimble, pokud by byla cenovka +- podobná, tak by mě to hodně zajímalo.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MARKO6: tak já mám postavenou jeste hypercube, proto jsem psal ten dovetek, jestli to má smysl i na to co si člověk může postavit sam
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    SHINIGAMI: Podle mě je to problematický. Na malý věci je problém s dávkováním. Hrajeme si s velkým extruderem se šnekem (šnek jsme vzali ze vstřikolisu a na to dali 30N.m krokáč) a máme na to ABB robota. Jenže to je strašně nákladné. Viděl jsem i řešení (myslím že to dělá Dyze) na menší tiskárnu ale mám pochybnosti o kvalitě výsledného tisku. Mám v hlavě řešení jak by to šlo udělat i pro menší tiskárny ale mám toho teď rozpracováno víc tak to zkusím realizovat až tohle dotáhnu do použitelné formy.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    MARKO6: a nejaky nefilamentovy je nejak realne zvladnutelny?
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    SHINIGAMI: Nene. Je to klasický extruder na fillament, jen jsme ho udelali převážně z Nylonu, Titanu atp a místo krokového motoru je servo kvůli úspoře váhy.
    SHINIGAMI
    SHINIGAMI --- ---
    MARKO6: to bude zrat nejaky predepsany granule nebo co to zvladne?
    MARKO6
    MARKO6 --- ---
    VLADDRACUL: Mám prototypy na oboje. Na ty delty to dává asi největší smysl protože to bude jedno z prvních použitelných řešení directu na deltu.

RAINBOF: obecně si myslím že to bude mít největší smysl na tiskárny kde hraje roli váha hlavy - Delta/CoreXY. Na kartez je to jedno, jakmile se pohybuje stůl tak řešit váhu hlavy by bylo dost mimo.
    Ohledně CAN, zatím to umí jen Duet ale mýslím že nějaký převodník UART->CAN a dobastlit podporu v jinem FW možná časem taky přijde.
    Hodně se mi líbí ten Duet3Mini - za už vcelku přijatelnou cenu nabízí kvalitní desku s podporou všech pokročilých funkcí.

ANDY_WARHOL: v podstatě je odpověď nahoře. Na kartéz (Prusa apod) to smysl nedává pokud to člověk nechce mít z rozmaru nebo na machrování před kámoši.
    VLADDRACUL
    VLADDRACUL --- ---
    MARKO6: planujete se zamerovat jen na kartez/kostky, nebo planujete i neco na delty?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ANDY_WARHOL: jako za ten canbus bych je zapalil ale popravde uz jsem k nemu dosel uz nekdy u toho mendelu kdyz jsem resil chuchvalec dratu. army can umej casto takze asi logicka volba no. ale jako muset si misto repetieru poridit jinej board mi prijde nehezky krok.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam