• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHINIGAMI3D tiskárny
    používání, stavba, zkušenosti, rady, nápady, prostě cokoliv této technologie budoucnosti.
    rozbalit záhlaví
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    ANDY_WARHOL: tak to je jasny...levnejsi nez prusa je cokoliv LOL...fakt nechapu ze to lidi jeste dneska kupujou...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    EATHAT: jestli myslíš hw, tak ani ne. Ten mono x co jste tu diskutovali je levnější než můj prusa.
    Co se týče materiálu, to je jiná. Ale to by snad nevadilo
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: ja treba porad prototypuju na cilove technologii. 3D tisk je predevsim neuveritelne pohodlny, oproti obrabeni je vstupni polotovar porad stejny a neni treba ho nejak pripravovat nebo drzet ve skladu pro ruzne vyrobky, struna je porad jen struna. Spis nez jako prototyp jsou vytisky modelem. Ono prototypovat na 3d tiskarne obrobky, vypalky atd. kde vysledek je odvozen od pouzite technologie nema moc smysl protoze nema geometricke tolerance ani materialove vlastnosti a uz vubec nerespektuje moznosti cilove technologie. Vytisknou jde temer cokoliv ale uz ne cokoliv jde vypalit laserem, vyfrezovat nebo ohnout na ohranovaku a uz vubec na vytisku nejde zkouset treba deformace. Pak je to taky dost pomala technologie, nez vytisknu prvni kus, uz mam casto hotovy nejen prvni obrobek ale i finalni kus vcetne technologickych a geometrickych korekci. 3D tisk krome znacneho rozsireni moznosti designu umoznuje i u toho designu zpohodlnet, podobne jako internet a google. Misto toho aby si lide na nem nasli informace sami jim umoznil najit si misto kde se na ty informace ktere si muzou najit sami zeptaji nekoho jineho. Stejne tak u 3d tisku dochazi k devalvaci mysleni, lidi nakresli cokoliv, cokoliv vytisknou a kdyz dojde na produkci tak se strasne divi jak draze to vyjde treba jen kuli tomu ze nakreslili vnitrni rohy ostre misto radiusu a pak jde dil na EDM misto aby se treba frezoval. Doma, kde mam oproti praci omezene moznosti, tak tisknu driv nez neco frezuju a behem tisku muzu a delam neco jineho a mam to jen jako fyzickou reprezentaci 3D modelu nad kterym teprve pak premyslim jak to vyrobit jinak. On taky termin rapid prototyping vzniknul v dobe kdy CNC frezky/soustruhy toho moc neumeli a nebyli tak snadno dostupne a levne jako dnes. Dneska uz ten termin "rapid" nedava moc smysl. Myslim tim hlavne FDM a SLA. Technologie jako SLS, SLM a EBM jsou o necem jinem a maji uplne jinz usecase pouziti. Tam kde dava 3d tisk jako produkcni technologie hodne smysl je treba Sand binding, ale opet je to o tom usecase. Vetsinou ty pokrocilejsi technologie neni neco co by jednotlivec doma chtel, domu se mu vubec veslo nebo tolik penez vubec za cely zivot vydelal aby si to mohl poridit.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    JVCNC: hele já sem to spíš myslel jako reakci na to, že to bylo původně určeno jen na prototypovani a na to to zůstane. Já si prostě myslím, že to na to co to používám můžu klidně používat a pokud se ukáže že sls už může částečně (pro mé použití) nahradit klasický fdm tak si to pořídím. O nic jiného než sondovat jestli už je čas, nešlo.
    Prostě jen nejsem člověk co by dělal figurky a nebo se věnoval umění a tak nějaké křehké věci nejsou pro mě, ale pokud už jsou odolnější resiny dostupnější tak to může řešit některé situace kdy mi fdm úplně nevyhovuje. A k tomu sem směřoval.
    SKAUT
    SKAUT --- ---
    Tak u nas v práci se na tom dělají segmenty do nasich rozvaděčů ( plechovych skříní ), záslepky, mezikusy, plastové mezidily ( jejichž jeden kus stoji 150€ jinak ) a já nevím co ještě ( motám se kolem ale neudrzuju si přehled co kam jde a k čemu je ). UM3 a Markforged Mk2 jedou v průměru 6 dní v týdnu nonstop ( 24/7 to jestet neni 😃, byť některé měsíce by se uživila další od každé ).
    Je pravda že když se kdysi koupil UM3 tak se tiskly hlavně blbosti.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ANDY_WARHOL: problem vidim v tom, ze se o tom etablovani jako plnohodnotny vyrobni nastroj sice pise ale nikde se tak moc nedeje. Ne ze by se tak nedelo vubec a nikdy nikde, jen v tak malem meritku, ze to vlastne ani nestoji za rec. Kdyz uz to ma mit vyznam tak jako hybrid kovo tisku s obrabenim, jako tu https://www.youtube.com/watch?v=1TwVkAuvGwM Problemem take je ze 3d tisk je dnes uz docela rozmanita skupina technologii a mluvit moznostech a uplatneni 3d tisku obecne uz nejde. Jsou odvetvi kde je 3d tisk nenahraditelny ale ze by nejak vyrazne vytlacoval z trhu vstrikolis a cnc frezky/soustruhy ohranovaci lisy, lasery/plazmy/vodni paprsky jsem si nevsimnul. Vznikaji nova odvetvi diky 3d tisku ktera doposud neexistovala, v tech stavajicich jsou klasicke metody vyroby dosud neohrozene a je jedno co kde novinari pisou a jeste dlouho neohrozene budou. Vesmirny program je ponekud dost specificky a davat ho za vzor mi nepripada moc vhodne.
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    ANDY_WARHOL: myslim si ze odpoved je, ze pro tvoje pouziti je to furt dost nepomer cena/vykon...vs fdm. Nicmene napr pro me coby vytvarnika/designera je ta technologie konecne dostupna vsem a jeji presnost nedocenitelna...mel jsem doma 2 filamentove tiskarny v minulosti a vzdy to skoncilo prodejem. PS myslim si ze NASA bude mit o neco lepsi printery nez my tady :D A taky trochu jine problemy:)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    EATHAT: zamer na zacatku na prototypovani nemusi byt konecna. fdm tiskarnu pouzivam na vyrabeni veci ktere potrebuji a byt to muze byt prototyp, neni to urceno k vyrobe. nakonec vsude se cte. ze se 3d tisk etabluje jako plnohodnotny vyrobni nastroj treba pro vesmirny program, kde bude vyhodnejsi neco vytisknout nez to tam slozite dopravovat. tenhle naroz co mas je proste pro me nesmyslny.
    ja bych jen rad zjistil, jestli uz je sla tisk uz na te urovni, kdy by sel pouzivat misto fdm. resiny se vyvyjeji a tak proc asi ne.
    CHIX
    CHIX --- ---
    MIKULAS: jsou to mm. stete jsem to ani nezacal kreslit pac jsem si nedokazal ze bych byl schopny to vytisknout.
    stejne to musim prekreslit tak pak poslu stl a dame chalenge
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    ANDY_WARHOL: tyjo myslim si ze resinove tiskarny nemaj jako slouzit abys z nich vytahl funkcni dily...jako jasne vytiskl jsem tim par chytek a ozubenych kolecek do plotteru z roku 88 kdyz jsem nesehnal haradni dily atd atd atd...ale podstatou toho resinu je prototypovani...tj vyyrobit objekt a pak ho vyrobit znovu ze zadajiciho materialu....
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    CHIX: ja mam bohuzel ted svyho prusu mimo provoz :( chystam se dat ho do kupy na podzim az nebudu moct delat nic okolo domu. loni jsme staveli a ja mam porad plno prace a nemuzu se tisku moc venovat.
    MIKULAS: to zni dobre.
    sonduju moznosti, abych az se k tomu dostanu vedel co chci
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ANDY_WARHOL: ozubená kola jdou třeba z ABS-like resinu, ten dobře klouže, závity tisknu spolehlivě od M3, knoby na tisícihrany...
    CHIX: jestli jsou ty jednotky v mm, tak pošli STL ... jestli jsou to cm (a jde o něco jako rozetu na kolo), tak to bych z plastu nezkoušel :)
    CHIX
    CHIX --- ---
    ANDY_WARHOL: dotaz jak maly zuby jsi schopny vytisknout?
    mam potrebu vytisknot zubove kolo pr 20,4 se zuby na cele. vyska zubu 1 a je jich 50.
    a moc se mi do toho nechce.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MIKULAS: tak já třeba tisknu i věci jako ozubeny kola, to je už trochu extrém, ale třeba krabičky na elektroniku běžne.
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ANDY_WARHOL: tzv. "tough" resiny existuji, na veci do ruky mi prijde bezny resin dost pevny - co ocekavas, ze to zvladne? https://phrozen3d.com/collections/3d-printer-resins-phrozen
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    No abych to upřesnil. Už sem se tu na to ptal kdysi. Já používal 3d tisk víceméně na to abych tisknu díky na nějaké jiné výrobky. Takový petg už je docela odolný na spoustu věcí. Ale resiny mi přijdou takový nedomrdly. Tedy ty běžné užívané. Našel sem nějaké, které by měly být pevnější, ale cena pak letí do oblak. Takže sonduju co děláte a jak a co při tom používáte za materiál. Až uzraje čas a bude to mít smysl, tak bych si tento typ tiskárny také koupil.
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    jinak doporucuju dentalni resiny maj super pricetagy:D zacina to cenou pripominat 20lety rumy:D
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    ANDY_WARHOL: nevim jak funkcni ti to prijde, ale momentalne se tu technologii snazim pouzit na vyrobu formy a na nasledne odliti stribra, nebo zlata az naky splasim :D
    Docela i premejslim nad zubnima sperkama atd:D
    MIKULAS
    MIKULAS --- ---
    ANDY_WARHOL: figurky tisknu jen pro zastřelení nového resinu :)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    A děláte na tom jen figurky a pod. nebo i nějaký funkční věci?
    EATHAT
    EATHAT --- ---
    MIKULAS: na male veci si jedu zavarovacky ruznych velikosti...muzes v tom mensi dily zavrit a rozrotovat rucne ipu odstredivou silou...a pak to vyndavam rukavici...nicmene tuhle tiskarnu jsem kupoval kvuli build volume...a 20cm vec hrdlem neprocpu:D chce to nakou krychli s kartacem asi...sprska je docela styl :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam